Wat brengt je in 2019 naar Frankrijk?

Wat brengt je in 2019 naar Frankrijk?

Frankrijk blijft jaar na jaar zeer goed scoren bij één van de meest favoriete bestemmingen van de Belgische toeristen en neem er gerust de Nederlandse ook bij. Dé trekpleisters bij uitstek zijn nog steeds de regio’s Provence, Côte d’Azur, Bourgogne, Loirevallei, Languedoc-Roussillon, Champagne, Franche-Comté, Vogezen, … Wij wilden wel eens weten of er in 2019 ergens in dat prachtige grote buurland evenementen plaatsvinden die ons goesting doen krijgen om daar bij te zijn. Een beetje grasduinen leverde volgende resultaten op. 

Beleef 500 jaar renaissance in Centre-Val de Loire

Je zal er vermoedelijk nog niet bij stil hebben gestaan, maar in 2019 is het 500 jaar geleden dat Leonardo da Vinci op 2 mei 1519 in Amboise in het château Clos Lucé zijn laatste adem uitblies. Hij was er in november 1516 komen wonen op uitnodiging van de Franse koning François I. Hier zou hij nog tal van werken schilderen met de Mona Lisa als één van de meest bekende. De grootmeester van de renaissance liet een uitgebreid oeuvre na en dat niet alleen met schilderijen maar ook op vlak van beeldhouwkunst, wetenschappen en letteren. Maar er is méér gebeurd in 1519 in deze regio. Het is het geboortejaar van de latere koningin Catherine de Médicis. De eerste steenlegging van het kasteel van Chambord gebeurde eveneens in dat jaar.

Méér dan 500 evenementen

Redenen genoeg om die 500ste verjaardag in de regio Centre-Val de Loire (Loirevallei) niet onopgemerkt te laten voorbijgaan in 2019. De renaissance bracht immers zoveel bij in deze streek op vlak van architectuur, kunst, letteren, muziek, wetenschap, gastronomie, technologie, ... Dát wil men in Centre-Val de Loire in herinnering brengen met intussen meer dan 500 geregistreerde culturele evenementen rond de vier hoofdthema’s: kunst en cultuur, innovaties en wetenschappen, geschiedenis en patrimonium, gastronomie en ‘art de vivre’. Het gaat over tentoonstellingen, wetenschappelijke congressen, lezingen, wandelingen met uitgetekende parcours langs patrimonium, enz. Hierna volgt een aantal van de evenementen.

 • Het château du Clos Lucé in Amboise brengt tussen juni en september een expositie La Tapisserie de La Cène over het wandtapijt dat voor het eerst het museum van het Vaticaan verlaat waar het normaal hangt. Da Vinci maakte het in opdracht van koning François I.
 • Gedurende de zomer 2019 is er een nachtelijk klank-en lichtspektakel in het kasteel Azay-le-Rideau.
 • In het kasteel van Chambord loopt een expositie ‘Chambord 1519-2019, l’utopie à l’oeuvre’ van mei tot eind augustus, over de bouwgeschiedenis van het kasteel maar ook over ‘Chambord réinventé’, hoe het ideale kasteel anno 21ste eeuw er zou uitzien. Een bezoek aan het kasteel wordt trouwens in 2019 ánders want straks met behulp van een tablet.
 • Het Domaine de Chaumont-sur-Loire onthult de gerestaureerde kamer Catherine de Médicis. De koningin woonde in dit kasteel tussen 1550 en 1560. Te bezichtigen het ganse jaar.
 • Orléans komt met de expo ‘Léonard et les robots’. Als bezoeker neem je deel aan een interactie met de tentoongestelde werken (mairie Orléans, van 2 maart tot 7 april 2019).
 • Château de Villandry brengt op 5-6 juli en 2-3 augustus 2019 het evenement Nuits de Mille Feux waarbij zo’n 2000 kaarsen de tuinen en het kasteel zullen verlichten met activiteiten, vuurwerk, …
 • Château Blois pakt uit met een wervelend klank- en lichtspektakel vanaf 6 april tot 22 september. Er loopt tevens een expo ‘Enfants de la Renaissance’ van 18 mei tot 1 september 2019, over hoe koningskinderen opgroeiden aan het hof.
 • Het Musée des arts décoratifs (hôtel Lallemant) in Bourges brengt in een totaal vernieuwde museografie de collecties van de renaissance.
 • Château du Rivau brengt een tentoonstelling met werk van hedendaagse kunstenaars waarin zij verbanden leggen met de erfenis van Leonardo da Vinci.

De regio Centre-Val de Loire, pal in het hart van Frankrijk met bekende steden als Tours, Chartres, Orléans, Blois en evenzeer bekende kastelen (Chambord, Chenonceau) heeft veel te danken aan de renaissance. De kunstrichting waaide uit Italië over door toedoen van de vorsten Charles VIII en François I die kunstenaars en architecten uit Italië liet overkomen om hun steden op te smukken, kastelen en kerken te laten bouwen enz. Met als gevolg dat je vandaag in Centre-Val de Loire bijzonder veel zowel immaterieel als materieel erfgoed terugvindt (kastelen, kunst, humanisme, …). 

Wanneer? Het ganse jaar 2019. Meer info en een overzicht van alle geplande activiteiten.

Lyon pakt vanaf lente 2019 uit met ‘Cité internationale de la Gastronomie’

Vanaf de lente 2019 zal Lyon kunnen uitpakken met ‘Cité internationale de la Gastronomie’, een groots project  binnen de muren van het Grand Hôtel Dieu. Al heel lang geniet Lyon de kennis en kunde van culinair meesterschap. In de stad kan je naar 4000 restaurants, een onwaarschijnlijk recordaantal. Paul Bocuse, in januari 2018 overleden, was een gevierd chef-kok, een van de grootste vakmannen in de Franse gastronomie. Zijn restaurant ligt in de buurt van Lyon.

Het Grand Hôtel Dieu, aan de oevers van de Rhône, was vele eeuwen een ziekenhuis. Na een lange weg van renovatie, is de site heropend en oogt vandaag klassiek modern. Je vindt er behalve het hotel nu ook hippe winkels, restaurants, kantoren, conferentiezalen, maar ook een overdekte markt. En er komt nog meer in de lente van 2019 met de focus op mode, design, lifestyle en voeding en dus la Cité internationale de la Gastronomie. 
In enkele ruimtes zal plaats geboden worden voor la Cité internationale de la Gastronomie.  De Franse gastronomie nog méér op de internationale kaart zetten, dat is het opzet van dit project. Het wordt een ‘smaakparcours’ over bijna 4000 m² met ruimte voor kookdemonstraties, kookateliers, degustaties, … Eveneens zullen er tijdelijke en ook permanente exposities lopen. Het is een eerbetoon aan de smaakpapillen, de gezondheid, het welzijn, het gezellig gevoel van tafelen, kortom een vorm van levenskunst. 
Wanneer? Opening voorzien vanaf lente 2019.

Nog dit. Behalve in Lyon komt er ook een Cité internationale de la Gastronomie in Tours, Dijon en Parijs-Rungis.

Marseille-Provence regio gastheer voor Goût de France - MPG2019

Er staan in 2019 een pak evenementen op stapel in de regio Marseille-Provence met de gastronomie als thema en onder de bezielende leiding van sterrenchef kok Gérald Passédat. ‘Marseille Provence Gastronomie 2019, année de la gastronomie’ is eigenlijk de officiële titel maar als je daarmee uitpakt in een promotietekst is al een half blad gevuld. Vandaar de werktitel MPG2019. Het kadert in de 5de editie van het internationale programma Goût de France. Het culinaire feest start daar in het departement Bouches-du-Rhônes in maart 2019. Op het programma alvast  de ‘Nuit blanche de la gastronomie’, het festival van de mediterrane keuken, een wedstrijd voor de grootste aioli ter wereld, de Nacht van de Kouss Kouss. Verder nog vele markten, kookdemonstraties, culinaire workshops, conférences en ongetwijfeld komen op de kalender nog tal van andere evenementen die momenteel nog aan het broeden zijn. 

Wanneer? Vanaf maart tot einde van het jaar 2019.

Les Alpilles Les Baux-de-Provence: Van Gogh, La nuit étoilée

Les Carrières de Lumières in Les Baux-de-Provence lanceert vanaf 1 maart 2019 de expositie 'Van Gogh, la Nuit étoilée' en die nacht duurt, voor één keer, tot 5 januari 2020. In het decor van de bekende steengroeve wordt op 7000 m² een ode gebracht aan de beroemde kunstenaar. Op de muren van meer dan 15 meter hoog worden de meest emblematische werken geprojecteerd ondersteund door muziek. Het is een totaalspektakel van licht en klank, van beleving, verbazing. De bloemen, de wolken, de zon, de sterren, de diverse landschappen, ... kortom bijna alles wat zo typisch Van Gogh geschilderd heeft, zal je in een meeslepende vertoning tot leven zien komen.

'La Nuit étoilée (1889), Tournesols (1888), Kerkje Auvers (1890), Slaapkamer Arles (1888, Terrasse du café le soir (Arles 1888), ... het zijn maar een paar van de vele werken die zullen voorbijkomen op het parcours. Tegelijk krijg je inzicht in de bizarre levensfases van Van Gogh en in de eigengereide typische stijl met de warme kleuren en de zon van de Provence die hij zo dikwijls op het doek schilderde. Zijn expressieve manier van schilderen, de specifieke Van Gogh kleuren, het spel van zonlicht en obscure donkerte, net zoals zijn leven een parcours inhield van vallen en opstaan, ... Zie, hoor en onderga het.  Meer info.

Wanneer? Vanaf 1 maart 2019 tot 5 januari 2020

Toulouse: expositie ‘Lune, épisode II’ in Cité de l’espace

In het Cité de l’espace (Toulouse) kan je vanaf 20 april 2019 de tentoonstelling ‘Lune, épisode II’ gaan bekijken. Dit museum is uitermate boeiend voor jong en oud en biedt een bredere kijk in een vaak moeilijk, want zo ver, universum. Veel over de geschiedenis van de ruimtevaart wordt klaar en duidelijk verteld maar er is eveneens aandacht voor de ruimtevaart anno 21ste eeuw. Je kan maanstenen en andere meegebrachte objecten aanraken, zelf een virtuele maanwandeling doen als astronaut, beleef vanuit een cinemazetel een spectaculaire cosmos trip, enz.

Het is in 2019 exact 50 jaar geleden dat de mens de eerste stap op de maan zette. De bemanning van Apollo 11 Neil Armstrong en Buzz Aldrin slaagde in dit lang onmogelijk geachte huzarenstukje. De expo blikt terug op die eerste stapjes. Je herbeleeft als bezoeker het ganse avontuur van de trip naar de maan. Met de moderne museale technieken is het alsof je zelf op de maan loopt. Je kennis over de maan zal je op deze tentoonstelling met zekerheid kunnen bijspijkeren. Meer info.

Wanneer? Vanaf 20 april 2019.

D-day en Slag om Normandië, 75e herdenking

Het is in 2019 reeds 75 jaar geleden dat in Normandië de Landing plaatsvond op 6 juni 1944. Sinds 2007 is het D-Day Festival Normandy in het leven geroepen door de Toerismekantoren van de Landingsstranden locaties. Volgende lente in 2019 wordt het de 13de editie.  Op verschillende plaatsen in Normandië kan je getuige zijn van diverse activiteiten omtrent de Landing: in Arromaches, Bayeux, Longues-sur-Mer, Sainte-Mère-Église, Utah, ...

Enkele evenementen pikken we er uit.

 • Historische evocaties, reconstructies legerkampen
 • Tentoonstellingen, filmvertoningen , gidsbeurten
 • Groot vuurwerk op diverse Landingsstranden 
 • Reuzepicknick op Omaha Beach
 • Parachutespringen door honderden militairen boven Saint-Mère-Eglise, Carentan-les-Marais
 • Parades van militaire voertuigen, airmeeting
 • Wandeltochten ‘Marche pour la paix’, ‘Sentier de la Mémoire (wandeling met gids), ‘Parade de la libération’ e.a. 
 • Muziekconcerten
 • Internationale Herdenkingsdienst op 6 juni in het bijzijn van oorlogsveteranen en verschillende staatshoofden
 • Meer details zullen te vinden zijn op www.ddayfestival.com

Wanneer? Van 25 mei tot 16 juni 2019.

Arles, les Rencontres de la Photographie

Foto’s en nog eens foto’s. Die krijg je te zien tijdens ‘Les rencontres de la Photographie’ in Arles. Op een aantal unieke sites in de stad worden er exposities gehouden (totaal meer dan 40) met één thema, fotografie, en tegelijkertijd kan je heel wat bijleren hoe je de beste foto neemt tijdens workshops. Het beste wat er bestaat op vlak van fotografie is te zien in Arles. Een ‘must’ voor fotografen die iets willen doen met hun talenten. Vorige editie 2018 kwamen er 140 000 bezoekers op af. Het programma van de 50ste editie in 2019 ligt nog niet helemaal vast maar dit zijn reeds de geplande activiteiten, tentoonstellingen, workshops, …  Meer info.

Tentoonstellingen van 1 juli-22 september 2019
Workshops in april, juli en augustus en tijdens weekends van februari tot oktober 2019
Ervaringen uitwisselen, tips and tricks van professionele internationale fotografen, …

Wanneer? Vanaf 1 juli tot 22 september 2019

‘Leonardo da Vinci’ in het Louvre

Niet alleen in Centre-Val de Loire vinden er festiviteiten plaats met Leonardo da Vinci in de picture. Ook het Louvre in Parijs pakt uit met iets groots. In het najaar vanaf 24 oktober 2019 tot 24 februari 2020 komt er een uitzonderlijke tentoonstelling met zijn werken. De Mona Lisa hoeft men niet te lenen uit andere musea want het Louvre is haar thuisbasis. Behalve de schilderijen zullen ook schetsen worden getoond van hem, worden wetenschappelijke studies uiteengezet, enz.

De laatste drie levensjaren woonde, schilderde, boetseerde en ontwierp de Vinci in Centre-Val de Loire. De Franse koning François I was er erg door gecharmeerd en kocht heel wat van die kunstwerken aan waardoor die in de koninklijke collecties terecht kwamen: The Virgin of the Rocks, La Belle Ferronnière e.a. Eigenlijk was deze verzameling de aanzet tot de oprichting van het Louvre museum. Dat is dus ook de verklaring waarom het Louvre vijf van de grootste (qua formaat) da Vinci’s schilderijen in het bezit heeft. Daarnaast wist het Louvre ook nog 22 tekeningen van da Vinci te bemachtigen. Bruikleen werken komen o.a. van de Royal Collection of Queen Elizabeth II. Meer info.

Wanneer?  Van 24 oktober 2019 - 24 februari 2020

Foto bovenaan: Carrieres simulation Van Gogh 2019 1 © Gianfranco Iannuzzi

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info