Expo Begijnhofmuseum Turnhout

Expo Begijnhofmuseum Turnhout

Het begijnhof van Turnhout viert dit jaar dat het al 20 jaar, sinds 1998, prijkt op de Unesco Werelderfgoedlijst. In dit kader zijn een aantal culturele en feestelijke activiteiten gepland. Tevens wordt ook de beëindiging van de renovatiewerken in het begijnhof gevierd. De tentoonstelling ‘Ontmoeting en Contrast’ is één van die culturele evenementen. Eeuwenoude kunst wordt tegenover hedendaagse gezet uit diverse kunststromingen (expressionisme, popart, streetart, …). De expo loopt tot 27 januari 2019 in het Begijnhofmuseum van Turnhout

Confrontatie

Met de expo ‘Ontmoeting en Contrast’ wil men de kijker confronteren met oud en nieuw. Tot de collectie van het Begijnhofmuseum behoren een aantal eeuwenoude kunstwerken, religieus geïnspireerd. Het tonen van hedendaags werk brengt meer het kunstzinnige naar voren. Het thema religie mag dan wel gelijklopend zijn, toch kan duidelijk een contrast worden vastgesteld tussen beide periodes met daarbij een vaak verrassend resultaat.

Kunstenaars

Enkele schilderijen van de Pools-Duitse kunstenaar Josef Jan Michnia worden getoond uit een reeks van 33 kleurrijke olieverfschilderijen. Het zijn gebeurtenissen uit het leven van Jezus. Deze werken geplaatst tegenover werken van vroeger biedt een interessante manier van vergelijken en vaak confronteren. 

Ook kunst uit de Antwerpse Kempen is vertegenwoordigd met Remi Lens, een kunstenaar-priester die zelf op het begijnhof van Turnhout heeft gewoond. Van hem krijgen we schilderijen te zien met religieuze stoeten als onderwerp en een reeks over kruiswegen. Met heiligenbeelden van moderne kunstenaars tegenover heiligenbeelden uit vorige eeuwen ontstaat een visie die doet nadenken over religie en de rol van de mens daarin, over het christendom in het bijzonder en de kerkelijke beeldtraditie. Andere moderne kunstenaars die op de expo vertegenwoordigd zijn, zijn Peter Hofland, Jacques Frenken, Hugo Kaagman, Ria van Oosten.

Het Begijnhofmuseum

Het Begijnhofmuseum is gevestigd in het vroegere Sint-Jansconvent . Je krijgt aan de hand van origineel meubilair, van voorwerpen (zowel religieuze als dagdagelijks gebruikte), schilderijen, boeken enz een goed beeld van het dagelijkse leven van de begijnen. Een ander deel schetst een algemeen beeld van het begijnwezen met daarbij o.a. een helder antwoord op de vraag wat het verschil is tussen een begijn en een kloosterzuster.

Praktisch

Expo ‘Ontmoeting & Contrast’, Begijnhofmuseum, Begijnhof 56, 2300 Turnhout. Openingsuren: van dinsdag tot zaterdag, van 14.00 tot 17.00 u. Op zondag van 11.00 tot 17.00 u. Maandag gesloten. Website www.begijnhofmuseum.turnhout.be 

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info