8 tips waarom naar Zeeland

8 tips waarom naar Zeeland

Tip 1. Zeeland en het water

Zeeland heeft uiteraard iets met water. Dat klinkt logisch als je omringd wordt door de Oosterschelde, Westerschelde en de Noordzee. Het is ook altijd een strijd geweest om de kracht van het water beperkt en meer zelfs, onder controle te houden. De Deltawerken zijn daar het mooiste bewijs van. De Oosterscheldekering is 9 kilometer lang en verbindt Schouwen-Duiveland met Noord-Beveland. Met de constructie van stalen schuifdeuren is de kans op nog eens een overstroming ingedijkt tot één keer in … 4000 jaar. Ze zitten daar dus een tijdje safe in Zeeland. In het recreatiepark Neeltje Jans (Vrouwenpolder) weten ze de ramp van de Watersnood 1953 te evoceren in Delta Experience. Het ganse verhaal vanaf de ramp tot de aanleg van de stormvloedkering wordt er verteld. Tegelijk boeiend en ingrijpend. Om te bekomen kan je naar een aquarium, een waterpark, mee met een rondvaart, is er wateranimatie, enz. Meer info op www.neeltjejans.nl

Tip 2. Watersnoodmuseum

In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 vielen bijna 2000 slachtoffers toen het water door de dijken brak en grote delen van Zeeland onder water zette. Op een pakkende manier wordt de ramp in vier thema’s geëxposeerd in het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Met  filmjournaals, kaarten, maquettes, voorwerpen en een aangrijpend eerbetoon brengt men de beleving van die rampnacht. Maar er is ook een blik op hoe het herstel verliep en hoe het waterbeheer vandaag wordt gevoerd. Een bezoek aan het Watersnoodmuseum doet je nadenken, stil worden maar is dus ook bijzonder informatief over wat altijd een litteken zal blijven in de Zeeuwse samenleving. Website van het museum:  www.watersnoodmuseum.nl

Tip 3. De ZeelandPas

Deze belangrijke troef van Zeeland is er niet meer sedert eind 2018! In de toekomst komt er een app, meer details vind je vanaf half 2019 op de website www.zeelandpas.nl

Praktisch. Wie nog een ZeelandPas kan die blijven gebruiken tot 28 februari 2019.

Tip 4. Met de wind in de haren

Het open landschap van Zeeland nodigt uit tot een fikse wandeling of fietstochtje. Je hebt er de wind in de haren, de blik op oneindig op de Noordzee, het omringende water van de Wester- en Oosterschelde, de eilandjes, … Een gevoel van vrijheid, het gevoel van één zijn met de natuur zijn beleef je in Zeeland. Wist je dat Zeeland ruim 650 kilometer kust bezit? Of tien keer meer dan de Belgische kustlijn! Iedereen vindt dus wel zijn plekje op het strand.

Tip 5. Proeven van Zeeland, culinair

Zeeland staat voor velen synoniem aan genieten van wat de zee opbrengt aan culinair genot. Dus vanzelfsprekend kunnen we niet voorbij de geneugten om mosselen, oesters, kreeft, vis en andere schelp- en weekdieren te smaken. Dat kan in de diverse restaurants uiteraard. Waarom niet eens ter plekke gaan naar het mekka van de oester- en mosselteelt?

In Yerseke kan je oesterputten bezoeken, waar de oesters nadat ze uit zee zijn gehaald in betonnen putten worden bewaard. Bij een viertal oesterbedrijven kan je het bezoek combineren met een proeverij. Een Zeeuwse platte of een Creuse? Hoe en waar groeit een mossel? Dit en veel meer kennis kan je vergaren bij de Oesterij, één van de bedrijven langs de Havendijk in Yerseke. Je kan vrij rondlopen op het terrein. Infoborden en filmpjes informeren over de kweek, maar je kan het ganse jaar door op elke woensdag (aanvang 11.00u) meelopen voor een gratis rondleiding. Een aanrader met stip!  Info op www.oesterij.nl

Ook het VVV-kantoor Yerseke organiseert rondleidingen op de oesterputten en langs de haven, elk eerste weekend van de maand en op de feestdagen van 1 mei, 11 juli en 11 november. Informatie via [email protected]

Tip 6. Proeven van Zeeland, erfgoed en brugjes

Elk stadje, hoe groot of klein, heeft wel een monument, een fraaie gevel, een kerk dat als een kostbaar relikwie wordt gekoesterd. Vaak sta je versteld van wat een schat aan bezienswaardigheden er te bekijken valt. Zo heeft Zierikzee liefst 568 (laatste telling 2017) monumenten! De Dikke Toren is er één van.    
De Zeelandbrug (geen deel uitmakend van de Deltawerken voor alle duidelijkheid) is een brug van exact 5022 meter lang. Ze verbindt Zierikzee met Colijnsplaat en overspant de Oosterschelde. Nog wat cijfers: 54 pijlers, 52 overspanninen van elk 95 meter. Een beweegbaar deel van 40 meter zodat scheepvaart altijd 24 uur mogelijk is. Er is ‘maar’ twee jaar aan gebouwd tussen 1963 en 1965. Tot 1993 moest je nog tol betalen om erover te mogen. 
Het hoeven niet overal zo mastodonten van bruggen te zijn. Veel kleiner zijn de vele ophaalbrugjes in de stadjes maar daarom niet minder de moeite om ze van dichtbij te bekijken. 

Tip 7. Bezienswaardige en lekker gezellige stadjes

Ze liggen talrijk gezaaid in Zeeland en zijn zeker óók een reden waarom velen van ons al eens afzakken naar Zeeland. De leuke, gezellige stadjes en dorpjes hebben hun uitnodigende straatjes om te shoppen. Je geniet er van uiterlijk vertoon van hun fraaie gevels. Er zijn de vele festivalletjes her en der, de jaarmarkten, de traditionele feesten, … de leuke pleintjes én niet vergeten, de terrasjes. 
In Veere, Zierikzee, Vlissingen, Middelburg en Hulst brengen we je met een stadswandeling tot bij de belangrijkste bezienswaardigheden. Gebouwen, kerken, musea, brugjes, marktpleintjes, een onderaardse doorgang met schietgaten, … Je komt er overal voorbij.

Tip 8. Vlaamse verbondenheid

Laten we het even over onszelf hebben. Waar houdt een Vlaming van? Lekker eten, gezelligheid met eventueel een glaasje erbij, af en toe een culturele uitstap, ontspanning, kortom het gevoel van ‘bést gezellig’ zoals de Noorderburen dat zo mooi kunnen zeggen. Het gevoel van, waarom niet,  … God in Zeeland?
Zeeland ligt heel dichtbij, net over de grens eigenlijk. Niet ver dus, wat voor een bijna letterlijke verbondenheid zorgt met de Zeeuwse bevolking. En laat nou een Zeeuw ook houden van lekker eten en drinken, da’s nog een Vlaamse band met ons.

Foto: Shutterstock.com

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info