Reisbeperkingen België, Nederland en Europa

Reisbeperkingen België, Nederland en Europa

Hieronder geven we een overzicht over de reisbeperkingen geldig voor toeristen, dus niet voor zakenreizen of essentiële verplaatsingen. Let op, iemand die zich verplaatst naar zijn tweede verblijf, in binnen- of buitenland, valt onder de term 'toerist'.

Update: 29/05/2020
De reisbeperkingen per land gelden alleen voor toeristische reizen! 
Klik op de link ‘meer info’ voor de meest actuele informatie op de officiële website.

Wanneer gaan we eindelijk eens weten waar we heen kunnen deze zomer?

Na vele vergaderingen en ministerraden heeft Europa NIETS beslist en laat de beslissing over aan de lidstaten. Vooral de zuiderse landen beloven van alles maar nog niets is duidelijk, zo kan Portugal wel de grenzen open maar kunnen we er heen vliegen? Wanneer weten we het? Als de trend van besmettingen en ziekenhuisopnames blijft zoals nu verwacht men dat je op 15 juni een duidelijk beeld krijgt waar je op reis kan. Europa zou zelfs een interactieve kaart maken hierover.

Als Belg nu op reis in het buitenland?

Dan is een registratie op de website van de FOD Buitenlandse zaken, TravellersOnline, heel belangrijk. Doe dit ook wanneer de grenzen terug opengaan en je een reis naar het buitenland onderneemt. Meer info.

BELGIË: grenzen gesloten tot en met 7 juni 2020

Daguitstappen, voor wie in België woont zijn uitgesteld tot ten vroegste 8 juni. De horeca blijft ook al zeker dicht tot 8 juni. Musea, dierentuinen en bibliotheken zijn open onder de voorwaarden dat horeca, attracties en speelpleinen zijn gesloten, bovendien moet je voor musea en dierentuinen je ticket op voorhand aankopen. Raadpleeg daarom de website van het museum of dierentuin die je wenst te bezoeken. Voor reizen naar het buitenland is er totaal nog geen perspectief. 
Let op! Als Nederlandse toerist kan je door België reizen op weg naar Nederland via de kortste weg. Maar als Nederlandse toerist kan je niet door België reizen op weg naar Duitsland, Frankrijk of het GH. Luxemburg. Meer info.

NEDERLAND

De grens in Nederland is alleen gesloten voor mensen buiten Europa. Maar als Belg kan je wel niet naar Nederland of omgekeerd omdat de Belgische kant van de grens geen vrijetijds-verplaatsingen toelaat. Alhoewel er meer vrijheid is in Nederland dan in België is het voor Nederlanders sterk aanbevolen om zoveel mogelijk thuis te blijven. Uitstappen maken in Nederland zijn niet verboden maar worden wel afgeraden. Horeca en musea zijn gesloten tot en met 31 mei, evenementen zijn verboden tot en met augustus.
En dan het goede nieuws: vanaf 1 juni zijn horeca en musea beperkt open (= met een limiet van 30 pers. inclusief personeel). Op terras is het nog meer beperkt en de social distance blijft uiteraard van toepassing. Op 1 juli gaan de campings en vakantieparken open én vallen er een aantal beperkingen weg voor de horeca.  Meer info.

FRANKRIJK: grenzen gesloten tot 15 juni 2020

De medische noodtoestand is verlengd tot 24 juli 2020 maar als de grenzen opengaan (datum onbekend) zullen reizigers uit Nederland en België niet in quarantaine moeten. Reizen naar en in Frankrijk zijn verboden tot voorlopig 15 juni. De Franse regering heeft wel al beloofd dat Fransen in juli en augustus in eigen land zullen mogen reizen. MAAR op 28 mei heeft de premier een opening gemaakt, mogelijks gaan de grenzen open na 15 juni, let op, dit is nog niet definitief. Noord en noordoost is ingekleurd als een rode zone (veel besmettingen, grote druk op ziekenhuizen), zie de actuele kaart, daar zullen de maatregelen veel langzamer gelost worden, laat dat nu net de grensregio's zijn met België en Duitsland. Meer info.

DUITSLAND: grenzen gesloten tot 14 juni 2020

De hotels mogen alleen gasten ontvangen die niet-toeristische doelen hebben. Duitsers mogen tot 14 juni niet naar het buitenland reizen. De regio's mogen aparte maatregelen opleggen, het maakt het allemaal wat ingewikkeld maar kan in de toekomst mogelijkheden openen voor grenstoerisme zo zouden o.m. Beieren en Mecklenburg-Voorpommeren binnenkort toeristen toelaten. Uiteraard zijn dat regio's die ver van de grens liggen, wij moeten uitkijken naar Rheinland-Pfalz en Nordrhein-Westfalen. Die hebben nog geen beslissing genomen maar Nordrhein-Westfalen is alvast enthousiast om ons te verwelkomen deze zomer. De Duitse regering wil op 15 juni de grenzen openen, nog even wachten op een definitieve beslissing. Meer info.

GH. LUXEMBURG

Sedert 20 april zijn een aantal maatregelen versoepeld en vanaf 15 mei gaat een tweede fase in werking maar van reizen is er nog geen sprake. Alleen essentiële verplaatsingen zijn mogelijk. Hotels, musea en horeca zijn gesloten tot nader order, er is geen datum in het vooruitzicht gesteld om opnieuw te openen. Meer info.

SPANJE, toeristen toegelaten vanaf 1 juli

Op 23 mei heeft de regering verkondigd dat vanaf 1 juli toeristen terug naar Spanje kunnen reizen. Hotels zijn al open maar alle faciliteiten moeten gesloten blijven tot 8 juni. Vanaf 8 juni mogen ze een bezetting van 50% hebben. De horeca is open met beperkte zitplaatsen op de terrassen en vanaf 8 juni mag er ook beperkt binnen gezeten worden. Het meest recente nieuws over de coronamaatregelen in Spanje kan je het best volgen via SpanjeVandaag.com.

Een selectie van andere Europese landen

 • Baltische Staten: Estland, Letland en Litouwen hebben onderling de grenzen geopend, maar toeristen van buiten deze landen mogen de Baltische Staten niet binnen.
 • Cyprus: toeristen toegelaten vanaf 20 juni, behalve voor Belgen en Nederlanders, wij mogen Cyprus niet binnen, misschien dan best ook de komende jaren dit land schrappen op het vakantielijstje. Ze gaan, net als Griekenland, de lijst nog wel updaten zodat we als tweederangsburgers wel Cyprus nog binnen mogen maar dat gaan we pas in juli weten, er zijn echt nog wel andere en leukere zonnige landen in Europa hoor.
 • Denemarken: grens gesloten voor toeristen, er is nog geen datum bekend wanneer toeristen zijn toegelaten, meer info.
 • Estland: grens gesloten voor toeristen van buiten de Baltische Staten, meer info.
 • Griekenland: begin juli zijn ze klaar om de toeristen te ontvangen, behalve voor Belgen en Nederlanders, wij mogen Griekenland niet binnen, misschien dan best ook de komende jaren dit land schrappen op het vakantielijstje. In tweede zit die plaats grijpt op 1 juli mogen we als tweederangsburgers misschien wel nog in dit land op vakantie, meer info.
 • Groot-Brittannië: Britten moeten zich niet meer verantwoorden waarom ze een verplaatsing maken. Iedereen moet 2 weken in quarantaine na aankomst in de UK, dus is toerisme dit jaar in de UK uitgesloten en dat is een zware klap voor Londen, Schotland, Wales, Zuid-Engeland ... meer info.
 • Italië: maatregelen worden per regio versoepeld, vanaf 3 juni gaan de grenzen open, bedoeling is om vanaf juli normaal op vakantie te kunnen naar Italië, meer info.
 • Kroatië: voor Belgen en Nederlanders blijft dit land wellicht gesloten dit jaar, slechts 10 Europese landen mogen er heen reizen, het is gewoonweg hun top 10 zoals Duitsland die op de eerste plaats staat. 
 • Letland: grens gesloten voor toeristen van buiten de Baltische Staten, meer info.
 • Litouwen: grens gesloten voor toeristen van buiten de Baltische Staten, meer info.
 • Malta: grens gesloten tot 30 juni 2020, meer info.
 • Oostenrijk: grens gesloten voor toeristen voor onbepaalde tijd, meer info.
 • Portugal: vanaf 6 juni kan je naar Portugal met het vliegtuig reizen als toerist, stranden zijn open, ook hotels en restaurants, mits de nodige voorzorgsmaatregelen. De fysieke grens met Spanje blijft gesloten voor toeristen die met de auto reizen, meer info.
 • Zweden: het land met de meeste vrijheid in deze crisis, maar reizen is (nog) niet mogelijk, meer info.
 • Zwitserland: de grenzen blijven dicht voor toeristen uit Nederland en België. De grenslanden van Zwitserland mogen wel naar het land reizen, meer info.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info