Bruegel, unseen masterpieces: virtuele beleving van een schilderij

Bruegel, unseen masterpieces: virtuele beleving van een schilderij

Het Koninklijk Museum Schone Kunsten in Brussel pakt nog tot maart 2020 uit met ‘Bruegel, unseen masterpieces’. Een wel heel speciale tentoonstelling rond kunstenaar Pieter Bruegel de Oude. Het unieke rond deze tentoonstelling is de opzet ervan om werken te laten zien die … er eigenlijk niet allemaal in het museum zijn. De schilderijen van Pieter Bruegel de Oude, die over de ganse wereld in verschillende musea hangen, zijn immers te fragiel om telkens te verhuizen. Maar hier helpt het Google Cultural Institute (wat zijn we zonder Google tegenwoordig?) een handje. De 45 werken worden immers door Google via interactieve terminals online getoond in ultrahoge resolutie.

De Brabantse kunstenaar Pieter Bruegel de Oude begon (1527-1569) pas laat te schilderen. De meeste van zijn werken, zo’n 40-tal, dateren uit zijn laatste zeven levensjaren. Opvallend in zijn schilderijen zijn naast taferelen uit het boerenleven ook de vreemde personages, dierenfiguren en  thema’s uit de bijbel en klassieke oudheid.

In het schilderij stappen 

De multimediale technologie zorgt er voor dat je een schilderij op een totaal onconventionele manier kan bekijken waardoor details plots zoveel scherper aan je oog voorbijkomen. Je wordt als het ware uitgenodigd om virtueel in het schilderij ‘te stappen’. Dit is mogelijk dankzij de Virtual Reality- technologie en de gigapixel-afbeeldingen in ultrahoge resolutie. De werken van Bruegel die het KMSK bezit, zijn intussen allemaal gedigitaliseerd.

Probeer het thuis al eens uit met de computermuis en ‘ga’ dieper in het schilderij binnen. Uit de acht internationale musea zijn twaalf werken van Bruegel geselecteerd om op deze virtuele multimediale manier ze aan het publiek te tonen op negen interactieve terminals. Nog een aardigheidje is dat je op die manier je niet hoeft te verplaatsen naar de musea in het buitenland om de schilderijen te zien.

Google Bruegel Box

De Google Bruegel Box is het neusje van de zalm op de expositie. Op drie muren, van de vloer tot aan het plafond, worden beelden geprojecteerd waardoor je de vele details van de werken anders gaat gaan bekijken. Eén van die werken is ‘De val der Opstandige Engelen’ uit 1562. Mooi meegenomen is dat je de virtualiteit kan toetsen aan de werkelijkheid want het échte schilderij hangt effectief in het KMSK in Brussel. Andere werken die je met deze beleving kan ondergaan is ‘De Prediking van Johannes de Doper’ en ‘De Spreekwoorden’. Later zullen andere werken op dezelfde manier kunnen worden ‘uitgeplozen’.

Bruegel Huis in 2019

Kijken we al even ver in de toekomst, dan kunnen we nu al aankondigen dat in 2019 (bij de 450ste verjaardag van Bruegels sterfjaar) voorzien is dat in Brussel het Bruegel Huis de deuren zal openen. 

Praktisch

  • Bruegel, unseen masterpieces, van dinsdag tot vrijdag van 10.00 – 17.00 u, tijdens het weekend van 11.00 – 18.00 u,  nog tot 16 maart 2020.
  • Toegangsprijs: 8 euro.
  • Locatie: Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, Regentschapsstraat 3, 1000 Brussel.
  • Indien je beschikt over een Cardboard is via de mobiele App van het museum het mogelijk nog een specialere manier de tentoonstelling te bekijken. 
  • Voor meer info, kan je terecht op: www.fine-arts-museum.be en www.google.com/culturalinstitute/bruegel/

Bekijk onze reisaanbiedingen ...

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info