Haarlem biedt een unieke kunstwinter

Haarlem biedt een unieke kunstwinter

Kom naar Haarlem deze winter als je twee tentoonstellingen wil zien die, nadat ze enkele weken lopen, nu al de hemel worden ingeprezen. ‘Frans Hals en de Modernen’ in het Frans Hals Museum en ‘Leonardo da Vinci’ in het Teylers Museum maken van Haarlem alvast dit najaar en tot begin volgend jaar de place to be voor het kunstminnende publiek maar ook voor de modale toerist. In Haarlem valt er bijzonder veel moois te ontdekken. Bovendien zit aan heel wat historische huizen, kerken en monumenten een Vlaams tintje verbonden.

Toegegeven, Haarlem is niet bij de deur en laat zich daarom het best ontdekken tijdens een weekendje weg. Je zal er geen spijt van hebben, deze ‘kunstwinter’ niet en evenmin erna.

Frans Hals en de Modernen

Nog tot 24 februari 2019 kan je in Haarlem in het Frans Hals Museum gaan kijken naar ‘Frans Hals en de Modernen’. Je krijgt naast originele werken van Frans Hals een 50-tal schilderijen te zien die in bruikleen naar Haarlem komen. De expositie wil hiermee aantonen hoe andere schilders in de tweede helft van de 19de eeuw zich lieten inspireren door de grootmeester uit de Gouden Eeuw.

Wat toont de expo?

‘Modernen’ in de titel slaat op de kunstschilders die Hals opnieuw onder de aandacht bracht bijna twee eeuwen na zijn dood. Vandaag klinkt het raar, maar tijdens de 18de en de eerste helft van de 19de eeuw bestond nog maar lauwe interesse voor Frans Hals die toen bekend was als de kunstenaar die met losse penseel schilderde, onconventioneel en gedurfd.

Tot een artikel over Frans Hals in een Frans kunsttijdschrift daar verandering in bracht. Toen ontstond een plotse nieuwe interesse én kwam een ware ‘kunstbedevaart’ op gang naar Haarlem omdat de kunstenaars absoluut het werk van Hals wilden zien met eigen ogen. Ineens rekenden ze Hals als één van hen, de ‘moderne’ kunstenaars. Vandaag kunnen we concluderen dat Hals eerder een voorloper was van die kunstgroep, een impressionist avant la lettre. We hebben het dan over Manet en Monet, over Max Liebermann, John Singer Sargent, Daubigny, James Whistler, Gustave Courbet, een Jacobus van Looy maar ook over Vincent Van Gogh. Op de expo hangen werken van deze ‘modernen’ naast die van hun voorbeeld Hals. Ze werden naar Haarlem gebracht vanuit gerenommeerde kunstmusea wereldwijd of uit privé-collecties.

Haarlemnaar uit Antwerpen

Frans Hals (1582-1666) woonde bijna zijn ganse leven in Haarlem, stierf er en ligt begraven in de Sint-Bavokerk maar hij was van Vlaamse afkomst. Hoewel er geen honderd procent zekerheid bestaat, wordt Antwerpen het vaakst als zijn geboortestad genoemd. Frans Hals is één van de vaandeldragers van de Gouden Eeuw op gebied van schilderkunst samen met een Rembrandt en Vermeer. Typisch Hals? Hij schilderde met een losse penseelstreek waarmee bedoeld wordt dat hij de figuur ‘als een bewegend persoon’ vereeuwigde, met weinig afgelijnde contouren van kledij, gezicht en andere lichaamsdelen. Hij slaagde erin de personen neer te zetten met veel emotie en expressie. Hij bracht er kleur en beweging in.

Overal ter wereld

Zijn totale oeuvre beslaat meer dan 200 werken. Zij hangen overal wereldwijd in de bekendste musea in New York, Parijs, Londen, Berlijn, Toronto maar gelukkig ook dichter bij huis in Den Haag, Amsterdam, Antwerpen en uiteraard Haarlem. Heel bekend zijn zijn schuttersstukken, groepsportretten van mensen uit zeg maar hogere kringen, die het zich destijds konden veroorloven om zich tegen betaling te laten schilderen. Maar ook veel individuele portretten zijn bekend: ‘Portret van Pieter Jacobsz’, ‘De lachende Cavalier’, ‘Lachende Jongen’, ‘De vrolijke drinker’ en ‘Zigeunermeisje’. 

Frans Hals en de Modernen in het Frans Hals Museum, Groot Heiligland 62, 2011  Haarlem. Nog tot 24 februari 2019, van dinsdag tot zondag van 11.00 - 18.00 u. Volw.: 23 euro. Combinatieticket met expo Da Vinci: 37 euro. Meer over het Frans Hals Museum op www.franshalsmuseum.nl

Leonardo da Vinci in Teylers Museum

In het Teylers Museum, het oudste museum van Nederland (1784) krijg je nog een andere unieke expo te zien over en met niemand minder dan Leonardo da Vinci. Behalve originele tekeningen van hem worden ook tientallen werken van tijdgenoten onder de aandacht gebracht. 

Wat toont de expo?
Liefst 33 originele tekeningen van da Vinci krijg je te zien. Daarvan komen er een pak speciaal uit de verzameling van de Britse koningin Elisabeth II. Voorts nog tekeningen uit het Uffizi (Firenze) en het Louvre (Parijs), Biblioteca Reale (Turijn), British Museum (Londen).  Je krijgt karakterkoppen te zien, schetsen, studietekeningen voor latere schilderijen waaronder drie studies voor het wereldberoemde ‘Het Laatste Avondmaal’. Van deze muurschildering in het Santa Maria delle Grazie in Milaan is voor deze expo een replica gemaakt die even groot is als de superieure kopie die te bezoeken is in de abdij van Tongerlo. Toch is het niet alleen maar da Vinci op deze expo. Er zijn nog tientallen tekeningen van tijdgenoten of leerlingen van da Vinci.       

Omdat da Vinci ook een bijna onmetelijke interesse had voor wetenschappen en ook als uitvinder zijn sporen zou verdienen, is in het Teylers Museum een unieke presentatie uitgewerkt die zijn fascinatie voor de wetenschap toonbaar maakt met onder meer de notities die hij maakte in schriftjes.

Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci (1452-1519) was een veelzijdig persoon die onmiskenbaar tot hét boegbeeld van de renaissance zou uitgroeien als schilder, uitvinder en wetenschapper. Niet toevallig is de einddatum van deze expo gekozen in het met rasse schreden naderende 2019. Want dan is het precies 500 jaar geleden dat de Italiaanse virtuoos stierf. Het Teylers Museum is daarom een pionier om het herdenkingsjaar 2019 met de gepaste aandacht op gang te trekken.

Ook da Vinci legde, net als Frans Hals een eeuw later zou doen, heel wat emotie en expressie in zijn werken. Iedereen kent de Mona Lisa en haar mysterieuze glimlach. Da Vinci legde nog meerdere personen vast op doek of op papier. Als je de tekeningen ziet van zijn ‘opvolgers’ dan merk je dat da Vinci zijn tijd vooruit was.

Teylers Museum

Het Teylers Museum is het oudste van Nederland dat in 1784 al de deuren opende. Het aanbod is veelzijdig: kunst maar ook mineralen, fossielen, skeletten, instrumenten uit de natuurwetenschappen, boeken, munten, penningen. Het museum beschikt eveneens permanent over een aantal originele portret- en andere tekeningen van Michelangelo en Rafaël. Veel van wat er staat of hangt komt uit het nalatenschap van Pieter Teyler van der Hulst (1702-1778), een rijke laken- en zijdehandelaar en bankier. Vandaag kan je er 12 zalen bezichtigen.   

Leonardo da Vinci in het Teylers Museum, Spaarne 16, 2011 Haarlem. Nog tot 6 januari 2019, van dinsdag tot zondag van 10.00 - 18.00 u. Dit zijn andere openingstijden dan normaal. 

Je kan tijdens de duur van deze expo het museum enkel bezoeken met een tijdslot ticket. Toegangskaarten tijdens de da Vinci expo uitsluitend online te bestellen.  Ook de tarieven zijn aangepast tijdelijk n.a.v. de da Vinci tentoonstelling. Volw.: 21,50 euro. Meer praktische info over bezoek aan Leonardo da Vinci op deze link.
  
Tip: neem een combinatieticket met de expo Frans Hals en de Modernen: 37 euro p.p.

Er is ook een algemene website over beide expo’s samen, meer info.

Haarlem

Hoofdstad van de provincie Noord-Holland, maar allicht is dat als ‘trigger’ wat weinig om je naar Haarlem te laten rijden, toch zo’n dikke 200 km vanuit Brussel, 175 km vanaf Antwerpen. Maar … Haarlem is maar wat trots dat het vandaag een uitgebreid aanbod aan cultureel en architecturaal erfgoed kan tonen waar in vele gevallen een Vlaamse inbreng achter schuilt. Dat kwam omdat heel wat Vlamingen de ‘oversteek’ maakten naar de Noordelijke Nederlanden toen Antwerpen  overspoeld werd door Spaanse troepen.

Behalve de prachtige historische stadskern, de gerenommeerde musea zijn de Haarlemse Hofjes een topattractie. Het zijn wooncomplexen waar rond een binnentuin huisjes staan, aanvankelijk bedoeld voor oudere vrouwen die behoeftig waren, weduwe of … oude vrijsters. Bovendien is Haarlem een echt shoppingparadijs, zijn er her en der verrassend leuke winkeltjes, boetieks, is er een uitgebreid aanbod aan horeca enz. Haarlem verdient alvast een kennismaking. 

Foto: Fotolia.com

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info