Abonneren op deze Promoties RSS feed

Vakantie Salzburgerland: Bischofshofen

Vakantie Salzburgerland: Bischofshofen

De kennismaking met de vallei van de Salzach is Keltisch geïnspireerd, maar daarnaast is er natuurlijk de schitterende omgeving en de vele bezienswaardigheden en sportieve mogelijkheden in de kleinere en grotere plaatsen onderweg. Hallein is helemaal Keltisch, maar heeft ook Franz Gruber en zijn zoute verleden. Golling kan vooral haar natuur en haar mooie burcht bieden. Ook Werfen heeft een burcht om mee te pronken, maar bovendien de fascinerende Eisriesenwelt. Bischofshofen maakt deel uit van het Vierschansentoernooi en bovendien wordt je er opgewacht door zowel Kelten als St. Rupert. Zet ook maar een uitstap naar Sankt Johann im Pongau op je programma, vlakbij bezoek je beslist de Liechtensteinklamm.

Hallein vind je zowat 15 km zuidelijk van Salzburg in de richting Bischofshofen. Natuurlijk heb je al gehoord van de lokale zoutmijn die al door de Kelten uitgebaat werd. In het plaatselijke Keltenmuseum vind je een interessante collectie Keltische voorwerpen, vooral gevonden in en rond de zoutmijn. Er is ook ruimte voor de geschiedenis van de zoutwinning door de eeuwen heen. Franz Gruber is eveneens een belangrijke figuur in de lokale geschiedenis. De goede man, componist van het wereldbekende “Stille Nacht” woonde en overleed hier. Zijn woonhuis werd omgevormd tot een museum. Het oude stadsgedeelte bevat een behoorlijk aantal gebouwen uit de 18de eeuw, een periode waarin er druk verbouwd werd, wellicht onder invloed van de economische bloei.

Vlakbij Hallein, aan de voet van de Dürrnberg, kan je de Salzbergwerke bezoeken, een heuse zoutmijn. Een tiental kilometer verder wacht Golling een plaatsje dat niet overlopen is door toeristen maar vooral op vlak van natuur veel te bieden heeft. In de buurt liggen de Lueg-pas, waar de Salzach 100 m diep door een kloof stroomt, en de Golling Wasserfall (ook Schwarzbachter Wasserfall) die vooral indruk maakt op romantische zielen. Liefhebbers van watervallen vinden in de omgeving van Golling ook nog de Torrener Wasserfall en de Bluntauwasserfall. Wandelaars vinden hier hun gading, onder meer in de natuurgebieden Egelsee en Bluntautal. In de kleine, middeleeuwse burcht is nu een regionaal museum ondergebracht met onder andere miljoenen jaren oude fossielen en gesteenten, maar met ook aandacht voor de lokale geschiedenis.

Nog verder zuidelijk in het prachtige dal van de Salzach ligt het plaatsje Werfen dat vooral bekendheid geniet door de schitterend gelegen burcht Hohenwerfen en de grotten van Eisreisenwelt. De geschiedenis van de burcht Hohenwerfen gaat terug tot de 12de eeuw. Vandaag is er een museum ondergebracht, met onder meer een afdeling gewijd aan de geschiedenis van de valkenjacht en een- of tweemaal per dag een optreden van een valkenier. Je kan de ingang van Eisriesenwelt met de auto bereiken maar hou er rekening mee dat de hellingsgraad op sommige plaatsen boven de 20% uitstijgt. In deze sprookjesachtige ijsgrotten zijn de druipstenen vervangen door ijsformaties.

Bischofshofen, het einde van deze verkenning van het dal van de Salzach, ligt zowat 50 km van Salzburg. Ook deze plaats bestond al onder de Kelten: ze hadden er niet alleen een zoutmijn maar ook een kopermijn. Vandaag is het vooral de kerk van St. Maximiliaan die opvalt. Je kan er fresco’s uit de 15de eeuw bewonderen, gotische beeldhouwwerken, maar bovenal het met edelstenen versierde kruis van St. Rupert (12de eeuw). Tot in 1977 werd er nog koper gewonnen; de vroegere mijnsite is inmiddels omgevormd tot een mijnmuseum (Schaubergwerk Arthurstollen). In de winter trekt Bischofshofen de meeste toeristen; alle aandacht gaat dan naar de skischans waar een van de wedstrijden van het Vierschansentornooi gesprongen wordt.

Beslist een uitstap waard vanuit Bischofshofen is Sankt Johann in Pongau, dat slechts 10 km verwijderd ligt. Deze regio was reeds bewoond in de tijd van de Kelten, maar wellicht ook al voordien. Vandaag is het de drukst bewoonde stad in de buurt. Enkele branden in de 19de eeuw hebben de oorspronkelijke stad grotendeels verwoest. Eén van de oudste gebouwen is daarom de neogotische Domkirche (1861). Het mooiste onderdeel van het kerkmeubilair is een kunstig bewerkt altaarstuk uit 1530. In de nabijheid van het stadje monden de Kleinarler Ache en de Grossarler Ache uit in de Salzach. Het is in het dal van de Grossarler Ache dat je de Liechtensteinklamm treft op grondgebied van Schwarzach im Pongau. De wandeling naar deze rivierkloof is een niet alledaagse belevenis. Achtereenvolgens wandel je door de “voorste kloof” (met loodrechte rotswanden), de “kloofketel” (een ketelvormige kloof met rotswanden tot 300 m hoog), de “binnenste kloof” (waar de rotswanden elkaar zeer dicht naderen), de “bovenste kloof” en de “Scheleierfall” met een 50 m hoge waterval.

Copyright foto: Oostenrijkse dienst voor toerisme / Weinhauepl

Reviews - beoordelingen

Vakantiehuizen Oostenrijk

Zoek en vergelijk de prijzen van betrouwbare aanbieders. Ook voor last minute vakantiehuizen, vroegboekacties en promoties.


Hotels Salzburgerland

Vliegtickets Salzburg

  • Euroreizen.be als homepage instellen
  • Stuur ons je opmerkingen