Doornik: gevarieerd aanbod zomerevenementen

Doornik: gevarieerd aanbod zomerevenementen

Doornik, net over de taalgrens en daar dus Tournai, wil zich nog méér in de picture stellen deze zomer. De stad mikt behalve op de lokale bevolking duidelijk op een nog grotere opkomst van de toeristen door allerlei evenementen van diverse aard aan te bieden. Van ‘overtoerisme’ heeft men hier gelukkig dus nog geen last. Wat en hoe in het aanbod aan zomerevenementen gingen we voor je uitzoeken.

Een greep uit de lange lijst evenementen. Topper wordt sowieso zondag 10 september 2017 met een tweedelig groots spektakel: Grande Procession en Tournai et ses cortèges.

  • Grande Procession: Nu al voor de 925ste keer, van traditie gesproken, trekt de Grande Procession door de straten van Doornik op de tweede zondag van september. Kostbare relikwieën uit de Schatkamer mogen dan even de straat op en worden op de schouders rondgedragen. De processie, voor het eerst gelopen in 1092, vindt zijn oorsprong uit dankbaarheid aan Onze-Lieve-Vrouw om Doornik van de pest te verlossen in de 11de eeuw. Nooit is er een editie overgeslagen, ook niet tijdens de oorlogsjaren. Zondag 10 september 2017 vanaf 10.00u. Behalve groepen uit het bisdom Doornik ook delegaties uit zusterbisdommen (Mons, Gerpinnes, Thuin, ...), uit Gent, Gistel, Wenduine, ... en uit het buitenland (Reims, Noyon, Rijsel), 70 in totaal. Meer info op www.grandeprocessiontournai.org
  • Tournai et ses cortèges: Ook op zondag 10 september, maar dan vanaf 15.00 u vertrekt een stoet van reuzen, muziekgroepen, wagens met bloemen versierd door de straten van Doornik. Vanaf het station naar de Grote Markt. De nieuwe reus Lodewijk XIV zet er zijn eerste stappen. Een verwijzing naar 350 jaar geleden toen deze Franse koning Doornik binnentrad en de stad ruim 40 jaar onder zijn bewind had.
  • Les 400 cloches: In het weekend van 9 en 10 september is er in Doornik in het teken van de Erfgoeddagen heel wat te beleven met het evenement 'les 400 cloches'. Het vormt de link tussen het profane (Stoet van de reuzen) en het religieuze (Grande Procession). Het is een poëtisch spektakel met klokken als thema. Na de processie draagt de bisschop om 13.00 u de sleutels van de stad over aan 'les Amis de Tournai' waarna een grandioos volksfeest losbarst met het spel van de draak, de reuzen en de klok 'lalala' in samenspel met het enthousiaste publiek dat uitgedaagd wordt om de klok 'lalala' te vangen. Uiteindelijk is het de bedoeling om de klokken juist te stemmen en samen tot het 'grote akkoord' te komen, symbolisch als verwijzing naar de samenkomst van zowel religieuze als profane leiders. Voor de Tournaisiens is dit een van de hoogdagen in het jaar.        
  • Les inattendues: Totaalspektakel van muziek en filosofie.  Muzikanten, acteurs, zangers en échte filosofen verbroederen en nemen deel aan meer dan 25 spektakels, debatteren, houden workshops. Elkaar ontmoeten, tolerantie en openstaan voor andere culturen is de achterliggende idee.
    De locaties zijn stuk voor stuk bezienswaardige trekpleisters van Doornik: kathedraal, museum voor schone kunsten, lakenhalle, bisschoppelijk paleis, enz. Ook een plekje in de kantoren van de Dienst Toerisme Doornik wordt vrijgemaakt. Van 31 augustus tot en met 3 september. Info op www.lesinattendues.be
  • MusiCA Festival: Muziekfestival met concerten in de kathedraal Notre Dame van Doornik. Op 3 en 16 september en 1 oktober. Prestigieuze klanken van gerenommeerde ensembles. Meer details vind je op www.musicatournai.be   
  • Festival découvertes images et marionnettes: Van 26 tot 30 september, grandioos festival van marionnettentheater voor jong en oud. Vijf dagen lang strijken artiestengroepen uit binnen- en buitenland neer in Doornik en brengen theater met marionnettenpoppen in al zijn speelvormen. Meer info over programma: www.maisondelamarionnette.be   

Wat nog meer? 

De Dienst Toerisme van Doornik is duidelijk niet bij de pakken blijven zitten de voorbije maanden. Zo dokterde men bijvoorbeeld t.g.v. het themajaar ‘Wallonie gourmande’ een smakelijke wandelroute uit van ca. 3 kilometer. Die kan je desgewenst uitbreiden met een voordelige degustatiepas om te kunnen proeven van lekkernijen uit Doornik. Er is een stadsspel met behulp van je smartphone. Er zijn zelfs ideeën verzameld om wat te doen bij … slecht weer.  
Aan al deze activiteiten kan je nog tot het einde van dit jaar 2017 deelnemen. Meer info vind je op www.visittournai.be 

En die slecht-weer-ideeën dan? Wat dacht je van een bezoek aan het Marionettenhuis. Je kan er gaan kijken naar een vaste expositie van ‘Marionetten van de wereld tussen hemel en aarde’. Je krijgt een tablet mee in de gewenste taal (Nl, Fr, En) om je te laten begeleiden door een collectie van meer dan 2500 marionetten, verzameld uit verschillende werelddelen.  Info op www.maisondelamarionnette.be/infos

De wereld van amfibieën zal na het bezoek aan de expo ‘Amphibieen’, nog tot 19 november 2017 in het Natuurhistorisch Museum en Vivarium, net iets minder geheimen hebben.

Tot slot. Wist je dat in Doornik élke zondag om 15.30 u een beiaardconcert wordt gespeeld? Wil je de beiaardier aan het werk zien? Dat kan, maar je moet er wel voor 257 treden beklimmen.

Afbeelding: Visit Tournai

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info