Antwerpse Kempen: van Lier tot Wommelgem

Fietsen tussen bezienswaardigheden van de Antwerpse Kempen

Het landschap rondom Lier en op weg naar Wommelgem is merkwaardig open, ideaal voor een fietstocht. In de verre omgeving van Lier is de toren van de Sint-Gummaruskerk, in de volksmond de peperbus, een altijd aanwezig oriëntatiepunt. Het domein rond het fort van Borsbeek leent zich tot ontspanningsgebied. Bijzondere monumenten zijn de kapel van Millegem, het gemeentehuis van Emblem en Den Steenen Molen. Lees meer

Met de Peperbus als baken fiets je in de Antwerpse Kempen van Lier naar Wommelgem
  •  
  • Geniet van veel open ruimte
  • Wat is de Peperbus van Lier
  • Fort 3, nu gebied voor zachte recreatie
  • Bezoek de kapel van Millegem
  • Bewonder het gemeentehuis van Emblem
Gratis fietsroute downloaden

(onderdeel van de reisgids)

Tijdens onze fietsroute, die opgenomen is in onze gratis reisgids, kun je kennismaken met waterpartijen, kasteeltjes, kapelletjes, forten en een enkele stenen windmolen. Je bemerkt er boomgaarden, weilanden en tuinbouwbedrijven met veel glasteelt. In het noordelijke gedeelte van de tocht kom je voorbij enkele forten die de Antwerpse regio moesten beschermen tegen het dreigende oorlogsgevaar.

Hof van Moretus Plantin

Je fietst voorbij de private toegangsdreef van het Hof van Moretus Plantin. Het hof was lange tijd de woonplaats van de Heren van Boechout. Het kasteel werd na een brand in 1583 heropgebouwd. In de loop der eeuwen werden meerdere verbouwingen en aanpassingen doorgevoerd. In 1675 kocht de familie Courtois het gebouw aan. Vervolgens kwam het in handen van de familie Moretus. In 1937 werd het in zijn 17de eeuwse staat hersteld.

Den Steenen Molen

Deze als monument beschermde molen dateert van 1782. Dit exemplaar is een van de grootste stenen molens in de Antwerpse Kempen. Het is een stellingmolen met vijf verdiepingen en een hoogte van 22 meter. Hij werd recent gerestaureerd en weer maalvaardig gemaakt. 

Fort 3

Het fort, een onderdeel van de Antwerpse fortengordel, werd gebouwd tussen 1860 en 1864 naar plannen van Henri-Alexis Brialmont. Het was de bedoeling om van Antwerpen een onneembare vesting met een gordel van acht forten te maken. Het eerste fort dat men begon te bouwen is dat van Borsbeek. De bakstenen muren zijn tot twee meter dik. Uniek aan dit volledig omwaterde fort is de bijna 850 meter ondergrondse kering die nu nog altijd in uitstekende staat verkeert. Het bijhorende 32 ha grote domein doet dienst als een ontspanningsruimte voor de inwoners van Borsbeek, het leent zich uitstekend voor wandelingen en zachte recreatie. Het wilde aspect is een bewuste keuze, om het behoud en herstel van natuurlijke biotopen te bevorderen.

Kapel van Millegem

De kapel staat op een heuvel en is omringd door lindebomen en wordt ook wel eens het Millegemkerkje genoemd. Dit zou de eerste parochiekerk van Ranst geweest zijn. De bouw ervan begon in de 13de eeuw maar werd pas drie eeuwen later voltooid. Let op de toren in witte zandsteen, het koor in baksteen met zandstenen speklagen, het bakstenen schip. Het meubilair is interessant met een Tenhemelopneming van Maria naar Rubens, een biechtstoel uit de 18de eeuw en een mooi gerestaureerde orgel van Carolus Dillens uit 1713. Rond de kapel heeft op 17 januari de jaarlijkse Sint-Antoniusviering plaats, met verkoop van geofferde varkenskoppen. Einde november is er de Sint-Elooiviering met paardenwijding.

Gemeentehuis van Emblem

Het aristocratisch uitziende gebouw werd opgetrokken in 1896-1902. Op de voorgevel prijkt de leuze: “Eerst raad dan daad”. Vooral de toren geeft het gebouw een majestueuze indruk. In 2002-2003 werd de buitenkant gerestaureerd. De link tussen de gemeente en Sint-Gummarus mocht natuurlijk niet ontbreken. Op de hoek van de voorgevel staat een arduinen beeld van de heilige als geïdealiseerde middeleeuwse ridder. Op het uivormige dak van de toren troont een majestueuze smeedijzeren windvaan met de afbeelding van Sint-Gummarus met verwijzing naar het mirakel van de bron. Na de fusie van de gemeenten verloor het gebouw zijn oorspronkelijke functie en sinds 1999 is het de thuishaven van het Gemeentelijk Documentatiecentrum.

Reviews en beoordelingen Lier - Wommelgem

Heb je zelf tips of opmerkingen over Fietsroute Lier - Wommelgem? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info