Expo Toetanchamon in Luik

Expo Toetanchamon in Luik

In Luik loopt nog tot 31 mei 2020 de expo ‘Toetanchamon. De ontdekking van de vergeten farao’. Toetanchamon leefde in de 14de eeuw voor Christus en besteeg de troon op 8 of 9-jarige leeftijd. Hij heeft er echter maar tien jaar kunnen van genieten want hij stierf toen hij 18 jaar was. Hoe hij eruit zag weten we allemaal van het beroemde dodenmasker, te zien in het Egyptisch Museum in Caïro.

Zijn graf werd net geen honderd jaar geleden ontdekt, namelijk in november 1922. Het was een van de best bewaarde graven en leverde een enorme schat op. Tijdens deze tentoonstelling zie je hoe het graf er bij de ontdekking uitzag. Alles werd met een grote precisie nagemaakt om je een goed beeld te schetsen over de ontdekking, de farao zelf en het leven in het Oude Egypte.

Twee wereldpremières

Deze expo stelt je Het Oude Egypte levendig voor door een replica van het koninklijk paleis. Ook de werkplaats van Thoetmosis, de officiële beeldhouwer van het rijk, is nagebouwd. Alle replica's werden zo waarheidsgetrouw mogelijk gemaakt. Zelfs de producten waarmee ze 33 eeuwen geleden schilderden werden nagemaakt, ook de schrijftechnieken van toen zijn gebruikt zodat je het echt van de replica niet kan onderscheiden. Op deze manier moet men de musea niet leeghalen om de bezoeker een unieke tentoonstelling over Toetanchamon te bezorgen. Daarnaast zijn er toch nog steeds honderden originele voorwerpen te zien uit die periode.

Escape game

Een Belgische première is de escape game. Je moet proberen te ontsnappen aan de vloek van de farao. De vloek is geen verzinsel van deze of vorige eeuw. Het zijn wel degelijk inscripties gevonden in de grafkelders die grafschennis moest voorkomen. Bij het ontdekken van het graf van Toetanchamon bleek de vloekt uit te komen. Kort na de ontdekking van het graf stierven er 22 mensen die bij de opgravingen betrokken waren, 13 onder hen zouden daadwerkelijk bij de opening van het graf geweest zijn. Het bekendste slachtoffer was Lord Carnarvon, de financier. Wellicht is het allemaal op puur toeval gebaseerd en is er voor elk geval apart een verklaring te vinden.

Praktisch

'Toetanchamon. De ontdekking van de vergeten farao’, in het TGV station Luik-Guillemins. Nog tot 31 mei 2020, 7/7 (behalve 25/12/19 en 1/1/20). Van 10.00 - 18u30. Diverse tarieven. Audiogids inbegrepen. Voor meer informatie en tickets online: www.europaexpo.be

Combineer een bezoek aan deze tentoonstelling met onze allesomvattende stadswandeling in Luik.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info