Gouda eert Pieter Pourbus

Gouda eert Pieter Pourbus

Gouda is dé kaasstad in Nederland. De doorsnee cultuurliefhebber zal misschien óók weten dat men in de middeleeuwse kerk Sint-Jan de ‘Goudse Glazen’ kan bewonderen. Dit zijn 72 glas-in-loodramen uit de 16de eeuw met bijbelse taferelen en fragmenten uit de Nederlandse geschiedenis. Tot die geschiedenis behoort ook Pieter Pourbus (1523-1584), kunstschilder en beeldhouwer van beroep ook tijdens de middeleeuwen en geboren in Gouda en dát zal minder geweten zijn, zelfs in zijn eigen vaderland. Om de man in herinnering te brengen zet Museum Gouda een tentoonstelling op rond de meesterschilder uit Gouda.

Expositie in Museum Gouda

Bijna 500 jaar geleden na zijn geboorte brengt de stad Gouda nú al een passend eerbetoon aan de veelzijdige kunstenaar meester-schilder. Hij komt fél onder de aandacht met de expositie ‘Pieter Pourbus’ in het Museum Gouda van 17 februari t.e.m. 17 juni 2018. Zo, meteen lanceren we een ideetje voor een uitstap. Straks bij het uiteinde hopelijk van de lopende winter of bij de start van de lente.

Primeur

De tentoonstelling met Pieter Pourbus als centrale figuur is een unicum want nooit eerder is in Nederland een overzichtstentoonstelling rond zijn persoon opgezet. De meeste werken die getoond worden, komen uit Museum Gouda, zeg maar het ‘thuismuseum’ van Pourbus. Maar er komen ook doeken speciaal uit Schotland, Engeland, Frankrijk en ook uit ons eigen land. Trouwens, in Brugge hangt al eeuwen lang in het Groeningemuseum één van de beroemdste werken van Pieter Pourbus, de Van Belletriptiek. Onder wellicht een strenge bewaking zal deze triptiek voor het éérst sinds 1556 (!) Brugge verlaten en  naar Gouda gebracht worden.

Wie was Pieter Pourbus

Misschien is deze 16de eeuwse kunstschilder méér bekend in ‘ons’ Brugge dan in zijn vaderland Nederland.  Pourbus had wel iets met Brugge. Hij kwam er zich op jonge leeftijd vestigen, beleefde er het hoogtepunt van zijn loopbaan, huwde er de dochter van zijn leermeester. Heel wat werk hangt in het Brugse Groeningemuseum waaronder dus de bijzondere Van Belletriptiek. Ook in de Brugse kerken Sint-Jacobskerk en Onze-Lieve-Vrouwekerk zijn schilderijen van Pourbus te bewonderen. 

Pourbus schilderde behalve veel portretten vooral religieuze taferelen op altaarstukken. Ze zijn de weerspiegeling van de tijdsgeest van in de 16de eeuw toen het protestantisme meer en meer de kop opstak, waarin de maatschappij aan een snel tempo wijzigingen onderging. De middeleeuwen hadden hun glorietijden gehád. De renaissance kwam al piepen.

En wat nog in Gouda

Het is en blijft een attractie waar honderden op afkomen, de wekelijkse Gouda Kaasmarkt op het plein tussen het stadhuis en de Kaasweg. Telkens op donderdagvoormiddag vanaf begin april tot eind augustus gaat die door. Maar Gouda biedt nog veel meer dan kaas. Er staan in deze gezellige Zuid-Hollandse stad maar liefst driehonderd historische monumenten.  Als je dan toch in Gouda bent, kan je evengoed een paar van de culturele bezienswaardigheden, historische gebouwen, boeiende musea en andere attracties meepikken (Goudse bieren, Gouda kaarsen, Gouds keramiek en plateel, Goudse stroopwafels, enz). Het Kaas- en Ambachtenmuseum voorop, uiteraard, maar er is ook het Stedelijk Museum, het Verzetsmuseum Zuid-Holland, het prachtige gotische Stadhuis, de reeds genoemde Sint-Janskerk, ....

Praktisch

Expo ‘Pieter Pourbus’ meester schilder uit Gouda, van 17 februari tot en met 17 juni 2018 in Museum Gouda, Achter de Kerk 14, 2801 Gouda.  Meer info op www.museumgouda.nl

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info