Expo ‘Generation 80 Experience’ in Luik

Expo ‘Generation 80 Experience’ in Luik

In Luik loopt nog tot 2 juni 2019 de expo ‘Generation 80 Experience’. Een flitsende tentoonstelling is het die de jaren ‘80 van de vorige eeuw laat herbeleven in de expozalen van het tgv-station Luik-Guillemins. Wie was die generatie die zich toen liet leiden door een wat lossere sfeer, die zich gulzig laafde aan nieuwigheden in de wereld. Het klinkt vandaag onwaarschijnlijk maar pas toen werd het algemeen goed om kennis te vergaren via computers, werd de wereld van muziek en amusement hertekend. Wat gebeurde er aan belangrijke gebeurtenissen op politiek vlak? Wie waren de sporthelden toen? Welke films moest je toen ábsoluut gezien hebben? Op deze en vele andere vragen krijg je een antwoord in ‘Generation 80 Experience’.

Aparte beleving

Jongere bezoekers zullen geconfronteerd worden met wat voor hen lijkt op artefacten, voorwerpen die nu alledaags lijken. Oudere bezoekers zullen teruggeflitst worden in een tijd waarin zovéél nieuwe dingen in een razende vaart op hen afkwamen.

Zomaar een greep uit het collectief geheugen: Madonna, Indiana Jones, Gorbatsjov, Sandra Kim, het afbreken van de Berlijnse muur, de Rode Duivels, Michael Jackson, de opkomst van het skateboard, de Kubik kubus … Je kent de helden en nieuwigheden van toen nog vast en zeker. Op de expo worden ze nog een keer van onder het stof gehaald samen met nog veel andere thema’s.

Filmdecors

Filmdecors zijn er nagebouwd. Duik onder in de tempel van Indiana Jones. Misschien met wat schrik rondlopen op het kerkhof van Thriller, eeuwig op het netvlies met dank aan wijlen Michael Jackson. In de bioscoop ging je kijken naar films als E.T.en Star Wars.

Nieuwe speeltjes

Het waren toen vreemde hebbedingetjes, de nieuwe speeltjes die de markt overspoelden. Een computer werd stilaan algemeen goed op het werk, op school, in de huiskamer.  Spelconsoles volgden. Wat toen nog futuristisch leek, is vandaag op vlak van computergestuurde voorwerpen al lang ouderwets. De cd’s vervingen de cassette, een walkman zetten jonge en oud op de oren, enz. Wisten we toen veel dat wat toen op de markt kwam voor ingrijpende veranderingen zou zorgen op vlak van communicatie, van sociale omgang. Het bewaren van gegevens en  de overdracht verliep op een totaal andere manier, niet meer in mapjes in de kast maar in mapjes op je pc.

Ode aan sporthelden

De jaren 80 werden gekenmerkt door uitmuntende Belgische sportprestaties op wereldvlak. De Rode Duivels verrasten in 1986 op het WK in Mexico. Thierry Boutsen zegevierde in een Formule 1-bolide, wielrenner Claude Criquielion werd wereldkampioen en moest dat in Ronse eigenlijk een tweede keer geworden zijn was er niet die Canadees Steve Bauer geweest. Motorcrossers Gaston Rahier en Georges Jobé kroonden zich tot kampioenen jaren aan een stuk. Ingrid Berghmans zette door haar prestaties in het judo Leopoldsburg op de wereldkaart. Je ziet de helden van toen opnieuw voorbij komen.

Andere flashbacks krijg je met het aanschouwen van voorwerpen uit de toen gedragen mode. Er was de opgang van de discotheken, op wetenschappelijk vlak de doorbraak in AIDS-onderzoek, de eerste proefbuisbaby’s, de beurskrach van Wall Street, aanslagen van CCC, de politieke figuren van Thatcher en Gorbatjsov, … 

Europa Expo is een begrip geworden op het vlak van beklijvende tentoonstellingen: ‘Luik 14-18’, Dali, ‘Ik zal 20 jaar oud zijn in 2030’ e.a. Het zijn titels van expo’s die men op het getouw zette en vele duizenden bezoekers naar Luik lokte. Met deze tentoonstelling zal men ongetwijfeld opnieuw goed scoren.

Praktisch

Generation 80 Experience, in het TGV station Luik-Guillemins. Nog tot 2 juni 2019, 7/7 (behalve 25/12/18 en 1/1/19). Van 10.00 - 18u30. Diverse tarieven. Audiogids inbegrepen. Voor meer informatie en tickets online: www.europaexpo.be

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info