Koersels Kapelleke, verkenning in het groen

Trek de wandelschoenen aan en ga naar Koersels Kapelleke

De wandelpaden in Koersels Kapelleke, een recreatiepark en bedevaartsoord ook bekend als 't Fonteintje, zijn allemaal beperkt toegankelijk. In het toeristisch infokantoor van Beringen-mijn en in het bezoekerscentrum De Watersnip kan je een wandelkaart kopen. Daar staan alle wandelpaden op getekend met de periodes waarin ze geopend zijn. Zo is de rode wandeling alleen toegankelijk tijdens het weekend en op feestdagen. Algemene openingsuren zijn van 8 tot 20 uur (april t/m oktober) en van 8u30 tot 17u (november t/m maart).  Lees meer

Ga eerst op de uitkijktoren, overschouw en geniet daarna op de wandelpaden zelf. 
  • Onthaasten in het groen van Koersels Kapelleke  
  • Bestijg de uitkijktoren en overschouw
  • Wandel op de gemarkeerde paden en geniet
  • Stap binnen in bezoekerscentrum De Watersnip
  • Lees over Onze-Lieve Vrouw aan de Staak 
Gratis reisgids downloaden

(inclusief ideeën voor wandelingen)

Je vertoeft in het natuurgebied van de vallei van de Zwarte Beek. Wil je echter in die specifieke vallei wandelen dan volg je de rode wandeling, doch dit kan dus alleen tijdens het weekend. Het is een drassig traject waar heel natte stukken voorzien zijn van een vlonderpad. Meer info in het bezoekerscentrum.

Observatiemuur

De observatiemuur laat zowel kinderen als rolstoelgebruikers toe om een kijkje te nemen op de heide. Je kan in dat gebied niet wandelen want het is militair domein. Om ze in volle bloei te zien kom je best van begin augustus tot begin september, al verschilt die periode wel eens van jaar tot jaar. Er zijn hier ook heel wat zeldzame dieren. Beschik je over een verrekijker, dan komt die goed van pas. De observatiemuur zorgt ervoor dat die vogels en andere kleine dieren niet gestoord worden. De runderen die hier grazen, behoren tot het Angus-ras. Hun kenmerken zijn ondermeer hun zwarte kleur, korte poten en het ontbreken van een hoorn. Ze komen vooral voor in Schotland en gedijen het best op schrale weilanden.

Bezoekers- en Natuureducatief centrum De Watersnip

Om het natuurgebied van de Vallei van de Zwarte Beek beter te leren kennen, is het Bezoekerscentrum De Watersnip de aangewezen plek. Het ligt halfweg de wandelroute en is van 1 april tot 1 november geopend van 13 tot 17 uur behalve op maandag. Je komt er te weten hoe het landschap is ontstaan en wat de kenmerken zijn. Omdat het een interactieve tentoonstelling is, zal die ook kinderen weten te boeien. Hier kan je ook terecht voor begeleide natuurwandelingen. Dit bezoekerscentrum is een samenwerking van heel wat organisaties zoals het Natuurpunt. Meer informatie op www.dewatersnip.be

Bedevaartsoord O.L.Vrouw aan de Staak

Het is reeds sedert 1826 dat mensen hier op bedevaart komen. En zoals bij de meeste van die oorden het geval kwam het ook hier tot een wonderbaarlijke genezing door het drinken van het water van een natuurlijke bron. Dhr. Swartebroukx had hevige buikkrampen en dacht dat zijn einde gekomen was. Hij dronk van het bronwater en genas. Hij sneed een O.L.Vrouwebeeld uit een stam en plantte die bij de bron in 1826. Een jaar later bouwde hij een hut en plaatste het beeld daarin. In 1833 kon er een kapel gebouwd worden door de vele giften. De huidige kapel dateert van 1939. Het park achter de kapel met de calvarie werd aangelegd in 1910. De bron staat niet meer op de originele plaats. Er zouden inmiddels een kleine twintigtal wonderbaarlijke genezingen gebeurd zijn.

Uitkijktoren en speeltuin

De uitkijktoren brengt je tot 30 meter hoogte waar je kan genieten van een prachtig zicht over de toppen van de bomen. De speeltuin is geopend tijdens de schoolvakanties in de namiddag. Buiten die periodes elke woensdag, zaterdag en zondag (ook op feestdagen) in de namiddag. Tijdens de zomervakantie geopend van 10 tot 20 uur.

Reviews en beoordelingen Koersels Kapelleke

Heb je zelf tips of opmerkingen over Koersels Kapelleke? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info