Heropening Plantin-Moretus Museum Antwerpen

Heropening Plantin-Moretus Museum Antwerpen

Op 30 september 2016 heropenen de deuren van het Museum Plantin-Moretus in Antwerpen de deuren. Dat gebeurt na een grondige renovatie van het originele woonhuis en werkatelier van de legendarische uitgeversfamilie Plantin-Moretus. Het museum kreeg een nieuwe opstelling, een nieuwe leeszaal en een nieuw depot.

Oud in een nieuw jasje

Sinds 2005 is het museum Plantin-Moretus (woonhuis en atelier) als enige museum ter wereld erkend als UNESCO Werelderfgoed. Vernieuwing mocht wel eens, want de opstelling van het museum dateerde nog uit de jaren ’50. Met de heropening komen nog enkele andere veranderingen. De bestaande thema’s zoals wetenschappelijk en religieus werk, de cartografie blijven even belangrijk maar nu zal meer ingespeeld kunnen worden op andere deelthema’s met wisselende tentoonstellingen waarbij nog veel meer uit de rijke museumcollectie aan bod kan komen. Er komt immers meer ruimte vrij.

In de vernieuwde leeszaal zal je voortaan de authentieke documenten kunnen raadplegen. Er is ook een nieuw depot waar de drukwerken zijn opgeslagen.

Met de modernste museumtechnieken kan je nu kennismaken met Plantin als visionaire uitgever, als drukker, als stamvader van een uitgeversdynastie (negen generaties), als familieman … Om een nog breder publiek aan te trekken is met de vernieuwing ingezet op hoe de museumbezoeker van vandaag het graag wil. Dus je kan met een audioguide op pad, videobeelden worden afgewisseld met vaste voorwerpen, er is gezorgd voor een subtiele belichting, voor soundscapes. Wie dat wil, kan zich zelfs in de outfits van toen omkleden en zo het bezoek ervaren. Samen met de kinderen kan je deelnemen aan een familiespel. Je eigen drukwerk maken? Het is mogelijk vanaf nu.

Feest heropening

Tijdens het weekend van 30 september, 1 en 2 oktober 2016 zal je niet alleen het vernieuwde museum op de Vrijdagmarkt voor het eerst kunnen betreden. In en rond het museum is een feestprogramma uitgewerkt. Straattheater, performance, muziek, workshops met demonstraties en je eigen drukwerkje maken, lezingen, culinaire proeverijen, … Alles staat in het teken van Plantin en Moretus.

Plantin-Moretus, een drukkersfamilie 

Het was in 1550 dat de Fransman Christoffel Plantin uit Tours zich kwam vestigen in Antwerpen. Samen met zijn schoonzoon Jan Moretus zette hij er een drukkerij op op de Vrijdagmarkt in een fraaie patriciërswoning. Ruim 300 jaar werkte en woonde de Plantin-dynastie er. Edward Moretus was de laatste eigenaar van de familie. Hij verkocht de woning en drukkerij aan de stad Antwerpen met de vraag om er een museum in onder te brengen.

Pronkstukken van het museum zijn de drukkerij (met o.a. de twee oudste drukpersen ter wereld uit ca. 1600, drukpersen uit 17de en 18de eeuw, de letterkasten), de 17de eeuwse bibliotheek met boeken van grote historische waarde.

Praktisch

Museum Plantin-Moretus. Heropening tijdens het weekend van vrijdag 30 september tot en met zondag 2 oktober 2016. Met ondermeer een drukkersmarkt, lezingen, workshops, theater, muziek, culinaire hapjes uit de tijd van Plantin, enz. Het museum Plantin-Moretus vind je op de Vrijdagmarkt 22, 2000 Antwerpen. Meer info op www.museumplantinmoretus.be

Foto copyright Museum Plantin-Moretus, Noortje Palmers

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info