Expo ‘Vissen in het verleden’

Expo ‘Vissen in het verleden’

In het NAVIGO Nationaal Visserijmuseum in Oostduinkerke loopt vanaf zondag 1 juli t.e.m. zondag 6 januari 2019 de expo ‘Vissen in het verleden: 500 jaar Vlaamse zeevisserij’. Deze expo brengt het verhaal van de Vlaamse visserij vanaf de late middeleeuwen tot vandaag. Het wordt een boeiende leerzame tocht doorheen het verleden van het leven op zee.

Broodwinning op zee

De visserij vandaag is niet meer wat ze is geweest. Keren we terug naar de jaren vijftig van de vorige eeuw, dan kon je aan onze kust niet naast de vele vissersschepen kijken. Zij brachten hun vangsten aan wal waar vissersvrouwen de vis verkochten in de talloze viskramen. Langs de kades vond je nog veel typische visserscafés. Kortom de zee gaf en de vissers verdienden er hun boterham mee. Al bleek het niet evident om rendabel te zijn en te blijven met de toch beperkte Vlaamse kustlijn.

Nu is de kust veeleer een oord van ontspanning en vertier, toen een bron van voedsel, een economisch belangrijke speler op de arbeidsmarkt. Over die goeie tijden, het slabakken en de overleving van de visserij gaat het dus op de expo. Als bezoeker krijg je een inzage in wat het leven op zee voorstelde. Wat was dat eigenlijk, de vissersvloot? Hoe werd er precies gevist? Welke technieken werden aangewend? Waaruit bestonden de vangsten en waar lagen de zogenaamde visgronden? En wat was toendertijd de economische en politieke context waarin de visserij zich afspeelde? Vele vragen waar je tijdens deze expo een glashelder antwoord op krijgt.

Behalve het aanwezige tentoonstellingsmateriaal van het NAVIGO Nationaal Visserijmuseum worden ook objecten geleend, stuk voor stuk kostbare voorwerpen uit de collectie van het MAS (Antwerpen) en het Abdijmuseum Ten Duinen (Koksijde).

Praktisch

Expo ‘Vissen in het verleden: 500 jaar Vlaamse zeevisserij’, van 1 juli t.e.m. 6 januari 2019 in het NAVIGO Nationaal Visserijmuseum. Tip: elke zaterdag om 16.00 is er gratis rondleiding. Ter gelegenheid van de tentoonstelling is een boek uitgebracht met bijdrages van Ann-Katrien Lescrauwaet, Ruth Pirlet en Jan Parmentier. ISBN 978 94 9267 746 4  
Website Navigo: https://www.navigomuseum.be
Foto: Navigo Nationaal Visserijmuseum

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info