Grote Markt Leuven: bezienswaardigheden in omgeving

Over het Stadhuis, Sint-Pieterskerk, gildenhuizen en meer

De Grote Markt bevindt zich op één van de meest historische plaatsen van Leuven en bestaat in zijn huidige ontwerp reeds sinds de 14de eeuw. De meeste gebouwen op het plein zijn dan ook opgetrokken in de befaamde Brabantse gotiek.
Enkele opvallende gebouwen aan de Grote Markt zijn enkele prachtige gildenhuizen. Daarnaast is, zoals in heel Leuven, ook hier geen gebrek aan cafés en tavernes. In tegenstelling met de meer trendy, op de jeugd gerichte, zaken op de Oude Markt, bevindt zich op de Grote Markt meer traditionele horeca. Lees meer

Je zal ogen tekort komen op de Grote Markt
  • Ontdek elk hoekje van de Grote Markt Leuven
  • Geniet van pracht en praal in het Stadhuis
  • Bewonder het bijzondere kerkmeubilair in St.-Pieterskerk
  • Laat je verrasssen door 'Het Laatste Avondmaal'
Gratis reisgids downloaden

Stadhuis

Dit is het derde stadhuis van Leuven. Het eerste stond op de Oude Markt, het tweede op de Grote Markt vlakbij bij de kerk. De bouw start in 1439. De kelders van de bestaande huizen blijven bewaard. Ze zijn gerestaureerd en toegankelijk via het deurtje linksonder (de raadskelders). Het stadhuis telt 3 verdiepingen. In de uitsprongen tussen de vensters en in de hoektorens zitten nissen. De sokkels zijn gebeeldhouwde voorstellingen over zonde en straf uit de bijbel. De 236 beelden in de nissen werden pas na 1850 aangebracht. Samen vormen ze het Leuvense pantheon. Elk personage is gekleed in de stijl van de periode waarin het leefde.De wandelzaal op het gelijkvloers is eigenlijk een overdekt verlengstuk van de Grote Markt. Dat was in de middeleeuwen ook zo. Sinds de verhuis van de stadsdiensten in 2008 heeft het stadhuis nog enkel een ceremoniële functie. Zo vinden er regelmatig recepties en plechtigheden plaats in de Wandelzaal, en geven wekelijks tientallen Leuvenaars elkaar het jawoord in het Trouwsalon.

De balksloffen aan het uiteinde van de draagbalken zijn in 1448 en 1449 gesneden door de Brusselse beeldsnijder Willem Ards. Hij houwde voornamelijk taferelen uit het Oude Testament. Ze moesten de stadsmagistraten inspireren tot een rechtvaardig oordeel. Willem Ards heeft ook de balksloffen en de consoles in de gotische zaal gesneden. Hier was het Nieuwe Testament, en dan vooral het leven van Maria en Jezus, de inspiratiebron. Toeval is dat niet: Nieuw is - letterlijk - gebouwd op Oud en Christus is ook een voorbeeld van rechtschapenheid.

Het stadhuis is een aantal keren gerestaureerd. De laatste keer was dat in 1983. Toen werd de oorlogsschade uit 1944 hersteld.

Elke dag om 15u. is er een gegidste rondleiding. Je nieuwsgierigheid wordt beloond met fraaie kunstwerken, rijkelijke versieringen en prachtig houtwerk. Tickets bij Toerisme Leuven, Naamsestraat 3. Het stadhuis is buiten deze rondleiding niet toegankelijk. Meer info op www.visitleuven.be

Sint-Pieterskerk

De collegiale Sint-Pieterskerk is een Rooms-katholieke kerk in Leuven. Vroeger was er een Romaanse kerk, maar deze werd in de 15de eeuw vervangen door de huidige kerk. Tot in de 17de eeuw werd er aan de kerk gebouwd. Het bouwwerk is echter nooit voltooid: de twee torens zijn nooit erg hoog geweest. Later werd de geringe hoogte nog verkleind bij een instorting. Verschillende architecten werkten aan dit Brabantse laatgotische gebouw: Sulpitius van Vorst leidde de werken tot zijn dood in 1439. Jan II Keldermans en Matthijs de Layens volgden hem op.

Aan de patroonheilige van de kerk ontlenen de Leuvenaars hun bijnaam Peetermannen. De kerk heeft zwaar geleden onder de Eerste Wereldoorlog. Ze werd het slachtoffer van een brand, die haar het dak kostte. Veel kerkschatten bleven in de brand. In de Tweede Wereldoorlog werd de kerk gebombardeerd.

Tot het voorjaar 2020 wordt de Sint-Pieterskerk gerestaureerd.  
Meer info: https://www.mleuven.be/nl/Bouts  

 

Rector De Somerplein

Het Rector De Somerplein, werd genoemd naar de eerste rector van de Nederlandstalige Katholieke Universiteit Leuven, professor Pieter De Somer. Het plein is de belangrijkste toegangsweg tot Leuven via het openbaar vervoer. 

Op het plein staat ook Fonske, een standbeeld dat de KU Leuven bij haar 550-jarige bestaan aan de stad schonk. Fonske is het symbool van de Leuvense student. De naam van deze student komt van het Latijn: Fons Sapientiae betekent immers Bron der wijsheid. Fonske houdt een boek in zijn linkerhand en giet met zijn rechterhand een glas (bier) uit over zijn hoofd. Het beeld werd ontworpen door Jef Claerhout.

Reviews en beoordelingen Grote Markt

Heb je zelf tips of opmerkingen over Grote Markt? Plaats je beoordeling

Van der vennrt ann16 december 2022

Heel mooie stadswandeling. Huis van jeroen meus vermelden

Laurette Ackaert24 december 2019

Hele mooie rondleiding, maar niet veel details over de kerken. Vorige week gedaan, in de zomer nogmaals maar met meer bezoeken dan in detail. Vorige week kerstmarkt meegenomenL

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info