Fietsroute 'Verdwenen Zwinhavens' Knokke

Fietsroute 'Verdwenen Zwinhavens' Knokke

Van 3 juli tot 7 november 2021 kan je een unieke fietsroute maken in Knokke en het grensgebied. Langs de fietsroute 'Verdwenen Zwinhavens' (60 km) staan er 360° VR-kijkers opgesteld. Deze VR-kijkers (virtual reality) brengen je terug naar de middeleeuwen. Zo zie je hoe de plaats waar je nu staat eruit zag in de middeleeuwen. En daarvoor moet je naar het Zwin. Op die plaats lag de Zwingeul die verbinding gaf met verschillende Zwinhavens (Brugge, Damme, Sluis, ...). Combineer dit zeker met een bezoek aan de exporuimte en het kijkcentrum van het Zwin Natuur Park. Daar krijg je nog meer informatie over de Zwinhavens, ook via virtuele of verhoogde realiteit.

Wetenschappelijk onderbouwde beelden

Wat je te zien krijgt op de VR-kijkers en in de Expo komen niet uit een fantasiewereld. De Universiteit Gent heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de verdwenen Zwinhavens tussen Brugge en het Zwin. Hun kennis over hoe het er allemaal uitzag werd omgezet naar VR en AR (verhoogde realiteit) in samenwerking met een wereldspeler op dat vlak, de Parijse firma Timescope. Alle beelden die je te zien krijgt zijn tot in de details historisch correct.

De Zwinhavens

In 1134 was er een grote stormvloed die het Zwin heeft vergroot, zelfs tot 6 km breed. Daardoor kwam er een commerciële verbinding tussen Brugge en de Noordzee via Damme en het Zwin tot stand. In het begin konden zelfs zeeschepen tot in Brugge varen. Tussen Damme en Brugge heeft men uiteindelijk een kanaal moeten graven want al snel na die stormvloed kwam er verzanding. Daardoor ontstonden er 'voorhavens' van Brugge, ondermeer in Sluis en Damme. Die steden konden grotere schepen ontvangen via de natuurlijke havengeul dan Brugge die afhankelijk was van het gegraven kanaal vanaf Damme.

Brugge werd al snel geconfronteerd met de verdere verzanding van de Zwingeul. Maar de stad was rijk en kon nog een kleinere toegang open houden. En hun voorhavens of Zwinhavens ontvingen de grotere schepen. Maar de verzanding schoof geleidelijk aan op zodat in 1323 er nog maar één Zwinhaven overbleef, die van Sluis. Doordat Brugge handelsmonopolies hadden voor de aangevoerde goederen konden de Zwinhavens niet echt profiteren van de goederentrafiek, ze kregen alleen een vergoeding als logistiek centrum. Maar arm waren die voorhavens nu ook weer niet, zie maar naar Damme en Sluis. Er werd zwaar geïnvesteerd om de monding open te houden maar eind de 15de eeuw was de verzanding compleet. Brugge moest op zoek naar andere oplossingen voor zijn verbinding met de Noordzee.

Praktisch

De fietsroute kan je starten aan het Zwin Natuur Park, in Sluis, Damme of Brugge. De route is bewegwijzerd en de fietskaart is gratis te krijgen op de website van Westtoer of in het Zwin Natuur Park. De fietsroute met 4 VR-kijkers onderweg (Sluis, Monnikerede, Damme en Brugge) is open vanaf 3 juli 2021 en zal beschikbaar zijn tot oktober 2023.

Let op! De tentoonstelling en kijkruimte in het Zwin Natuur Park is eveneens open vanaf 3 juli 2021 tot en met 7 november 2021. Reserveren is verplicht als je de expo wilt bezoeken. Meer informatie over de fietsroute en de expositie kan je nalezen op verdwenen-zwinhavens.be.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info