Expositie ‘Kunstenaarskolonies in België’

Expositie ‘Kunstenaarskolonies in België’

In Nunspeet (Gelderland) loopt in het Noord-Veluws Museum nog tot 3 juni 2018 de tentoonstelling ‘De kunstenaarskolonies in België’. Als bezoeker doorloop je een parcours waarop je kennismaakt met de in België bestaande kunstenaarskolonies tijdens de 19de eeuw, zowel van Vlaamse als Waalse zijde.

Belgisch realisme en impressionisme

Je ziet werken van Belgische schilders die zich hadden verenigd in groepen en werkten vanuit afgelegen plekjes in de unieke landschappen. Zo bestonden er kunstenaarskolonies in de Limburgse Kempen, het gebied van de Oost-Vlaamse rivier de Leie, het rivierenlandschap van Schelde en de Dender rond Dendermonde, aan de kust in de stad Knokke maar ook bijvoorbeeld in de Ardennen vanuit Anseremme. Enkele namen van kunstenaars die je zal zien passeren zijn: Alphonse Asselbergs, Theodorre Baron, Hippolyte Boulenger, Joseph Coosemans, Guillaume Vogels. Veel van de werken zijn verzameld uit de privécollectie Barat-Venker. De expositie biedt een unieke blik in het wereldje van de kunstenaarskolonies.

Wat waren kunstenaarskolonies?

Kunstenaarskolonies ontstonden zowat vanaf 1850 doordat kunstenaars zich gingen groeperen. Opmerkelijk hierbij was dat zij niet in de stad bijeenkwamen maar vaak in landelijk gebied, waar het nog rustig was en een ongerept landschap zich uitspreidde. Dáár vonden ze genoeg inspiratie, konden ze ongestoord kijken naar de natuur en die schilderen, soms op experimentele wijze. Men bracht licht op het doek, natuurlijk licht uit de vrije natuur. Je zou kunnen stellen dat zij bezig waren met een manier van schilderen die totaal afstak met de dan geldende schilderkunst van historische taferelen. Daarna ontwikkelde het impressionisme zich snel waarbij licht en vluchtige indrukken van de natuur nog een grotere rol zouden gaan spelen.

Het was tegelijk een afzetting van de kunstwereld tegenover de oprukkende industrialisatie in de 19de eeuw en de toen al geldende ‘drukte’ van alledag. Een van de eerste kunstenaarskolonies werd opgericht in het Franse Barbizon, nabij Fontainebleau waar heel wat bossen lagen. In België werd het voorbeeld van Barbizon gevolgd door kunstenaars die zich gingen vestigen in het Oost-Vlaamse Sint-Martens-Latem. Xavier en Cesar De Cock waren zowat de pioniers. Later sloten kunstschilders aan zoals Albert Servaes, Leon de Smet, Gustave de Smet, Constant Permeke. De kunstenaarskolonies, waar ook, hebben zeker een invloedrijke stroming op gang gebracht in het kunstwezen in Europa.

Noord-Veluws Museum

In het museum kan je eveneens werken zien in een permanente expositie van Noord-Veluwse kunstenaars vanaf eind 19de eeuw tot halfweg 20ste eeuw. Ook zij hadden zich verzameld in een kunstenaarskolonie al had men het toen eerder over schildersdorpen i.p.v. kolonies.

Praktisch:’De Kunstenaarskolonies in België’, tentoonstelling nog tot 3 juni 2018 in het Noord-Veluws Museum, Winckelweg 17a, 8071 Nunspeet (provincie Gelderland). Op maandag gesloten. Lees meer op de website van het museum www.noord-veluws-museum.nl.

Afbeelding copyright: Lente in Brabant, Alphonse Asselbergs (1839-1916), Noord-Veluws Museum

Bekijk onze reisaanbiedingen ...

  • Veluwe en Friesland 5 dagen met 2x diner

    Veluwe en Friesland 5 dagen met 2x diner

    Je verblijft eerst 2 nachten in het noorden van de Veluwe (regio Apeldoorn), hotel 3* en vervolgens langs de kust van Friesland, hotel 4* aan het IJsselmeer. Inclusief 4x ontbijtbuffet, 1x 5-gangendiner en 1x 3-gangendiner. 
    va.€ 169 - Boek nu

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info