Adriaen Brouwer, terug in Oudenaarde

Adriaen Brouwer, terug in Oudenaarde

Het MOU (Museum van Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen) pakt nog t.e.m. 16 december 2018 uit met ‘Adriaen Brouwer, een meester van emoties’. Het is een overzichtsexpo rond de veelzijdige kunstenaar die in Oudenaarde in 1606 werd geboren. Hij is een tijdgenoot van o.a. P.P. Rubens en Van Dyck maar relatief minder bekend. Met deze tentoonstelling wil het MOU de verloren zoon uit de schaduw halen. Oudenaarde bezit géén originele doeken van Adriaen Brouwer, vandaar dat deze tentoonstelling een unieke kans biedt om in zijn geboortestad naar werken van hem te komen kijken. Zowat de helft van de  70-tal bekende werken zullen in Oudenaarde eenmalig te zien zijn.

Unieke kans

De expo brengt vier thema’s die een goed beeld schetsen wie die Adriaen Brouwer was. Hij schilderde in zijn carrière niet zoveel, een 70-tal werken van hem zijn bekend. Die hangen wereldwijd in vermaarde musea in Europa, Amerika of zijn in het bezit van privé collecties. Dat een kleine helft van dit aantal speciaal voor deze tentoonstelling naar Oudenaarde komen, mag dan ook een unicum heten. Wat weinig geweten is, is dat tijdgenoten kunstenaars als een Rembrandt, Rubens, e.a. wél een werk van Adriaen Brouwer in huis hadden. Het maakt deze expo nóg specialer.

Vier thema’s

Meester van emoties
De ondertitel van de expositie is niet zomaar lukraak gekozen. Adriaen Brouwer kon immers heel goed overweg om emoties op het doek aan te brengen. De karakteristieke ‘koppen’ met expressieve gelaatsuitdrukkingen wist hij op een meesterlijke manier te schilderen. 

Vrolijke gezelschappen
Boerentaferelen, uitbundig feestvierende, drinkende mensen, vrolijk musicerende personen, figuren die vechten, die flirten, enz. Adriaen Brouwer maakte er een handelsmerk van om hen te vereeuwigen op het schildersdoek. Hij heeft niet lang geleefd, maar wel gulzig. Hij genoot van het leven, van de sociale omgang, van vrouwelijk schoon. Vaak komen de feestende personen terug als onderwerp. Hij schilderde zelfs zichzelf als deelnemer aan de festiviteiten.          

Landschapskunstenaar
Het waren heus niet alleen taferelen uit het toenmalige liederlijke uitgaansleven waar hij maar al te graag zelf aan deelnam, die Brouwer schilderde. Ook landschappen toverde hij op een prachtige manier uit zijn penselen. Het waren vooral die doeken die P. P. Rubens in zijn bezit had.

De nieuwe Bruegel
De wijze waarop Bruegel de mensen schilderde had Adriaen Brouwer min of meer zich ook eigen gemaakt. Iets zien in een beweging van iemand en net dát moment weten vastleggen. Bizar ogende bewegingen, smoelen ekkende schalkse personen, … je vindt het vaak terug in Brouwers schilderijen. Daarom werd hij wel eens de nieuwe Bruegel genoemd omdat die dat een eeuw vroeger ook al zo tegelijk scherp en omfloerst meesterlijk had weten te brengen.

Kunstparcours Charivari

Tegelijk met de expo in het MOU loopt in Oudenaarde een expo onder de naam ‘Charivari’. Het is een kunstparcours opgezet door curator Jan Hoet jr. en Melanie Deboutte in de straten van Oudenaarde met centraal punt de Onze-Lieve-Vrouw van Pamelekerk. Een twintigtal kunstenaars van vandaag tonen er hun werk waarin hun gevoel voor ironie, spot, kritiek maar ook hun zoektocht naar schoonheid, poëzie, gevoel van verlichting en verheffing naar voren komen.

Overal aanwezig in Oudenaarde

Er is een bier naar hem genoemd, er zijn jaarlijks in juni de Adriaen Brouwer feesten, er is een gebak dat zijn naam draagt, hij heeft een standbeeld enz. Oudenaarde koestert op die manier zijn beroemde kunstenaar Adriaen Brouwer. Maar, helaas, originele schilderijen van hem heeft de stad (tot dusver) niet.

Tal van andere activiteiten rond Adriaen Brouwer

In het kader van de expo ‘Adriaen Brouwer, meester van emoties’ brengt in het Centrum Ronde van Vlaanderen (CRVV) de Antwerpse kunstenaar Guillaume Bijl een ode aan de kunstschilder. In werken met voorstellingen van momenten in een café is er een duidelijke link met één van de vaak terugkerende thema’s die Brouwer schilderde.   

Je kan deelnemen aan een Bierbrouwerwandelroute (12 km) en een Adriaen Brouwerfietsroute (31 km). Meer info hierover verkrijg je in het kantoor Dienst Toerisme op de Markt.

De beiaard laat melodieën uit de periode van Adriaen Brouwer op geregelde tijdstippen weerklinken.

Voor een overzicht van alle activiteiten kan je terecht op de de officiële website rond het Adriaen Brouwerjaar 2018.

Zin in een tentoonstelling over Peter Paul Rubens, zoals aangehaald, een veel bekendere tijdgenoot van Adriaen Brouwer. Bezoek dan het stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert.’

Praktisch

Adriaen Brouwer, meester van emoties. MOU, Markt, 9700 Oudenaarde. Van 15 september t.e.m. 16 december 2018. Van maandag - zondag, van 9u30-18.00, op donderdag tot 22.00u. Tickets zijn enkel te verkrijgen met een tijdslot. Eenmaal binnen, mag je blijven zo langs als je wenst. In combinatie met ticket Charivari is er een korting van één euro. Bestel je ticket online hier.

Tickets voor Charivari zijn te koop aan de ingang van de Pamelekerk. Van 16 september tot en met 16 december 2018. Van dinsdag t.e.m. zondag, 13.00 -18.00 u. 
Meer details op www.adriaenbrouwer.be 

Bekijk onze reisaanbiedingen ...

  • Vlaamse Ardennen 3 dagen in 2* hotel

    Vlaamse Ardennen 3 dagen in 2* hotel

    Hotel Country Lodge Moriaanshoofd ligt in Mullem, Oudenaarde, aan de voet van de Vlaamse Ardennen. Je geniet er van een ruim aanbod aan wandel- en fietsmogelijkheden. Inclusief half pension, ticket voor het wielermuseum en het gebruik van een stappenteller.
    va.€ 185 - Boek nu

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info