Pompeii, Expo in Brussel

Pompeii, Expo in Brussel

Pompeï blijft tot de verbeelding spreken omdat, wat daar gebeurde, zo onwezenlijk lijkt. Er loopt nu in Brussel in de Beurs en dit nog tot en met 15 april 2018 een expo over het iconische Pompeï met als titel ‘Pompeii, the immortal city’. Treffender zou je het niet kunnen verwoorden, want is de versteende stad in de baai van Napels inderdaad niet onsterfelijk?

Beleving van Pompeï in Brussel

‘Alsof je er zelf bij was’, het is de ondertitel van de expo. Om de noeste arbeid van archeologen onder eigen ogen te zien, zal je een vakantie naar de Baai van Napels moeten maken, maar da’s misschien eerder iets voor de volgende zomervakantie. Je hoeft evenwel niet tot dan te wachten om een pseudo-ervaring te beleven. In samenwerking met musea in Napels en Firenze kan je tot in het voorjaar van 2018 in Brussel naar een unieke tentoonstelling: ‘Pompeï, the immortal city’. Je waant je in Pompeï zelf maar eigenlijk stap je in het Beursgebouw hartje Brussel.

Stenen stad komt tot leven

In het eerste deel van het parcours krijg je inzicht in hoe de inwoners leefden en werkten en dit met een virtuele begeleiding door een familie uit de stad. Je ziet wat de bevolking te eten had, hoe men het land bewerkte, welke beroepen men uitoefende, … kortom hoe het er aan toeging in Pompeï tijdens de periode vóór het drama gebeurde.

Er wordt een beeld opgehangen aan de hand van opgegraven authentieke voorwerpen uit die tijd, eerste eeuw na Christus. Een realistisch beeld hoe het landschap eruit zag in en rond Pompeï vóór de Vesuvius voor een stenen tapijt zorgde. Een ander thema toont hoe de Romeinen in de stad hun kennis gebruikten om wegen aan te leggen, of hoe ze voor waterleidingen zorgden. Welke werktuigen ze gebruikten om metalen en stenen te bewerken. Pompeï is immers een uitzonderlijk bijna intact bewaarde getuige van de Romeinse beschaving.

Vervolgens sta je oog in oog met de Vesuvius. Het brandt en het buldert alsof de Vesuvius een tweede keer Pompeï onder de as ‘versmoort’. Je loopt er als het ware middenin het decor … Gelukkig komt het effect tot stand door middel van museale technieken. Tenslotte zie je wat er restte van de stad ná de uitbarsting en wat de verwoestende massa puimsteen en brandende asse achterliet. Een stenen stad, het Pompeï nu. De enkele versteende lichamen van de vele slachtoffers zijn misschien niet voor gevoelige kijkers. Met  een 3D-voorstelling wordt de stad van toen ná de verwoesting 2000 jaar later in beeld gebracht. Het is een meeslepende expositie.

2000 jaar eeuwige geschiedenis 

De massa puimsteen die na de uitbarsting van de Vesuvius op 24 augustus 79 n.C.  over de stad een ‘stenen deken’ legde, heeft er voor gezorgd dat die vijf meter dikke laag een beschermend effect creëerde. Dát is de reden waarom men bij het opgravingswerk (anno 2017 is nog lang niet alles opnieuw blootgelegd) de ruïnes in zo een goede staat terugvinden in Pompeï.

Praktisch

‘Pompeï the immortal city’, in het Beursgebouw van Brussel. Beursplein, 1000 Brussel.Nog tot en met 15 april 2018.Van maandag tot vrijdag: 9u30-17u30. Tijdens het weekend, Belgische schoolvakanties en feestdagen van 10.00-19.00 u (laatste toegang anderhalf uur voor sluiting). Gesloten op 25 december en 1 januari. Audiogids in toegangsticket inbegrepen. Voor info over tickets, reserveren, mailen naar [email protected] of surf naar de website www.expo-pompeii.be 

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info