Nieuwtjes 2019 en uitstapjes in Vlaanderen

Nieuwtjes 2019 en uitstapjes in Vlaanderen

We verzamelden hieronder enkele nieuwtjes uit de Vlaamse provincies of geven we tips voor  uitstapjes. Sommige voorstellen en/of plekjes zullen bekend in de oren klinken. Anderen dan weer niet of ze zijn hélemaal nieuw of is er een speciale reden om de locatie nog eens onder de aandacht te brengen. Laat je prikkelen. Om er nu van te genieten tijdens de winterdagen of om in te plannen op de kalender vanaf de straks aankomende lentedagen. Kies maar uit. Hou wel rekening met de data bij een bezoek aan één of ander museum.

Technopolis in Mechelen

Zelf ondervinden hoe boeiend wetenschap en technologie kunnen zijn? Ga dan eens naar Technopolis in Mechelen. Technopolis wil een platform aanbieden voor scholen, bedrijven, organisaties, groepen maar ook voor jij en ik om wetenschap, technologie en de wereld van innovatie dichter bij de mensen te brengen en beter te doen begrijpen. Dat gebeurt met permanente opstellingen (meer dan 350) rond thema’s als: gas, lucht, wind, actie-reactie, DNA-onderzoek, sporten zonder doping, ... Tevens zijn er jaarlijks wisselende tentoonstellingen. Maar Technopolis is vooral ook een ‘doe-centrum’ van de wetenschap. Er zijn tevens workshops (in het Lab) met veilig verantwoorde wetenschappelijke experimenten. Raadpleeg vooraf de data en tijdstip op de website.

Voor iedereen: jong en oud

In 2018 kreeg Technopolis ruim 300.000 bezoekers over de vloer, net als in 2017. Technopolis richt zich tot iedereen: jong of oud.  Er zijn wel enkele zones die specifiek ingericht zijn om verschillende leeftijdscategorieën bij de jongeren te ‘triggeren’. Kijk op de website voor meer informatie.
 
Technopolis komt ook … naar buiten. De externe activiteiten van ‘Technopolis on Tour’ spelen specifiek in op jongeren via het onderwijs. ‘Technopolis on Tour’ staat voor een reeks van ‘wetenschapsshows’ die tijdens het schooljaar her en der in Vlaanderen in gemeenten en steden plaatsvinden. Als locatie hoeft het daarom geen school te zijn. Het kan ook een cultureel centrum zijn of een andere locatie.  Hier lees je meer over de wetenschapsshows van Technopolis. Misschien een tip voor de school van je kind(eren)?

Ook online beoogt Technopolis een breder publiek aan te spreken. In eerste instantie hoopt men jongeren aan te spreken via sociale media en via dit You Tube kanaal. De jeugd warm krijgen voor wetenschap en technologie, dat is uiteindelijk de bedoeling.

Op deze link krijg je alvast een voorproefje te zien waar Technopolis in 2019 mee uitpakt.
Dagelijks open, van 9u30 - 17.00 u, ook op zondag.

Chocolademuseum Chocolate Nation in Antwerpen

Het is hélemaal nieuw en zag heel recent het daglicht in Antwerpen. Het is gevestigd in een hoekhuis aan het koningin Astridplein vlak bij het Centraal Station. Ooit zwommen er vissen in het huis, maar Aquatopia is niet meer, leve Chocolate Nation.

Chocolate Nation is in de eerste plaats een belevingscentrum met chocolade als eetbaar onderwerp. In een ruimte van 4000 m³ ingedeeld in 14 themazalen ruik je, zie je en kan je uiteraard ook proeven van de chocolade, het ons zo gekoesterd Belgisch erfgoed. Dit zou het grootste chocolademuseum van de ganse wereld zijn. De museale invulling van Chocolate Nation vertelt het complete verhaal van de Belgische chocolade, van de cacaoboon via de Antwerpse haven tot naar het Koningin Astridplein. Je komt langs vitrines met de nodige uitleg. Een machine maakt voor jouw ogen chocolade en je wordt ingeleid in de meest diverse zoete smaken van het bruine goedje. Je krijgt antwoorden op vragen als: welke merken bestaan er? Hoe innovatief gaat men te werk met chocolade? Maar evenzeer word je uitgenodigd om deel te nemen aan belevingen rond chocolade en met alle zintuigen. Tijdens workshops leer je zelf chocolade maken of verkies je te kijken, dan moet je maar de handelingen volgen van de chocolatiers.

Om op smaak te komen, kijk al eens op de website. Maar om écht te proeven, moet je dus naar Chocolate Nation. Wedden dat het zwaar moeilijk wordt om de shop buiten te gaan zonder een stuk(je)? Meer info, de openingsuren, bereikbaarheid etc lees je op deze smaakvolle website

Chocolate Nation, Koningin Astridplein 7, 2018 Antwerpen. Alle dagen van 10u30-21.00 u.

Loon, Limburg tussen staf en troon in Alden Biesen

In de Landcommanderij Alden Biesen kan je nog tot en met zondag 10 maart de expo ‘Limburg tussen staf en troon. Duizend jaar graafschap Loon’ gaan bezoeken. Een ‘volle’ titel voor een unieke tentoonstelling in samenwerking met het Historisch Studiecentrum van Alden Biesen. Uniek, want wat weet jij bv. over het graafschap Loon? De diepe wortels van de oorsprong van Limburg? Ga op ontdekking in de Landcommanderij Alden Biesen. 

Het Land van Loon was een graafschap dat, net als het prinsbisdom Luik, toebehoorde aan… het Heilig Roomse Rijk der Duitse Natie. De inwoners hadden dus te luisteren naar de Duitse keizer. Op een kaart valt het toenmalige Land van Loon vandaag zo goed als samen met het huidige Limburg, dat dus nooit iets te maken had met de Nederlanden, het graafschap Vlaanderen of het hertogdom Brabant en dat tot 1795. Het is niet zo dat deze verplichte ‘deelname’ aan het Heilig Roomse Rijk nefast bleek voor de ontwikkeling van Loon. Graven van Loon waren schatplichtig aan de staf (bisschop Luik) en de Duitse keizertroon. Deze band liet toe om zich nadrukkelijk op het (politieke) toneel te manifesteren en met slimme (en dus lucratieve) huwelijksbezegelingen reikte de invloed zelfs tot Beieren (graafschap Rieneck) en het graafschap Chiny. Over dit en nog meer handelt dus deze expo.

Je kan bijna 400 voorwerpen gaan bekijken die verzameld werden uit privécollecties en een kleine honderd musea uit binnen- en buitenland (Duitsland, Nederland, Oostenrijk, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk). Hoe was het om toen te leven in de stad, op het platteland? Wat lieten kunstenaars, schrijvers etc na?       

Locatie: Landcommanderij Alden Biesen, Kasteelstraat 6, 3740 Rijkhoven-Bilzen. Nog tot en met zondag 10 maart 2019. Van dinsdag t/m zondag van 10.00 - 17.00 u. 
Tip: Elke zondag om 13.00 en om 15.00 u kan je als individuele bezoeker aansluiten bij een gegidste rondleiding. Reserveren is niet verplicht, maar wel aan te raden via [email protected]

Familiedag op zaterdag 9 maart 2019

Net voor de expo de deuren sluit, kan je nog deelnemen aan een ‘middeleeuwse’ dag op het Domein Alden Biesen. Ridders en paarden, troubadours en minstrelen, oude ambachten, een riddertornooi, hapjes uit de middeleeuwen, workshops voor kinderen. Beleef deze Familiedag van 10.00 - 17.00 u. Tickets en info op www.1000jaarloon.be  Combitickets mogelijk voor Bilzen Mysteries.

Mis je de expo dan toch in Alden Biesen? Geen nood, ze verhuist hierna naar Beieren waar ze vanaf de zomer 2019 te zien zal zijn in het Spessart Museum in Lohr am Main.

Strips in Brussel

Ken je het Stripmuseum in Brussel? Het bevindt zich in de Zandstraat op nummer 20, op een boogscheut van het Martelarenplein. Het gebouw is een mooi voorbeeld van de art nouveau in Brussel getekend Victor Horta. Het Stripmuseum biedt een aantal permanente tentoonstellingen net als een paar tijdelijke. Tot de vaste behoren o.a. de ontstaansgeschiedenis van het stripverhaal. Geregeld worden die permanente expo’s uitgebreid zodat een bezoek aan het Stripmuseum in feite telkens een nieuw  verhaal brengt.
        
Het Stripmuseum kende in 2018 een boerenjaar want het mocht net iets meer dan 232.000 bezoekers ontvangen. Dat is vergeleken met 2017 een stijging van maar liefst 14%. Reden om feest te vieren? Toch wel, en dat zal zéker ook gebeuren in het najaar want dan bestaat het Stripmuseum 30 jaar. Verwacht je maar aan een feestweekend op 5 en 6 oktober 2019.
     
Nog meer zin in strips? Recht tegenover het Stripmuseum heb je het Marc Sleen Museum, op nummer 33-35. Elke dag te bezoeken behalve op donderdag en vrijdag. Van 10.00 - 17u30.

Trouwens, gans Brussel kende een goed jaar op vlak van toerisme. De naweeën van het moeilijke jaar 2016 lijken te zijn verteerd. Bijna 8,5 miljoen overnachtingen zijn er in 2018 genoteerd. De Fransen blijven koploper in de ranking van nationaliteiten die de hoofdstad komen bezoeken. Van de Aziatische markt komen de Japanners het meest naar Brussel, gevolgd door de Indiërs en de Chinezen. 

Van die groeicijfers hebben de musea en attracties in Brussel zeker ook mee geprofiteerd. De toename bedroeg zo’n 4%. Dit waren de bezienswaardigheden die de grootste toename kenden: Mini-Europa, het Parlementarium (bezoekerscentrum Europees Parlement) en Het Huis van de Europese Geschiedenis (nog maar geopend sedert mei 2017).

Voerstreek, brochure 2019

Wil je dit jaar op verkenning in de Voerstreek of er graag nog eens terugkeren, bestel dan de brochure Voerstreek 2019. Alles wat je zou willen weten, komt aan bod. Waar liggen de mooiste wandelroutes en fietsroutes? Wat zijn de plekjes in de Voerstreek die ik zou moeten gezien hebben? De beste eet- en slaapadresjes? Wat is er dit jaar zoal gepland aan activiteiten? Om je ontdekking en eventueel verblijf een beetje voor te bereiden, is de brochure  Voerstreek 2019 de onmisbare handleiding. Bestel hem nu via de webshop of via mail [email protected]

S.M.A.K. viert 20-jaar bestaan

Het S.M.A.K. in Gent viert feest dit jaar want er mogen 20 kaarsjes worden uitgeblazen. Ook de kunstliefhebbers zullen dat geweten hebben. Op 16 maart 2019 opent de tentoonstelling ‘20 jaar S.M.A.K.’, de collectie Highlights for a Future. Een terugblik, een kijk in het heden en een blik vooruit samengevat in één expo.

Het wordt een verhaal van 20 jaar hedendaagse kunst tonen in Gent, met een knipoog naar de beantwoording naar de toenmalige nood in Gent voor een volwaardig museum dat inspeelde op hedendaagse kunst. Eigenlijk bestaat het Gentse Museum van Hedendaagse Kunst al van 1975 maar het museum moest hetzelfde dak delen van het Museum voor Schone Kunsten. Jan Hoet sr. werd toen aangesteld als directeur. De oproep voor een eigen bestaan en mede door de bezielende niet aflatende inzet van kunstpaus Jan Hoet zou uiteindelijk na een lange weg beloond worden met een autonoom museum. Voor de verhuis moest men niet ver uitwijken want het nieuwe museum vond een onderkomen in een ruimte waar vele Gentenaars nog het Casino zullen weten staan hebben. Nieuw onderkomen, dus ook nieuwe naam: S.M.A.K.. 

Er zullen op de expo een 200-tal werken worden tentoongesteld, zowel deze die tot het iconische collectief behoren als minder bekende en aanwinsten uit de voorbije 20 jaar. Bezoekers worden geleid aan de hand van thema’s, klassiek en minder klassiek, met uitgelegde verbanden maar je zal ook zélf gevraagd worden op zoek te gaan naar associaties onderling of naar het verhaal áchter het kunstwerk. Geheel eigen aan de stijl van het S.M.A.K. Want heeft het museum reeds van bij de opening niet de naam wat eigenzinnig te zijn?

Het S.M.A.K. staat voor ...

Voor de niet-ingewijden, de letters staan voor Stedelijk Museum voor Actuele Kunst. 
De vaste collectie omvat vandaag zo’n 3000 werken, verzameld uit de periode van na de Tweede Wereldoorlog tot heden. Zo kan je gaan kijken naar Pop Art, Cobra, Conceptuele Kunst, Arte Povera, Minimal Art, … 

Naast de vaste collectie, die eigenlijk ook al niet zó vast is, komt het museum op de proppen met hedendaagse kunst van zowel gevestigde waarden uit de kunstwereld alsook kunstenaars die nog volop hun weg aan het zoeken zijn. 

Bijzonder is dat het S.M.A.K. er naar streeft om telkens bij een tijdelijke tentoonstelling toch een deel van de permanente collectie te belichten. Zo ontstaat een boeiende wisselwerking tussen wat nieuw getoond wordt en wat tot de vaste collectie behoort. 

De verjaardagsexpo ‘20 jaar S.M.A.K. loopt van 16 maart tot en met 29 september 2019. Jan Hoetplein 1, 9000 Gent. Meer over het S.M.A.K. verneem je op hun website

Aan de overzijde nodigt het Museum voor Schone Kunsten je uit voor een bezoek. Samen vormen ze een uniek museumeiland in het stadspark.

Horizon 2025 in de provincie West-Vlaanderen

Toegegeven, voor 2025 duurt het nog even maar toch blikt de provincie West-Vlaanderen samen met Westtoer al zo ver vooruit. Eigenlijk kunnen we dit best letterlijk nemen want Horizon 2025 staat voor een projectnaam waarbij in een paar regio’s van de provincie West-Vlaanderen zal voorzien worden in de bouw van een aantal nieuwe uitkijktorens. Of men zal op bestaande gebouwen, denk aan kerken en watertorens, constructies creëren die een uniek uitzicht bieden. Als toeschouwer zal je zo heel wat plekjes in de provincie kunnen (her)ontdekken op een andere (lees: hogere) manier, en helemaal gratis. Er zijn al zo’n paar plekken in de provincie: in Houthulst-Klerken, op de Kemmelberg en in Middelkerke.

Waar je nu al naar de einder kan turen is bv. vanop de Vredesmolen in Houthulst-Klerken. Dit wás inderdaad een windmolen, in het hout en later in steen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog namen de Duitsers de molen in hun bezit en gebruikten hem als uitkijkpost. Toen dus al. Vandaag kan dat, na een restauratie afgerond in 2014, opnieuw op een hoogte van 43 meter boven de zeespiegel. Een stalen wenteltrap brengt je naar een platform waar je behalve genieten van het uitzicht ook nog wat info kan aflezen. Als het heel helder weer is, zie je zelfs de Noordzee. Locatie Vredesmolen: Molenweg 10, 8650 Houthulst.

De Kemmelberg is het hoogste punt (159 meter) van West-Vlaanderen. Maar het is pas als je op de Belvedèretoren staat dat je kan inschatten hoe hoog dat is. Rijsel ligt 30 km verder maar bij goed weer kan je de stad zien liggen. Gebruik zeker eens de gratis verrekijker op de toren. Sinds 1888 heeft hier altijd een toren gestaan, eerst in hout maar die overleefde de Eerste Wereldoorlog niet. In 1924 kwam een stenen versie en die bleek al snel een aantrekkingspunt voor het voorzichtig opkomende toerisme en nog méér in de jaren ‘60 en ‘70 van de vorige eeuw. De toren zou het uitzingen tot in 2012. Vanaf dan was het niet meer veilig om hem te beklimmen. Horizon 2025 zette er echter hun schouders onder en vanaf mei vorig jaar is hij opnieuw toegankelijk, helemaal gratis. Locatie Belvedèretoren: Kemmelbergweg 39, 8956 Heuvelland.

Nog maar sinds september 2018 kan je in Middelkerke op de Warandetoren de klim naar boven doen om er vanop een platform te genieten van een 360° view. De toren zelf heeft bovendien ook een knap uitzicht met een ronde onderbouw, een restant van een watertoren die nog altijd een deel van Middelkerke van water voorziet. Daar bovenop is een draaitrap geconstrueerd met gebogen ‘sprieten’, die niet anders kunnen zijn dan een verwijzing naar het helmgras. Het hoogste punt ligt op 20 meter. Wil je een fraai uitzicht op de Warandetuinen, een mooi natuurgebied, op Middelkerke en Westende, op de polders en de Noordzee? Dan kan je dat voortaan dus gaan ervaren op de Warandetoren. Locatie Warandetoren: Louis Logierlaan, 8430 Middelkerke.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info