Museumpas België, kritisch bekeken

Museumpas België, kritisch bekeken

Het Museumpas België is er! Al moeten we het eigenlijk hebben, over de museumPASSmusées. Het is immers een Belgische kaart, dus in twee talen. Voortaan kan je voor 50 euro jaarlijks naar 120 deelnemende musea in het land, wanneer je ook wilt (tijdens openingsuren welteverstaan) en hoeveel keren je ook wil. Dat Nederland als voorbeeld werd gebruikt is duidelijk maar is het ook zo voordelig? Voorlopig is er geen euforie bij onze redactie waar te nemen.

Wie doet mee?

Het gaat niet alleen over een museumpje om de hoek met bijeenverzamelde bierviltjes. Er staan op de huidige lijst van 120 musea heus wel gerenommeerde Belgische musea bij in steden als Antwerpen, Brussel, Brugge, Gent, Hasselt, Ieper, Luik, Leuven, Mechelen, Tongeren, Namen, ... In de toekomst wil men het aanbod nog uitbreiden. Dit is de lijst van deelnemende musea. Situatie in Nederland? Voor 64,90 euro krijg je toegang tot 400 musea.

Gratis met de Museumpas?

Ja, voor de vaste collectie, maar niet voor tijdelijke tentoonstellingen, dat staat in de voorwaarden. Hoeveel je dan moet bijbetalen? Ze omschrijven het als een ‘kleine bijdrage’. Een paar voorbeelden. In de Bozar bezoek je alle tijdelijke tentoonstellingen gratis met het Museumpas (situatie september ‘18). In de Gentse Sint-Pietersabdij daarentegen moet je voor de tentoonstelling ‘Lang leve de muziek’ 4 euro betalen (= 10 euro korting),  nadeel: je moet aan de kassa aanschuiven om van je Museumpas te kunnen genieten. Situatie in Nederland? Ook daar moet je een kleine bijdrage betalen voor tijdelijke tentoonstellingen.

Pech voor wie net over de grens woont

Je zal maar een Belg zijn die net over de grens woont. Dan kan je immers dit pas niet kopen, je moet een geldig Belgisch adres hebben. Dus ook toeristen die de kunststeden uitgebreid willen bezoeken of buitenlanders die net over de grens wonen, kunnen dit pas niet aankopen. Situatie in Nederland? Je hoeft niet in Nederland te wonen, met een Belgisch adres kan je perfect een Museumkaart aanvragen.

Wat met kinderkortingen?

Die zijn er (nog) niet voor de Museumpas. Hierdoor sluiten ze alle gezinnen uit want dan is het wellicht voordeliger om gewoon losse tickets te kopen. Musea geven immers grote kortingen aan kinderen en jongeren (in Gent veelal gratis inkom voor jongeren t/m 18 jaar). Situatie in Nederland? Kinderen en jongeren tot en met 18 jaar betalen de helft van de prijs: 32,45 euro.

Steile verwachtingen

Het overkoepelende orgaan, de Belgische museumsector, heeft grote verwachtingen. Op korte termijn hoopt men een half miljoen cultuurliefhebbers te verleiden een Museumpas aan te kopen. Wat hangt er aan vast voor de musea, kan je de vraag stellen? Een voorzichtige eerste berekening heeft het over 12 miljoen euro extra inkomsten. Daarbij kan ook ingecalculeerd worden dat wie een museum bezoekt achteraf vaak iets nuttigt in het bijhorende museumcafé of restaurant en méér bezoekers levert meer passanten op in de museashops. Situatie in Nederland? De ‘Museumkaart’ is een groot succes met 1 miljoen gebruikers die 8,7 miljoen keer per jaar de kaart gebruiken. Dus, een Museumkaarthouder doet bijna 9 museumbezoeken per jaar, dit brengt de gemiddelde entree op 7,45 euro per bezoek.

Voor meer info raadpleeg je de officiële website www.museumpassmusees.be

Wanneer is de Museumpas in België écht voordelig?

Heb je geen kinderen, heb je zin in een museumwinter en reis je graag met de trein in het weekend? Dan kan de aankoop van een Museumpas je veel geld besparen. Voorwaarde is dat je gedurende 5 maanden (bijv. van november t/m maart) telkens één dag op uitstap gaat naar een grote stad. Hou je het rustig dan bezoek je 2 musea per dag. Dan heb je 10 bezoeken voor je 50 euro, dus 5 euro per bezoek, zelfs als er tijdelijke tentoonstellingen bij zijn is het toch voordelig. Reis je bovendien met de trein in het weekend dan doe je nog eens voordeel met het weekendbiljet. En dan blijft de Museumpas nog 7 maanden geldig en kan je ook nog een museumbezoek meepikken in de warmere maanden.
En dan moet je na 12 maanden zich de vraag stellen of je je Museumpas gaat verlengen voor nog een jaar. Er blijven nog immers meer dan 100 musea over en wellicht is het aanbod na een jaar groter ...

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info