Nieuwsbrief

Inschrijven op nieuwsbrief

Je e-mail adres beheren

Abonneren op deze Promoties RSS feed

Weekendje Haspengouw: Bloesems en Fruit

Weekendje Haspengouw: Bloesems en Fruit

Haspengouwse Bloesems en Fruit

De fruitteelt zorgt met haar weelderige bloesems voor de opening en meteen ook een eerste hoogtepunt van het toeristische seizoen. De bloesemperiode is een uitgelezen tijdstip voor een bezoek aan Haspengouw: de natuur is reeds ontwaakt uit haar winterslaap en toont haar eerste kunstwerken onder de vorm van bloesems. Maanden na de bloesems is het tijd voor de fruitoogst en de fruitverwerking. Proef eens wat voor lekkers de Haspengouwers op tafel brengen. Met onze twee wandelroutes brengen we je door het hartje van Haspengouw. Je kan dit ook combineren met onze autoroute Haspengouw.

Enigszins afhankelijk van de weersomstandigheden valt de bloesemperiode tussen begin april en begin mei. Je kan de ontwikkeling van de bloesems van achter je pc volgen via de Bloesemmeter om zo het beste ogenblik voor een bezoek aan Haspengouwse bloesems te selecteren. Op dezelfde site kan je via een bloesemwebcam, geplaatst tussen de kersenbomen in Borgloon, de ontwikkeling van de kersenbloesems live meevolgen. Bloesems tref je overal aan in Vochtig Haspengouw, maar ook in Droog Haspengouw kan je op veel plaatsen genieten van schitterende wandel- of fietstochten tussen fruitbomen overladen met tere bloempjes die de aanloop naar heerlijk fruit aankondigen.

Niet alle bloesems bloeien tegelijkertijd; dat is afhankelijk van het soort fruit, maar binnen de fruitsoorten ook verschillend van ras tot ras. De kleur van de bloesems is een hulpmiddel om de aard van het fruit vast te stellen: perenbomen dragen witte bloesems terwijl bij appelbomen de kleur varieert van wit tot roze. Ook de boomstam kan helpen om de aard van het fruit vast te stellen: appelbomen hebben een eerder gladde stam terwijl de stam van een perenboom eerder een “craquelé” uitzicht toont. De meest geteelde fruitrassen zijn Jonagold (appels) en Conférence (peren). Ook andere fruitsoorten worden in Haspengouw veelvuldig geteeld: aardbeien, kersen, pruimen, diverse bessen, …

De bloesemperiode gaat hier niet onopgemerkt voorbij. Jaarlijks zijn er Bloesemfeesten met talrijke evenementen: bloesemtochten (te voet, per fiets, met de moto of de auto), bezoeken aan fruitbedrijven en veilingen, tentoonstellingen, bloesemarrangementen en festiviteiten allerhande.

Met de bloesems begint het Haspengouwse fruitverhaal pas echt. Vanaf de zomer is er de fruitoogst met voorop de aardbeien, dan de bessen en vervolgens de kersen. Het loopt al naar het najaar eer appelen en peren aan de beurt zijn. De ganse periode door zijn er fruitevenementen en worden er op fruit gebaseerde producten geserveerd in talrijke caféetjes, tavernen en restaurants. Met hun fruitige streekproducten kunnen de Haspengouwers alle richtingen uit: ze zijn meesters in het verwerken van fruit. Heb je al geproefd van de Stroop van Vrolingen? Of wat dacht je van een glaasje Haspengouwse wijn of schuimwijn? Een achttal producenten tonen aan dat druiventeelt in deze contreien best in lekkere wijnen kan uitmonden.

Ook in bier wordt er fruit verwerkt. Proef dat maar eens in de Brouwerij van Kerkom. Op diverse plaatsen worden er fruitsappen gebotteld. Het gamma aan lokale likeuren is haast niet meer bij te houden. Nog groter is het aanbod van gebak en snoeperijen. Een aantal kleinschalige bedrijven specialiseren zich in artisanale fruitverwerking. Ongelooflijk tot wat voor lekkers dat allemaal kan leiden. Loop eens langs en proef eens bij Fancy Fruit (fancyfruit@skynet.be), Marie Thérèse of andere fruitverwerkers.Copyright foto's: Toerisme Haspengouw

Reviews - beoordelingen

Reacties weekendje Haspengouw: Bloesems en Fruit

maria

Maandag hebben we weer een stevige fietstocht gereden ong. 70 km het was prachtig die mooie bloesems ,de rust geen auto's ge kunt het niet geloven ,en dat op 75 km van Antwerpen. Waarom het ver zoeken wat je dichtbij kunt vinden.

1

Hotels Haspengouw

Promotie Haspengouw

2 dagen Haspengouw, Tongeren: 75€ pp
2 dagen Haspengouw, Tongeren: 75€ pp
Verblijf in hotel Eburon**** in Tongeren, gelegen pal in het hart van de stad en gevestigd in een voormalig klooster. Het is verbouwd tot een zeer indrukwekkend en modern hotel met gratis WiFi op de kamers, arico, iPod docking station, flatscreen, ...Er is een wijnbar en een brasserie. Inclusief 1 overnachting met ontbijtbuffet, wandelkaart en ticket voor het Gallo-Romeins Museum.

Toon hotelpromotie

 

  • Euroreizen.be als homepage instellen
  • Stuur ons je opmerkingen