"From Titian to Rubens" in Venetië

"From Titian to Rubens" in Venetië

Deze winter gaat er een grote tentoonstelling van 17de-eeuwse Vlaamse kunstenaars door in het buitenland. En het is een grootse tentoonstelling met meer dan 100 exclusieve werken van Rubens, Jordaens, van Dyck en andere Vlaamse meesters. En ook de locatie is uniek: het Dogepaleis (Palazzo Ducale) op het San Marcoplein in Venetië. De werken hangen in de prachtige Doge’s appartementen die tijdelijk omgevormd zijn tot ‘kunstkamers’. De tentoonstelling loopt nog tot 1 maart 2020, elke dag van 8u30 tot 18u30, uiteraard best de tickets op voorhand bestellen. Je hoeft er ook geen apart ticket voor te bestellen, de tentoonstelling 'From Titian to Rubens' is inbegrepen in het normale toegangsticket voor het Dogepaleis.

From Titian to Rubens

Deze unieke tentoonstelling heeft als curator een Vlaming: Ben Van Beneden, de directeur van het Rubenshuis. Ze is zo uniek omdat er ook heel wat werken uit privécollecties te zien zijn, schilderijen die het publiek anders nooit te zien krijgt.  Die Vlaamse werken hangen naast Italiaanse grootmeesters zoals Titian en Tintoretto.

Twee iconen van de Venetiaanse schilderkunst keren voor even terug naar Venetië en zijn te zien in deze tentoonstelling: van Titian een dubbelportret van een dame en haar dochter én David Bowie's beroemde Tintoretto: 'Visione di Santa Caterina', het altaarstuk van de voormalige San Geminianokerk.

Luister hier naar het interview met Ben Van Beneden op Klara.

Ook met de Vlaamse componist Adriaan Willaert

Misschien voor de meeste Vlamingen geen klinkende naam maar hij werd in 1527 de kapelmeester van de San Marcobasiliek. Hij heeft ook de gerenommeerde Venetiaanse muziekschool opgericht met bekende leerlingen zoals Monteverdi. Een van de appartementen is gewijd aan Adriaan Willaert.

Wat is het Dogepaleis?

Het Palazzo Ducale of Dogepaleis werd gebouwd tussen de 12de en 14de eeuw en was de regeringszetel van het toen zelfstandige Venetië. Het was niet alleen het paleis voor de Doge maar hier waren ook de belangrijke vergadering van de 'Grote Raad', zowat het belangrijkste beleidsorgaan. Die vergaderingen gingen vooral door in de mooiste zaal van het paleis, daar hangt ook het grootste schilderij ter wereld: 'het paradijs'. Het paleis geeft direct toegang tot de 'Brug der Zuchten' waar de gevangenen die ter dood werden veroordeeld nog een laatste keer de buitenwereld konden zien. Lees het volledige verhaal van de Doge en het paleis.

Citytrip naar Venetië

Deze stad kwam veel in het nieuws door de grote drukte en het toegangsgeld dat ze zouden vragen aan dagjestoeristen (nog niet in 2019). De prestigieuze tentoonstelling gaat grotendeels door in de winter, een periode dat het veel kalmer is in Venetië. Ook de prijzen zijn veel lager van november tot februari (behalve tijdens het Venetiaans carnaval). Een 4-daagse Venetië, hotel met ontbijtbuffet en vlucht h/t Brussel-Venetië (met Brussels Airlines) is er reeds vanaf € 199 per persoon. Ontdek ze nu.

Koop je tickets voor het Dogepaleis op voorhand. Zo verlies je geen tijd want ook in de winter kan er een lange wachtrij staan. Lees de tips.

Hieronder een paar foto’s van ons bezoek aan het Dogepaleis, het geeft je een indruk van wat je er te zien krijgt. 

Bekijk onze reisaanbiedingen ...

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info