FLORIADE EXPO 2022: Ode aan de Groene Stad

FLORIADE EXPO 2022: Ode aan de Groene Stad

Om de tien jaar wordt in Nederland een Floriade gehouden. De zevende editie van deze wereldtuinbouwtentoonstelling staat in het teken van de ‘Groene Stad’ en gaat door in Almere, in de jongste provincie van Nederland Flevoland (1986). Deze provincie werd ontworpen op de tekentafel. De voormalige Zuiderzee werd ingepolderd, landbouwgronden, natuurgebieden en steden ontstonden bijna vijf meter onder de zeespiegel.

Ode aan de Groene Stad

Het centrale thema van deze expo: hoe kunnen bloemen en planten het leven aangenamer maken in steden waar klimaatopwarming steeds meer aan bod komt?

Naast de vele in bloei staande perken met zowel bloembollen als vaste planten, wandel je langs  verticale geveltuinen, groendaken, stadstuinbouw,….  Doorheen het 60 ha grote park loop je langs een arboretum: alfabetisch gerangschikt volgens hun Latijnse naam vind je struiken en planten die geschikt zijn voor een stadsomgeving waar ze voor verkoeling en een groenere stad zorgen. Sinds 2017 is men met de aanleg begonnen, zodat het park een volwassen indruk nalaat.

Ook van een groenere infrastructuur vind je talrijke voorbeelden: een high-tech brug van vlas, een strandcabine van gerecycleerd plasticafval, … Boek je ticket alvast hier online.

Niet alleen Nederland

De Floriade heeft een internationaal karakter: er zijn landenpaviljoen van Duitsland,  Frankrijk, Italië, China, Bangladesh, India, Qatar, …. Zelfs België heeft er een bescheiden paviljoen waar de nadruk ligt op eetbare bloemen. Opvallend is dat bij de bouw veelal gebruik gemaakt werd van natuurlijke grondstoffen. Indrukwekkend is de ‘Green House’: een 1 ha grote showcase met glastuinbouw.

Je bezoek aan Floriade

Je hebt vanop een 850 meter lange kabelbaan een prachtig overzicht van het expoterrein. Deze kabelbaan dient daarenboven om de duurzaamheid van een stedelijke kabelbaan te testen. Je inkomticket geeft recht op 1 ritje. Een Floriade-treintje rijdt het hele park rond.

Een bezoek aan de Floriade heeft een sterk informatief karakter dat zowel gericht is op vaklui als geïnteresseerde gezinnen. Voor de kids zijn er naast een boottheater met kindervoorstellingen ook een vijftal speelplekken en in verschillende paviljoenen vinden zij interactieve opdrachten.

Cultuurliefhebbers komen ook aan trekken met de zondagse  klassieke concerten, jazz en beeldende en natuurkunst. Honger of dorst dien je zeker niet te lijden: talloze foodtrucks, grote terrassen met animatie  nodigen je uit voor een gezonde hap of een gastronomische lunch bereid door Michelinkoks (The Dutch).
Na de Floriade wordt het ganse terrein geïntegreerd in een nieuwe ‘groene’ stadswijk van Almere.

De afstand Brussel-Almere is 220 km, een meerdaags verblijf is zeker aan te raden. In de omgeving vind je nog enkele topattracties zoals Aviodrome, de Batavia, de Marker Wadden,… Het aanbod van overnachtingsmogelijkheden in de provincie Flevoland is nog eerder beperkt. Een tip: Landal Waterparc Veluwemeer, waar je kan verblijven in ruime bungalows of luxe villa’s (tot 22 personen) of appartementen (tot 6 personen).

Praktisch

De Floriade is t.e.m. 9 oktober dagelijks open van 10 tot 19 uur. Kom je met de auto dan zijn vanop de A6 de ruime parkeerterreinen aangeduid en daar stap je dan over op een shuttlebus (gratis bij je parkeerticket van € 14,50). Tickets vanaf € 29 (laagseizoen) tot € 35 (hoogseizoen).
Boek je ticket hier online
Foto: Floriade

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info