In Peer vind je de 'reus der Kempen'

Peer eert Pieter Bruegel de Oude

Uitgebreid wetenschappelijk onderzoek geeft aan dat de grote Pieter Bruegel wel degelijk afkomstig is van de Peerse deelgemeente Grote-Brogel. Het Limburgse stadje doet er dan ook alles aan om de grote kunstenaar eer te betuigen en onder de aandacht te brengen. Waarom ga je zelf ook niet eens op zoek naar deze meester? Ontdek ook de andere bezienswaardigheden van dit rustige stadje in de Limburgse Kempen. Lees meer

Peer heeft iets met Pieter Bruegel de Oude, maar wat?
  • Wat heeft Peer met Pieter Bruegel?
  • Zoek het antwoord in het Bruegelmuseum
  • Waar zie je een vergulde peer?
  • Stap eens de Sint-Trudokerk binnen
  • Het paard en recreatie centraal in Breugelhoeve
  • Verken omgeving van Peer op de fiets 
Gratis reisgids downloaden

(met een fietsroute)

Het symbool van de stad Peer, een vergulde peer, pronkt boven op een waterpomp uit 1863. Toen het stadhuis in 1637 klaar was deed de benedenverdieping dienst als lakenhalle. Op de bovenverdieping vergaderden de schepenen. De vergaderruimte van de schepenen doet nu dienst als Museum voor Oude Muziekinstrumenten.

De Sint-Trudokerk van Peer is voorzien van een 65 m hoge toren uit 1467 die indertijd deel uitmaakte van de stadsversterking. Omwille van zijn hoogte wordt deze kerktoren ook wel eens ‘reus der Kempen’ genoemd. Aan de bouw van de kerk zelf werd in 1422 begonnen, maar op het einde van de 19de eeuw werd het kerkschip heropgebouwd. Werp binnen eens een blik op het kerkmeubilair dat nog deels uit de 17de eeuw stamt. Een beiaard met 64 klokken in de kerktoren strooit sinds 1992 regelmatig aangename muziek uit over de stadskern.

Wat de échte geboorteplaats is van Pieter Brueghel de Oude blijft een mysterie. Hoewel, onderzoek toont aan dat hij wel degelijk in Grote-Brogel deelgemeente van Peer zou geboren zijn. Het Bruegelmuseum gaat uiteraard dieper in op de vraag en dit in een verrassende documentaire. Ook krijg je er een overzicht van zijn ganse oeuvre te zien, niet de originele werken vanzelfsprekend want die hangen wereldwijd verspreid in musea met naam en faam. Je vindt het Bruegelmuseum in een pand op de Markt (nr. 15).     

De NAVO-luchtmachtbasis van Kleine-Brogel werd door de geallieerden in 1945 opgericht, aanvankelijk om Rijnoperaties te ondersteunen. De Belgische Luchtmacht breidde de basis uit in 1951. Nu worden er piloten voor de F-16 opgeleid.

Bij de toegang tot de basis staat een FA-16 opgesteld op een pleintje. Het is een eerbetoon aan de allereerste Belgische F16-piloot Jozef De Heyn die in juni 1978 een van de eerste vluchten maakte met een F-16 en in 2014 overleed.

Het paard bekleedt een belangrijke plaats in de Breugelhoeve: een manege met een buitenpiste, twee rijhallen, een menparcours en een breed aanbod van rijlessen. Verder bezit dit complex over een cafetaria, een speeltuin en een educatief Zuivelcentrum. Meer info: www.breugelhoeve.be

De Equidroom, een initiatief van de gemeenten Bocholt en Peer, is een 24 km lange ruiter- en menroute, voor 95 % over onverharde wegen en langs groene plekjes. Meer info: www.equidroom.be 

"De Nestenrover” is een uitbeelding van een niet meer gangbaar spreekwoord: “Wie het nest weet, die weet het, wie het neemt, die heeft het.” Om over na te denken.

De Dullerkapel, op het einde van de Kapellekestraat, werd in 1893 gebouwd uit dankbaarheid voor de honderdste verjaardag van Maria Knaepen. De naam van de kapel verwijst naar De Dulle, een hoeve in de nabijheid.

Reviews en beoordelingen Peer

Heb je zelf tips of opmerkingen over Peer? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info