Feniks 2020, de wederopbouw van de Westhoek

Feniks 2020, de wederopbouw van de Westhoek

Dat de Eerste Wereldoorlog bijna de volledige Westhoek heeft platgelegd is bekend. Minder bekend is hoe de wederopbouw verliep. Met Feniks 2020 wil men met tentoonstellingen, evenementen en routes een beeld schetsen hoe die wederopbouw gebeurde. Feniks 2020 loopt van begin maart tot eind november 2020. We geven hierbij een selectie van een paar activiteiten.

Tentoonstellingen

In Flanders Fields Museum in Ieper pakt uit met een overzichtstentoonstelling ‘Feniks: de wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog’. Van 7 maart t/m 15 november 2020 krijg je een algemeen beeld hoe steden en dorpen werden heropgebouwd. Hiertoe werd een fotocollectie gebruikt van de gebroeders Antony uit Ieper.

Ook kleine musea behandelen dit thema. Zo pakt het Fransmansmuseum in Koekelare vanaf 4 april uit met ‘Plantrekkers. Terugkeren en herbeginnen na de Eerste Wereldoorlog’. In het Bezoekerscentrum Het Heuvelland behandelen ze het thema van de voorlopige woningen, van 14 maart tot 11 november 2021.

In Poperinge opent het Kasteel de Lovie zijn deuren voor het publiek vanaf 15 april tot 15 oktober 2020. Dit was een sanatorium voor tuberculosepatiënten na de Eerste Wereldoorlog. In het stadhuis van Diksmuide kan je vanaf 15 mei ontdekken hoe Diksmuide uit zijn as herrees. Om je volledig te laten inleven in die periode is er een 360-graden projectie. Dit is slechts een greep uit de mogelijke tentoonstellingen.

Evenementen

Diksmuide pakt op 20 mei 2020 uit met een groots evenement op de Grote Markt. Projecties, muziek, theater en verhalen brengen ‘Uit de as herrezen’ van Diksmuide tot leven. In Nieuwpoort kan je elke avond van 29 juli t/m 2 augustus een nocturnewandeling maken: ‘Follow the Feniks’. Je krijgt spektakel, theater, muziek, anekdotes en je eindigt met een videomapping.

Wandelroutes en fietsroutes

Er zijn verschillende wandel-  en fietsroutes opgemaakt die je langs sites brengt in verband met de wederopbouw. Extra informatie krijg je enerzijds via een app, een gratis wandelkaartje of via infoborden onderweg. Meer info op de website (zie lager).

Nieuwe publicatie ‘Terug naar de Westhoek’

Dit is een uniek boek over een onderbelicht thema. In deze publicatie die te verkrijgen is vanaf half februari komen er heel wat verhalen over de wederopbouw aan bod. Je krijgt ook heel wat informatie over Feniks 2020 en er zijn wandelroutes in opgenomen. Te koop voor € 5 bij de diensten voor toerisme in de Westhoek.
Meer info op Feniks2020.be

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info