Westhoek: Essex Farm Cemetery, om stil te worden

Eer betonen op plek van 'In Flanders Fields'

Essex Farm Cemetery is een iconische plek in de Westhoek die je eigenlijk niet mag zomaar voorbijrijden. Hoe kom je er? Je vertrekt in Ieper en begeef je naar de kleine stadsring. Je volgt richting Boezinge - Diksmuide. Je komt dan op een grote rijbaan terecht die onder de grote ringweg doorgaat. Als je onder die brug bent dan ligt Essex Farm Cemetery maar een 50 meter verder aan je rechterkant. Het is ietwat verscholen achter een bomenrij op zo’n 3 km van Boezinge.  Lees meer

Geen mooier eerbetoon dan een kruisje met een poppie neerleggen op Essex Farm Cemetery.
  • Stil worden bij Essex Farm Cemetery
  • Kom op de plek waar 'In Flanders Fields' geschreven werd
  • Wie was John McCrae?
  • Doe zoals vele Engelsen en leg een kruisje met poppie neer
  • Maak kennis met de Ieperboog, de Ypres Salient
Gratis preview reisgids downloadenVolledige reisgids kopen voor € 10

Adres voor je GPS: Diksmuideweg 144, t.h.v. het kruispunt met Noordhofweg. N 50°52'15.42"  E 2°52'24.07"

Essex Farm Cemetery is een kleine Britse begraafplaats maar wel verbonden aan een bijzonder figuur: John McCrae. Hij schreef immers in 1915 het beroemde gedicht "In Flanders Fields" naar aanleiding van het overlijden van een vriend tijdens een gasaanval. In dat gedicht heeft hij het over de 'poppies' of klaprozen. Deze bloemen die groeien op plaatsen waar alleen onkruid is zijn het symbool geworden voor de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Vandaar zie je veel Engelsen een kruisje neerleggen met een klaproos op.

John McCrae was een arts die hier gewonden verzorgde in een primitieve schuilplaats. Naar het einde van de oorlog toe werden er 'modernere' schuilplaatsen gebouwd waar de eerste zorgen werden toegediend. Die kan je nu nog steeds zien op het einde van de begraafplaats. Ze zijn gebouwd in de Kanaaldijk en dus onzichtbaar voor de vijand aan de overkant. Men noemt dit 'dug outs'. Deze hulppost stond bij de Britten bekend als 'Advanced Dressing Station', letterlijk een vooruitgeschoven verzamelpost.

Deze kanaaldijk werd in de 17de eeuw aangelegd door de beroemde Franse vestingbouwer Vauban. Die kanaaldijk heeft een zeer belangrijke rol gespeeld bij de vorming van de frontlijn. Die lijn, de Ypres Salient of Ieperboog bleef vrij stabiel van einde 1914 tot halfweg 1917. Wie hier stierf werd hier begraven, vandaar deze begraafplaats. Wie de eerste zorgen overleefde werd naar grotere hulpposten gebracht. Er is een wandel- en fietspad op deze dijk. Er waren veel bunkers waarvan sommigen nog overblijven. Die bunkers en zelfs de dug-outs werden na de oorlog gebruikt als eerste woning voor de teruggekeerde inwoners van Boezinge.

Reviews en beoordelingen Essex Farm Cemetery

Heb je zelf tips of opmerkingen over Essex Farm Cemetery? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info