EXPO LUIK: "Ik zal 20 jaar oud zijn in 2030"

EXPO LUIK: "Ik zal 20 jaar oud zijn in 2030"

Expo in Luik over onze toekomst

In Luik loopt nog tot 3 juni 2018 de tentoonstelling ‘J’aurai  20 ans en 2030’. De expo gaat dieper in op de vraag wat voor effecten de wetenschap (nog) zal hebben op het dagelijkse leven. Op 25 september 1817 zwaaiden voor het eerst de deuren open van de universiteit van Luik. Deze expositie kadert in de 200ste verjaardag van de Luikse befaamde onderwijsinstelling. Locatie is de tentoonstellingshallen in het TGV-treinstation Liège-Guillemins.

Universiteit Luik in de picture

De titel in het Frans ‘J’aurai 20 ans en 2030’ laat zich enerzijds makkelijk vertalen: ‘Ik zal 20 jaar oud zijn in 2030’. Het is een knipoog naar een vorige expo ‘j’avais 20 ans en ‘45’, die met 750 000 bezoekers een gigantisch succes was. De benaming van de nieuwe tentoonstelling is er eentje met een paar ‘onderlagen’. De Universiteit van Luik wil niet alleen vooruitkijken naar 2030 en hierbij de uitdagingen aangaan waarmee men logischerwijze zal geconfronteerd worden op velerlei vlakken (wetenschappelijk, sociaal, werk, …). Tegelijk grijpt men ook terug naar het verleden (viering 200 jaar bestaan) en wordt ook het wierookvat eventjes bovengehaald om te benadrukken wat de Universiteit al heeft betekend en verwezenlijkt op vlak van onderwijs, ontdekkingen, onderzoek, ... 

Mens van de toekomst

De rode draad doorheen het parcours van de tentoonstelling is ‘de mens van de toekomst’. Met behulp van voorwerpen, didactisch filmmateriaal en duidelijke verklarende info zal de bezoeker zich een goed beeld kunnen vormen hoe de toekomst er mogelijks zal kunnen uitzien. Dit avontuur van de toekomst wordt behandeld in vier grote thema’s: de beholpen mens, de verbonden mens, de verantwoordelijke mens en de veranderende mens.

De wetenschap evolueert snel. Het is al decennia lang een uitdaging geweest om de ontwikkeling de baas te blijven. Daarbij zijn de universiteiten belangrijke spelers met onder meer het dagelijkse onderzoek. Veranderingen die enkele jaren geleden nog futuristisch leken, zijn vandaag al vlotjes ingeburgerd. Denk maar aan de nauwelijks bij te benen digitale (r)evolutie.

Vragen van de toekomst

Maar wat staat er ons nog te wachten? Hoe zal de mens geboren worden? Waar en hoe zal hij wonen?  Welke evoluties kunnen nog op vlak van geneeskunde? Hoe zal de razendsnelle ontwikkeling van de wetenschap de studiekeuze beïnvloeden? Hoe zullen we moeten omgaan met voeding in het licht van de overbevolking?  Hoe zit het met de mobiliteit, de ruimtelijke ordening? Onsterfelijkheid, kan dat ? Welke weerslag heeft de verandering op onze vrije tijd? Welke nieuwe ziektes zullen nog de kop opsteken? En is er leven op de planeet Mars dan écht mogelijk? Op deze en nog vele andere vragen krijg je in deze boeiende expo verhelderende antwoorden.

Bizarre dingen

Als bezoeker zal je geconfronteerd worden met bizarre dingen. Je wandelt door een 3D-voorstelling van … de hersenen, je stapt in het huis van morgen, je ziet de resultaten van aquaponics en hydroponics op je bord liggen, je ziet een gigantisch mensenhart in 3D, enz.

Tip. Waarom niet met de trein afreizen naar Luik? Je stapt uit en kan meteen de tentoonstelling binnen, eenvoudiger kan niet!

Praktisch

Expo  ‘J’aurai  20 ans en 2030’ in Luik Guillemins TGV station, nog tot 3 juni 2018. Open 7 dagen op 7, van 10.00 - 18.30u (laatste ticketverkoop 17.00u). Tarieven en info op www.europaexpo.be 

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info