FAQ Verzekeringen

De addertjes onder het gras van een reisverzekering

Velen zijn zich bewust van de risico's bij een buitenlands verblijf en sluiten dan ook een reisverzekering af. Maar slechts 1% leest de voorwaarden of de samenvatting ervan. Een overzicht van de meest gestelde vragen:
 • We zijn toch verzekerd via onze mutualiteit?

  De dekking van de mutualiteit of ziekteverzekering is heel beperkt, zie hierover onze aparte pagina.

 • Zal de verzekering ook de nieuwe wisselstukken vergoeden?

  De schade of herstellingen aan je voertuig worden niet gedekt door de reisverzekering, maar wel de wegsleepkosten of repatriëring van het voertuig. De verzendingskosten voor het opsturen van de wisselstukken is wel verzekerd.

 • Na een ongeval in het buitenland moet ik nog veel naar de kine in België. Zal de verzekering deze nabehandeling betalen?

  Ja, als het ten gevolge van een ongeval is opgelopen in het buitenland. Nazorg door een ziekte is wel niet terugbetaalbaar.

 • Kan je een annuleringsverzekering afsluiten een langere periode na het boeken van je reis?

  Ja, bij Allianz Global Assistance Reisverzekeringen kan je een annulatie afsluiten tot één maand voor vertrek.

 • Wat als ik meerdere verzekeringen heb?

  Indien er tussenkomst noodzakelijk hoef je maar één maatschappij te verwittigen. Deel hen mede dat je ook nog extra verzekerd bent door mutualiteit, evtl. via bedrijf, hospitalisatieverzekering, ... Die maatschappij die je eerst contacteerde zal het dossier volledig afhandelen en dan zelf afrekenen met de andere verzekeraars.

 • Ik had een gebroken been maar heb alles zelf kunnen regelen. Mag ik wachten om de verzekering hiervan op de hoogte te brengen?

  Neen, je hebt een meldingsplicht. Bij Mondial Assistance moet je dit meedelen vanuit het vakantieland als de kosten meer dan 250 euro bedragen. Bij anderen is dit bedrag lager of hoger.

 • Wat met een voorafbestaande ziekte?

  Voorafbestaande ziekten die volledig genezen of onder controle zijn, kunnen toch nog steeds zorgen voor een uitsluiting, lees hierover goed de voorwaarden. Het best kan je een schriftelijke bevestiging vragen dat je bestaande ziekte geen probleem stelt voor die reisverzekering. We noemen dit een 'meldingsplicht' die het wederzijdse vertrouwen heel goed doet.

 • Is een reisverzekering ook geldig voor een werkvakantie van 6 maanden?

  Neen, indien je langer dan 3 maanden in het buitenland verblijft dien je bij de meeste maatschappijen een supplement te betalen, zelfs als je een jaarverzekering hebt afgesloten. Lees aandachtig de voorwaarden indien je in dit geval bent. De best ingelichte personen over deze materie vind je bij Wegwijzer vzw.

 • Is mijn laptop verzekerd bij de bagageverzekering?

  Bij het vervoer van dure apparatuur (zoals een videocamera) best een aparte bagageverzekering afsluiten. Een inbegrepen bagageverzekering dekt meestal maar een gedeelte van de waarde.

 • Is mijn huurauto verzekerd?

  Voor een huurauto kan je alleen een verzekering afsluiten bij de verhuurder, deze is nooit inbegrepen bij je reisverzekering. Het is best daar te vragen wat er allemaal in de omnium zit, meestal doen ze zelf wel een voorstel om eventueel de franchise af te kopen. Een autoverzekering van thuis of een reisverzekering zelfs met bijstand wagen komen nooit tussen bij een huurauto. Je moet dat altijd regelen met de verhuurmaatschappij.

 • Ik wil op werkvakantie naar Irak, is deze reisverzekering daar ook geldig?

  Let op: bepaalde landen zijn uitgesloten bij een reisverzekering. Lees goed de algemene voorwaarden. Is het land in staat van oorlog dan zal de verzekeringsmaatschappij je steeds behulpzaam zijn. Is het betreffende land niet uitgesloten dan kan je rekenen op een volledige tussenkomst in de kosten, maar moet je soms zelf proberen bij de luchthaven te komen. Het grootste probleem bij een land in oorlog is het wegvallen van de communicatieketen dat een hulporganisatie heeft opgezet in dat land.

 • Tijdens een zomerkamp neem ik deel aan een sportwedstrijd en breek een been, is dit verzekerd?

  Sommige sporten zijn uitgesloten bij reisverzekeringen. Vooral als je deze sporten uitoefend in het kader van een competitie. Dit verschilt veel van maatschappij.

 • Herexamens? Geen probleem met een Allianz Global Assistance annulatieverzekering!

  Het zal je maar overkomen… je hebt in volle enthousiasme een reis geboekt en nu blijkt dat je zit opgescheept met herexamens. Als je een Allianz Global Assistance annulatieverzekering hebt afgesloten dan kan je zonder kosten annuleren. De enige voorwaarde is dat het herexamen valt tijdens of binnen de 31 dagen na de reis en dat uitstel van het herexamen onmogelijk is.

  Met een Allianz Global Assistance annulatieverzekering krijg je in dit geval terugbetaling van:

  • Door het reiscontract verschuldigde annuleringskosten, met uitsluiting van de dossierkosten
  • Wijzigingskosten (bv. extra hotelkosten voor een éénpersoonskamer), uiteraard beperkt tot het bedrag in geval van annulering
  • De huurprijs naar rato van het aantal personen, in je niet deelneemt aan de reis maar je reisgenoten wel de huur behouden, uiteraard beperkt tot het bedrag in geval van annulering
  • Kan je toch de reis aanvatten maar te laat? Dan zal je bij een Allianz Global Assistance annulatieverzekering terugbetaling krijgen van de reissom naar rato van de niet genoten periode, uiteraard beperkt tot het bedrag in geval van annulering.

 • Wist je dat ... ?

  • 50% van de repatriëringen van Allianz Global Assistance zijn in het kader van problemen die thuis voorvallen, tijdens je verblijf in het buitenland (diefstal, brand, overlijden familieleden, ...)
  • Het steeds aangeraden is om copijen van je verzekering, identiteitskaart of reispas en documenten van je voertuig in het hotel te bewaren
  • Het steeds aangeraden is om het kaartje met telefoonnummer van je verzekering bij je identiteitspapieren te sluiten? Ben je bewusteloos dan kunnen ze in het ziekenhuis steeds contact opnemen met je verzekering en familieleden;
  • Als je een tussenkomst wenst van de verzekering moet je steeds een betalingsbewijs hebben.
  • Bij een reis naar de USA en Zwitserland het steeds aangeraden is om het verzekerd bedrag 'geneeskundige kosten' te laten verhogen tot 250.000 EUR? Want de ziekenhuisrekeningen die kunnen daar aardig oplopen