CWXRM, EXPO met 600.000 beeldjes in Ieper

CWXRM, EXPO met 600.000 beeldjes in Ieper

Reeds voor de herdenkingen van Honderd Jaar Groote Oorlog werden er al kleine beeldjes gemaakt door de meters en de peters. Meer dan 10.000 mensen werkten mee aan dit kunstwerk van Koen Vanmechelen. Het herinnert ons aan de 600.000 slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog die gevallen zijn op Belgische bodem. De beeldjes werden symbolisch geplaatst op een stuk Niemandsland van 3 hectaren, gratis te bezoeken tot 11 november 2018, in het Provinciaal domein De Palingbeek te Ieper. Een uitgebreide fotoreportage, klik hier.

Dog tags blijven bewaard

De beeldjes gaan na 11 november naar musea en de peters/meters. Ze waren bij het aanmaken allemaal voorzien van een dog tag. Dat is een metalen plaatje die elke soldaat droeg. Nu werden er 600.000 aangemaakt met de namen van de slachtoffers, daar werd ook de naam van de maker van het beeldje bijgeplaatst. Elke peter/meter kreeg ook een certificate of participation met daarin een dog tag. Op de website kan de peter/meter nagaan op de Link Namenlijst aan welk slachtoffer hij of zij verbonden is. Die tog tags blijven na 11 november 2018 op het niemandsland bewaard. Je kan ze nu reeds bewonderen in het paviljoen aan het begin van het wandelpad naar het kunstwerk.

Wandelen tussen 600.000 beeldjes

Het is best impressionant om tussen die beeldjes te wandelen. Geen enkel beeldje is identiek. Het doet je even stilstaan bij de tragedie van die Eerste Wereldoorlog maar ook bij de locatie van het kunstwerk. Op de plaats tussen twee fronten, het niemandsland. Je kan het kunstwerk ook vanop een hoogte bekijken en daar krijg je meteen ook een kaart waar de frontlijnen lagen. Een korte situatieschets van dit oorlogsveld krijg je bij het paviljoen aan het begin van het wandelpad door het niemandsland.

Poëziewandeling

In dat paviljoen gaat het ook over de ondergrondse oorlog die er gevoerd werd. Tonnen dynamiet werden onder de loopgraven van de vijand gegraven en tot ontploffing gebracht. Rond zo'n krater, er blijven er nog meer dan 20 over, ligt een korte wandelroute op een vlonderpad. Neem plaats in de hoorns en luister naar korte stukjes poëzie die je even doen stilstaan bij dit drama. Het wandelpad begint of eindigt (maakt niet uit) bij het paviljoen of bij het uitzichtspunt over het kunstwerk.

Praktisch

Deze kunstinstallatie is te zien tot en met zondag 11 november 2018. Er is een ruime parking in de Palingbeekstraat te Zillebeke (Ieper). Van daaraf is het zo'n goede 5 minuten wandelen. Bij de parking is er een onthaalpunt waar je nog extra informatie kan ophalen, er zijn ook toiletten en een cafetaria. 
Let op met de gps, de Palingbeekstraat is onderbroken door het Provinciaal domein. Daarom geef in je gps het kruispunt: Palingbeekstraat / Komenseweg, Ieper. Dat is het kruispunt waar de weg start naar de grote parking (op het einde van die laan).

Wil je nog meer wandelen? Bij het onthaalpunt kan je een folder krijgen met het complete plan van dit 250 hectaren groot domein. Het is doorspekt van wandelwegen.
Meer info over de kunstinstallatie: www.cwrm.be
Meer info over het Provinciaal domein De Palingbeek.

Foto's: Yves Verfaillie

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info