Brugse Ommeland: Molenland, waar molens het uitzicht bepalen

Maak kennis met Kanegem en Ruiselede in het Molenland

Kanegem is het geboortedorp van twee bende personen: voormalig wielrenner en Flandrien bij uitstek Briek Schotte en kardinaal Danneels. Bij de kerk staat een monument ter ere van Briek. Kanegem staat erom bekend een bloemendorp te zijn. Elke lente en zomer doen de inwoners hun uiterste best om Kanegem heel kleurrijk te maken. Het loont echt de moeite om hier even halt te houden en te genieten van de bebloemde gevels en tuintjes.  Lees meer

Genieten van de bloemen in Kanegem en van de molens in Ruiselede.
  • Bezoek het molendorp Ruiselede
  • Kies uit het aanbod molens 
  • Lees de tips om molens te zien draaien
  • Breng bezoek aan in Bloemendorp Kanegem  
  • Genieten van kleuren en geuren 
  • Download autoroute in reisgids Brugse Ommeland
Gratis reisgids downloaden

(inclusief autoroute)

Tienduizend rozenstruiken

Het is reeds sinds 1956 dat Kanegem zich op de kaart heeft geplaatst als bloemendorp. Er zijn hier meer dan 75 bloemenvariëteiten te zien. In groep kan je zelfs een geurenwandeling maken (info: [email protected]). Tienduizend rozenstruiken en geraniums kleuren het dorp. Dit alles is mogelijk dankzij de goede samenwerking en coördinatie tussen het stadsbestuur Tielt en de lokale inwoners (300 gezinnen). Het hoeft geen uitleg dat het dorp al vele prijzen gewonnen heeft.

Kathedraal van te lande

Nog opvallend is de grote kerk in neo-barok. Spijtig genoeg is ze niet open voor een bezoek. De kerk noemen ze hier ook wel eens de ‘kathedraal van te lande’.  Ze dateert van eind de 19de eeuw en was toen ook al een megalomaan project opgezet door de pastoor. Hij kon alleen het gemeentebestuur overtuigen door zijn eigen bezittingen als borg te stellen. En zoals bij alle bouwwerken kost het wel meer dan eerst ingeschat en was de pastoor al zijn bezittingen kwijt, maar hij had dan wel een pracht van een kerk.

Beroemde figuren

Kardinaal Danneels is geboren in het huis recht tegenover de kerk (Kanegemstraat 4) en werd in deze kerk tot priester gewijd in 1957. Een ander beroemd figuur is de wielrenner Briek Schotte. Hij werd 2x wereldkampioen (1948 en ’50) en staat symbool voor de échte flandrien. Kunstenaar Jef Claerhout heeft in 1996 een monument gemaakt ‘De Flandrien’ ter ere van die beroemde Kanegemnaar. Dat kan je zien naast de kerk.

Mevrouwmolen

In 2018 is de restauratie van deze molen afgerond. Deze molen dateert origineel ook uit de 19de eeuw maar dat zou reeds een vervanging geweest zijn van een bestaande molen uit de 17de eeuw. Na de Tweede Wereldoorlog werd de molen echter niet meer gebruikt en raakte in verval. Momenteel is de molen opnieuw volledig werkzaam. Elke zondag draait de molen en kan je die bezoeken. Fotoreportage van de Mevrouwmolen.

Artemeersmolen of Hardemeersmolen

Dit is wellicht de mooiste nog werkende molen van de streek. Hij werd gebouwd op een kleine heuvel, zoals trouwens de meeste in de streek. Artemeersmolen zou dateren van het begin van de 19de eeuw maar werd tijdens de Eerste Wereldoorlog zwaar beschadigd. Zoals het lot van de meeste molens kwamen ze in die periode in verval. In 1975 werd het echter volledig gerestaureerd door een particulier, Luc Goeminne.

In 2014 werd de molen gekocht door beroepsmolenaar Mike Ekelschot. Momenteel draait de molen opnieuw op professionele basis en dat is uniek! Die producten kan je er uiteraard kopen. De molen is open op dinsdag van 10 tot 16 uur en op zaterdag van 10 tot 17 uur. Alleen cash betalen is mogelijk. Meer informatie over de molen en de producten die er gemalen worden kan je lezen op www.flourpower.be

Hostensmolen

Deze prachtig gerestaureerde molen ligt pal in het centrum. De molen is eigendom van de gemeente en heeft er een zaaltje met sanitair blok aan gebouwd. Deze stenen molen uit 1865 heeft zoals bij vele andere molens een houten molen vervangen die honderd jaar eerder werd gebouwd. De eerste molenaar van deze stenen molen was een zekere Hoste, vandaar ook de naam. Soms is de molen in werking, wel steeds de eerste zondag van de maand tussen 10.00 en 12.00 u.

Ruiselede bezit nog een actieve molen, met name de Knokmolen.
Volgende coördinaten kan je ingeven maar wees niet boos als de GPS tilt slaat. 
N 51°2’41”  E 003°23’14”

Met de Hostensmolen aan je rechterhand blijf je de Kruiswegestraat volgen tot aan het kruispunt met de Oude Tieltstraat. Daar sla je rechtsaf. Op het einde ga je linksaf en na een paar honderd meter zie je een straatje links: Knokstraat. Daar staat de molen. Je kan de molen het best zien als je zo’n 50 meter in die straat bent. Je mag er echter niet aan met de auto (uitgezonderd plaatselijk verkeer). 

Knokmolen

Niets voor niets kreeg Ruiselede de naam van Molendorp want op een paar honderd meter van de Hostensmolen ligt er opnieuw een prachtige molen, de Knokmolen (ligt in de Knokstraat). Deze molen werd gebouwd in 1840 en is eigenlijk nooit buiten gebruik geweest. De laatste molenaar stierf in 1988 en hij had de molen nog laten restaureren in 1968. De huidige eigenaar en grootste molenkenner van ons land, Wieme Roland, laat de molen soms draaien op zaterdagnamiddag.

Reviews en beoordelingen Molenland

Heb je zelf tips of opmerkingen over Molenland? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info