Abonneren op deze Promoties RSS feed

Vakantie Beieren: Kehlsteinhaus

Vakantie Beieren: Kehlsteinhaus

Kehlsteinhaus

Het Kehlsteinhaus (het Arendsnest) ligt op de Kehlstein (1834m) en maakte deel uit van de Obersalzberg. Dit was de naam voor een groot complex van de nazistische partij. In het dal lag het woonhuis van Hitler, Göring en Bormann naast een grote kazerne en bijgebouwen. Het Arendsnest op de top werd gebouwd als geschenk aan Hitler voor zijn 50ste verjaardag. Het had geen slaapkamers en was bedoeld om te genieten van het prachtige panorama. De naam verwijst ook naar het unieke uitzicht, een adelaar vliegt immers ook op grote hoogte en van op de Kehlstein heb je hetzelfde uitzicht.

De bouw van dit huis en de weg ernaar toe was een gigantisch project waaraan ongeveer anderhalf jaar werd gewerkt. Het geheel was af in 1938. Omdat Hitler niet zo opgezet was met dit 'geschenk' zou hij er amper twaalf maal geweest zijn, alleen voor de Tweede Wereldoorlog. De dertiende keer zou op 5 juni 1944 geweest zijn, de dag voor de landing, voor het huwelijksfeest van de zuster van Eva Braun. Anderen beweren dat hij dan beneden zou gebleven zijn om naar de Engelse radio te luisteren, doch in slaap was gevallen toen het codewoord voor de landing werd uitgezonden.

Als je het Kehlsteinhaus wil bezoeken dan rijd je tot aan een grote parking met kassa's. Daar kan je een ticket kopen waarin ook het busvervoer is begrepen. De bussen brengen je via die speciale panoramische route tot boven. Vermits het een smalle weg is kunnen de bussen elkaar slechts kruisen op één plaats. Deze bergweg is 6.5 km lang en telt 5 tunnels die uitgehouwen zijn in de rotsen. Elke tunnel had een ijzeren poort die kon gesloten worden in geval van een vijandelijke aanval. Boven op de kleine parking ga je binnen in een tunnel van 124 meter met op het einde een lift die je 124 meter hoger brengt tot in het Kehlsteinhaus. Deze lift heeft wanden van messing om te zorgen voor een spiegeleffect want Hitler had claustrofobie.

Naar boven ga je voor het uitzicht, niet voor het gebouw. Bij mist, regen of bewolking blijf je er dus beter weg. In het gebouw zelf is nu een restaurant ondergebracht. Je kunt buiten een kleine wandeling maken tot aan de plaatsen waar het luchtafweergeschut stond. De geallieerden hebben geprobeerd het Adelaarsnest te bombarderen maar zijn er niet in geslaagd. Naast het huis zijn er diepe afgronden en de bommen precies op dat kleine lapje grond te laten vallen bleek niet mogelijk. In het huis zelf is er nog slechts één meubel van toen blijven staan, nl. de vitrinekast. De open haard staat nog op dezelfde plaats maar is niet meer dezelfde. Men wou tot elke prijs vermijden dat het een bedevaartsoord voor hedendaagse nazi’s en aanverwanten zou worden.

Alle gebouwen in het dal van de Obersalzberg werden plat gebombardeerd of door de nazi's in brand gestoken toen ze zich terugtrokken. Het feit dat we het Kehlsteinhaus kunnen bezoeken hebben we te danken aan de Duitsers want de Amerikanen wilden alles opblazen.
Info: www.kehlsteinhaus.de

Reviews - beoordelingen

Promotie Beieren

5-daagse Zuid-Beieren in halfpension: va. 279€ pp
5-daagse Zuid-Beieren in halfpension: va. 279€ pp
Verblijf in het Hotel Luitpoldpark**** in Füssen: 4 overnachtingen met ontbijtbuffet » 4x half pension » 1 ticket voor het kasteel Neuschwanstein » toegang tot het wellnesscenter met fitness, sauna's, stoombad, infraroodcabine, bubbelbaden en relaxatieruimte (gratis) » hotel gelegen in het toeristisch hart » hoge klantenbeoordeling: 9/10
  • Euroreizen.be als homepage instellen
  • Stuur ons je opmerkingen