Horta in de kijker in Brussel

Horta in de kijker in Brussel

Victor Horta is de Belgische architect (1861-1947) die zijn stempel drukte op gebied van art nouveau, de kunstvorm uit de periode tussen 1890 en 1914. Art nouveau is dankzij Horta in Brussel nog duidelijk zichtbaar. Denk aan de huizen Solvay, Tassel en het Hortamuseum. Omdat in de hoofdstad zovele gebouwen van zijn hand zijn, wordt nu in 2018 met ‘Horta inside out’ hulde gebracht aan Horta. Er staan een groot aantal tentoonstellingen en evenementen op de rol in gans Brussel. We belichten er enkele van.

Tentoonstellingen

‘Het Paviljoen van de Menselijke Driften’ in het Jubelparkmuseum is het eerste gebouw dat Victor Horta in Brussel ontwierp. Het moest plaats bieden aan een marmeren reliëf, een immens groot kunstwerk ‘De Menselijke Driften’ van beeldhouwer Jef Lambeaux.  Jubelparkmuseum, van 24 maart tot 28 oktober 2018, meer info www.kmkg-mrah.be

Nog in het Jubelparkmuseum is het interieur van een winkel van juweliers- en zilversmeedwerk Wolfers Frères uit de Arenbergstraat integraal heropgebouwd. De oorspronkelijke winkel werd geopend in 1912. Je ziet in de toonkasten waardevolle art nouveau en art deco voorwerpen. Nog te zien tot 31 december 2018.

‘Het licht in het oeuvre van Victor Horta, van hotel Tassel tot het Centraal Station’ biedt inzicht in de manier hoe Horta het daglicht wou brengen in zijn gebouwen. Welke oplossingen hij daarvoor bedacht kan je gaan bekijken in 14 gebouwen, van hotel Tassel tot het Centraal Station. Van 27 maart tot 24 juni 2018. Een lijst vind je hier:  www.hortamuseum.be/nl/info

‘Hortamotieven, stoffen en papier in Brusselse huizen’
De art nouveau kunstvorm bracht ook beweging in het vakgebied van behangpapier en interieurstoffen. In deze expo worden originele motieven en de complexiteit van dit ambachtelijke vakmanschap onder de aandacht gebracht. Locatie: Autrique huis, Chaussée de Haecht 266, 1030 Schaerbeek. Van 18 april 2018 tot 27 januari 2019. Info op www.autrique.be

Het huis Autrique ontwierp Horta in opdracht van zijn vriend Eugène Autrique (ingenieur). Je herkent duidelijk de stijl van Horta, het spel met symmetrie en asymmetrie, het gebruik van metaal en andere industriële materialen.

‘Naar de bronnen van de art nouveau’
Een tentoonstelling die de belangrijkste scheppingen van Horta in Brussel onder het daglicht brengt. Je krijgt een inzicht in de werkwijze en creativiteit door middel van foto’s, documenten, en plannen van de kunstenaar.  Locatie: CIVA, Kluisstraat 55, 1050 Brussel. Website www.civa.brussels  Nog tot 31 december 2018.

In hetzelfde museum loopt van 1 juni tot 15 oktober 2018 een expo met als thema ‘Unbuilt Brussels’. Uit het archief worden documenten bovengehaald van nooit gerealiseerde projecten van Victor Horta: onder meer het gebied tussen het Paleis voor Schone Kunsten en het Centraal Station.

Hortamuseum

Het Hortamuseum, verdeeld over twee gebouwen in de Amerikastraat (23-25) in Sint-Gillis, mag je uiteraard niet missen. Je loopt er rond in de woning en het atelier van Victor Horta, opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De binneninrichting is nagenoeg nog dezelfde als toen met de mooie glasramen, mozaïeken, muurschilderingen, ...  Info op www.hortamuseum.be

Evenementen 

Festival Artonov, Victor Horta en de vrijmetselarij

De vrijmetselarij inspireerde Horta in zijn leven en zijn werk. Kunstenaars van vandaag gaan tijdens het Festival Artonov na hoe kunst en performance kunnen interageren met de voorhanden architecturale ruimte. Dit jaar is het programma opgebouwd rond Victor Horta op plaatsen zoals het Autrique huis, het Jubelparkmuseum, het Horta-Lambeauxpaviljoen Menselijke Driften, de Wolfers Frères winkel. Alle info op www.festival-artonov.eu Van 12 tot 14 oktober 2018.

Boekenbeurs Victor Horta en art nouveau

Een boekenbeurs volledig gewijd aan Victor Horta en de art nouveau kunststroming. Op de beurs zullen nieuwe boeken worden gepresenteerd, zijn er signeersessies, rondleidingen op de tentoonstelling ‘Naar de bronnen van de art nouveau’ en kan je mee voor een wandeling langs gebouwen ontworpen door Victor Horta. In het CIVA, van 11 tot 13 oktober 2018.

Alle info over het Horta jaar in Brussel vind je op de algemene website www.horta-inside-out.brussels

Bekijk onze reisaanbiedingen ...

  • Brussel 3 dagen hotel 4* incl. 1 diner

    Brussel 3 dagen hotel 4* incl. 1 diner

    Verblijf in Hotel Leopold Brussels 4* gelegen in de Europese wijk. Inclusief 2x ontbijtbuffet, chocolaatjes op de kamer, 1x 3 gangendiner (Brasseriemenu) in de Brasserie Leopold, 1x bierdegustatie met aperitiefhapjes.
    va. € 159 - Boek nu

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info