Amsterdam brengt kleur

Amsterdam brengt kleur

Met de intrede van de lente die voor nieuwe kleuren zorgt in de natuur, pakt Amsterdam eveneens uit met kleuren. Vanaf april zijn die in vele schakeringen te zien in de Rijksmuseumtuinen met de bloeiende tulpen én in de expositie in het Van Gogh museum. In dat laatste kom je alles te weten over de band die de beroemde schilder had met Japan. Aan kleuren dus geen gebrek de komende maanden in Amsterdam.

Rijksmuseumtuinen 

Als je het Rijksmuseum van Amsterdam bezoekt, kan je deze ‘cultuurbelevenis’ vanaf het begin van deze lente opnieuw combineren met een wandelingetje in de omliggende Rijksmuseumtuinen, die dan opnieuw opengesteld worden.  De tulpen staan inmiddels te popelen om zich in hun mooie kleuren te mogen tonen aan het grote publiek. Je vindt er naast gewone tulpen ook zeldzame vreemde tulpenrassen. Straks als het zomer wordt, is het heerlijk om van onder schaduwrijke bomen deze bloemenpracht te aanschouwen. Ook hier in de tuinen kijk je eigenlijk naar kunst want samen met de opgestelde werken vormen de bloemen, de bomen en de fontein één groot ‘schilderij’. De Rijksmuseumtuinen zijn gratis toegankelijk tussen 9.00 en 18.00 u. Tijdens de zomermaanden kan je met een gids een rondleiding maken. Voor meer info zie de website van het Rijksmuseum.

Niet enkel ‘De Nachtwacht’

Het zal je vermoedelijk bekend zijn dat het beroemdste schilderij van het Rijksmuseum in Amsterdam ‘de Nachtwacht’ is, het meesterwerk van Rembrandt. Het is echter maar één van de 8000 werken die er te bewonderen zijn. Ze vertellen 800 jaar Nederlandse geschiedenis vanuit de middeleeuwen tot de hedendaagse moderne kunst. De gehele collectie wordt getoond in een chronologisch indeling, eeuw per eeuw met vooral de focus op de Gouden Eeuw waar liefst 30 zalen zijn aan gewijd. Daarnaast zijn er nog aparte ruimtes met aandacht voor Aziatische kunst. Je kan eveneens een blik werpen in de Cuypersbibliotheek, één van de oudste van Nederland. En dan is er nog een zaal waar halfjaarlijks een andere expositie wordt opgezet met verrassende objecten uit de grote museumcollectie.

Het Rijksmuseum is dagelijks open vanaf 9.00 - 17.00 u. Museumstraat 1, Amsterdam. Alle info op www.rijksmuseum.nl

Van Gogh & Japan

Het Van Gogh museum in Amsterdam opende op 23 maart jl. de tentoonstelling ‘Van Gogh & Japan’. Er worden 60 schilderijen en tekeningen van Van Gogh gebracht samen met een selectie van Japanse prenten. De expositie wil hiermee aantonen hoezeer Van Gogh de Japanse prentkunst bewonderde. Ze loopt nog tot en met 24 juni 2018.

Unieke expositie

Het zal je wellicht minder bekend zijn maar Van Gogh had een onmiskenbare bewondering voor Japanse prentkunst. Meer zelfs, hij zou er na de kennismaking ermee zijn stijl danig door laten beïnvloeden. Tientallen van die door de ukiyo-e geïnspireerde werken zijn nu voor het eerst in zo’n groot aantal te zien in Nederland. Behalve werken uit eigen collectie van het Van Gogh museum worden schilderijen uit musea en uit particuliere verzamelingen van over de ganse wereld overgebracht. Enkele werken zijn (tussen haakjes de plaats waar de doeken normaal hangen): ‘Zelfportret met verbonden oor’, één van de meest bekende schilderijen van Van Gogh waarop op de achtergrond trouwens een Japanse prent is afgebeeld (Londen), ‘Portret van Madame Roulin’ (Chicago), ‘De Arlésienne’ (New York).

Liefde voor ukiyo-e

Het was tijdens zijn verblijf in Parijs (1886-1888) dat hij de ukiyo-e kunst uit Japan leerde kennen. Het is een kunst die zich in de 19de eeuw ontwikkelde waarbij door middel van houtsnede en druktechnieken prenten werden gemaakt. De bijzondere mix van veelal felle kleuren, de vaak atypische composities, de focus op details uit de natuur, … het hield Van Gogh danig in de ban. Hij schaft zich een groot aantal van de Japanse houtsneden aan. Zijn eerste schilderijen geïnspireerd door de ukiyo-e maakte hij in Parijs. De Japanse prentkunst zou een onuitputtelijke inspiratiebron worden voor zijn werk.

Kijken met een Japanse blik

Later toen hij in het zuiden van Frankrijk woonde in Arles vergeleek hij die streek met Japan, hoewel hij nooit tijdens zijn leven in Japan zou geraken. Hij leerde er kijken ‘met een Japanse blik’. In één van zijn vele brieven aan zijn broer Theo schreef Vincent onder meer : ‘Al mijn werk berust enigszins op japonaiserieën’. Hij probeerde er nog andere kunstenaars voor de kar te spannen in de hoop om in Arles een kunstenaarsgroep op te richten. Maar dat idee kwam niet echt van de grond. Toen bij Van Gogh de eerste ziekteverschijnselen optraden en zeker toen hij in een inrichting terechtkwam, verloor hij de aandacht voor de ooit zo geliefde Japanse prentkunst.

Van Gogh & Japan in het Van Gogh museum,, nog tot 24 juni 2018.  Alle info op www.vangoghmuseum.nl

Bijna tegelijk loopt in Den Haag in De Mesdag Collectie de tentoonstelling ‘Mesdag & Japan (tot en met 17 juni 2018). Het betreft een selectie uit de verzameling Japanse toegepaste kunst die Mesdag zich had toegeëigend bij de opening van het museum in 1887. Meer dan 100 objecten (van vazen tot Samoeraizwaarden) worden er getoond.

Copyright foto: www.hollandfoto.net / Shutterstock.com

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info