Bretagne, evenementen in 2018

Bretagne, evenementen in 2018

In 2018 staan heel wat leuke boeiende evenementen op stapel. Sommige zijn gelinkt aan de zee, andere brengen gigantische grote foto’s onder de ogen. Er is de geboorte van nog meer reusachtige heiligenbeelden in een merkwaardige vallei. De Ronde van Frankrijk slaat zijn kamp op voor vier dagen in juli en in 2018 bestaat de GR 34 of de Sentier des Douaniers exact 50 jaar. Deze en nog veel meer evenementen moeten duizenden toeristen naar Bretagne lokken. Als je verder leest, zal je misschien onderweg óók wel zin krijgen om een reisje naar Bretagne te maken.

GR 34 bestaat 50 jaar

Wie al langs de Bretoense kustlijn liep, zal bijna zeker al stappen gezet hebben op de  GR 34, het langeafstandspad ‘Grande Randonnée’ van ruim 1800 km dat langs de kusten van Bretagne één lang lint vormt. Onderweg tussen Mont Saint-Michel tot bij de stuwdam Arzal (Morbihan) en sinds 2014 verlengd tot bij de brug bij Saint-Nazaire (Loire Atlantique) word je getrakteerd op fabuleus schitterende uitzichten op de zee, op rotsen met ongewone roze en smaragdkleuren, duinen, inhammetjes en nog meer natuurschoonheden.

En zeggen dat het oorspronkelijk niet de bedoeling was dat hier iemand zou lopen, want de wandelweg, in 1791 aangelegd, was tot bij het begin van de 20ste eeuw het domein enkel en alleen van douaniers druk doende om smokkelaars te onderscheppen. Vandaar de bijnaam Le Sentier des Douaniers. Van smokkelaars of douaniers zijn vandaag geen sporen meer, des te meer van wandelaars die willen genieten van de zilte lucht, de kleuren van de zee, de bijna altijd aanwezige soms steil overhangende kliffen en vreemd gekleurde rotsen. De GR 34 bestaat in 2018 precies 50 jaar en daarom wil men bij  het Comité régional Tourisme Bretagne de GR 34 wat vaker onder het daglicht brengen. De route is relatief makkelijk beloopbaar (zand, half verhard, nauwelijks niveauverschillen) en je passeert langs pittoreske dorpjes als je even afwijkt om bv. mondvoorraad op te slaan.

Maar Bretagne is méér dan de GR 34 uiteraard. Er zijn immers zoveel méér plekjes te vinden langs de kleurrijke kustlijn. En dan hebben we het nog niet gehad over pittoreske vissersdorpjes, historische stadjes met vestingen en prehistorische bezienswaardigheden. Mont-Saint-Michel, de bekendste heuvel … ter wereld? Als je er nog niet geweest bent, wordt dat dan niet eens tijd? Wist je dat je vier departementen doorkruist als je Bretagne van binnen en van buiten wil aanschouwen: de Morbihan (menhirs Carnac, Quiberon, Belle-Île, …), Finistère (Pointe du Raz, Quimper, kerkhoven en de calvaries, ...), Côtes d’Armor (Cap Fréhel, roze granietrotsen in Ploumanach, …) en Île-et-Vilaine (Rennes, de oesters van Cancale, Saint-Malo, Fougères, …). Veel bekijks dus, wil je vooraf al meer ontdekken over Bretagne, ga gerust onze gratis reisgids Bretagne downloaden.

Fotofestival La Gacilly juni-september 2018 

Het Fotofestival van La Gacilly zal bij de doorsnee toerist weinig belletjes doen rinkelen. Lokaal is het festival wél erg bekend. Straks vindt het al voor de 15de maal plaats in  La Gacilly, een onooglijk dorpje zowat centraal in driehoek tussen Rennes, Vannes en Nantes in Zuid-Bretagne.

Elk jaar wordt een thema uitgekozen milieugebonden, wat de bezoeker moet doen nadenken over de uitdagingen die de maatschappij te wachten staat betreft het milieu. In 2017 kwamen meer dan 320 000 bezoekers er op af om de bijna 2000 foto’s en 35 exposities te bewonderen. In La Gacilly maakt men zich stilaan op om de editie anno 2018, de 15de op rij inmiddels, in grote lijnen uit te zetten. Tijdens het festival ondergaat het dorp een metamorfose. Alles wat bruikbaar is als decor wordt aangekleed met reuzenfoto’s van nationale en internationale fotografen. De steegjes, heel wat tuinen, muren van huizen, … Niks ontgaat het oog van de fotograaf. Het fotofestival is volledig gratis, van maandag tot zondag, 24u/24. Vanaf 2 juni tot 30 september 2018.  Beelden van vorige edities kan je zien op www.festivalphoto-lagacilly.com

De Tour in Bretagne

Koersfanaten weten het al langer dat de Tour editie 2018 na de start (le Grand Départ) op 7 juli in de Vendée neerstrijkt in Bretagne en wel liefst vier dagen lang van 10 juli tot 13 juli 2018. Dus reken maar dat de Bretoenen heel wat extra meer aandacht zullen krijgen straks in de zomer. Op vele tv-schermen en onder de ogen van zij die ter plekke het wielerspektakel willen meemaken zullen de renners defileren en koersen door Bretagne. Op dinsdag 10 juli is in Sarzeau de aankomstlijn getrokken. Daags nadien gaat de etappe van Lorient naar Quimper. Onderweg passeren ze in Concarneau. In Brest start een etappe met aankomst op de Mûr-de-Bretagne, die de Tourrenners 2 keer moeten trotseren in de laatste 16 kilometer! Tenslotte wuift het peloton Bretagne uit nadat ze in Fougères (bekend kasteel) zijn vertrokken voor een rit naar Chartres. Op www.letour.fr vind je het volledige rittenschema.

Vallée des Saints

Iconische beelden zijn het, de reuzenbeelden van Bretoense heiligen die je in de Vallée des Saints, het dal der heiligen, in het plaatsje Carnoët, staan aan te kijken vanop een heuvel. Ze zijn in graniet uitgehouwen en elk jaar komen er nieuwe bij. Van 26 juli tot 29 juli 2018 viert de vereniging van de Vallée des Saints haar 10de verjaardag. Een 100ste beeld zal bij deze gelegenheid worden ingehuldigd. Vorig jaar kwamen er bijna 337 000 bezoekers langs in het dal der heiligen.

De beelden, tussen 3 en 4 meter hoog, stellen Bretoense heiligen voor, monniken eigenlijk die van over zee uit Ierland, Cornwall en Wales naar Bretagne kwamen om de regio te kerstenen. Je kan individueel de heiligen gaan aankijken maar interessanter is een gegidste rondleiding mee te volgen.

Vroeger stond hier een burcht op de heuvel, nu dus bijna 100 beelden. Je hebt er een mooi uitzicht op de Monts d’Arrée en le Forêt de Freáu. Carnac met de bekende menhirs ligt zo’n 120 kilometer zuidwaarts vanaf het Dal der Heiligen. Soms wordt de vallei beschreven als het Carnac van de 21ste eeuw. In 2009 werd het eerste beeld uit graniet gehouwen. 
Nu staan er bijna 100 heiligenbeelden inmiddels. Elke dag zijn er rondleidingen. Van juni tot september kan je live de beeldhouwers aan het werk zien. De bedoeling is om er binnen een halve eeuw … 1000 te hebben. Dan moet je maar eens terugkeren in het Dal der heiligen. La Vallée des Saints, Quénéquillec, 22160 Carnoët. Website www.lavalleedessaints.com

En nog in Bretagne …

Zijn ze dat allemaal, de evenementen van 2018 in Bretagne die we hierboven beschreven? Geenszins, er zijn er heus wel meerdere. Zo zal je zien dat er het Fête de la Bretagne is tussen 18 en 27 mei 2018. In Dinan vindt het tweejaarlijkse Fête des Remparts plaats, dit keer op zaterdag 21 en zondag 22 juli.  Zeilschepen uit de hele wereld komen naar Douarnenez tussen 25 en 29 juli. In het Pays de Léon, in Cornouaille (Finistère) en in het departement Morbihan worden calvaires (beeldengroepen die de kruisiging voorstellen) op een kleurrijke manier verlicht. Meer info op www.7calvaires.fr      
Wil je ze allemaal? Bekijk ze alvast op hun website.

Bekijk onze reisaanbiedingen ...

 • Rondreis 8 dagen 'veelzijdig Bretagne'

  Rondreis 8 dagen 'veelzijdig Bretagne'

  va. € 359 -

  Met deze rondreis verken je de zeer spectaculaire westkust van Bretagne. De hotels zijn gelegen op toplocaties om die wilde kusten te bezoeken. Verblijf in 3* en 4* hotel met ontbijtbuffet. Gratis uitgebreide reisgids vol praktische tips.
 • Rondreis Normandië en Bretagne 8-daagse

  Rondreis Normandië en Bretagne 8-daagse

  va. € 369 -

  Eerst verblijf je in Trouville (nabij Deauville). Kies er uit een gevarieerd aanbod excursies naar Honfleur, Caen en de landingsstranden. Daarna reis je door naar Bretagne met logies ten zuiden van de Mont-Saint-Michel. De verkenning van het schiereiland is een daguitstap uiteraard maar geniet er ook van van stadjes als Saint-Malo, Cancale, Dinard, Dinan .... Dit is een zeer afwisselende rondreis. In beide hotels  incl. ontbijtbuffet.
 • Rondreis Bretagne compleet 9 dagen

  Rondreis Bretagne compleet 9 dagen

  va. € 569 -

  Je start heel rustig in Zuid-Bretagne met eventueel een zijstapje naar Nantes. Daarna reis je af naar Carnac (menhirs) en het schiereiland Quiberon. Vervolgens gaat het naar de ruwe kusten van de Pointe du Raz en du Van. Eindigen doe je aan de roze granietrotsen van Perros-Guirec. 
 • Alle promoties Bretagne 4 tot 8 dagen

  Alle promoties Bretagne 4 tot 8 dagen

  va. € 155 -

  Ons aanbod aan promoties is zeer gevarieerd van verblijven met ontbijt tot half pension, inclusief wellness of ook zelfs 9-daagse rondreis. Ontdek ze nu allemaal. 

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info