Rubens, olieverfschetsen in Rotterdam

Rubens, olieverfschetsen in Rotterdam

In Rotterdam loopt nog tot 13 januari 2019 in het Museum Boijmans Van Beuningen een unieke tentoonstelling ‘Pure Rubens’. Uniek in zijn soort omdat het dit keer een overzichtsexpo is van de olieverfschetsen die Rubens maakte als voorbereiding op een schilderij. Liefst 68 olieverfschetsen zijn bijeengebracht van over de ganse wereld. Een deel daarvan maakt trouwens permanent deel uit van het kunstcollectief van het Museum Boijmans Van Beuningen.

Schetsen met olieverf 

Ter voorbereiding van een schilderij maakt een kunstenaar doorgaans een schets in potlood, maar Peter Paul Rubens deed het anders. De barokmeester uit Antwerpen maakte meestal een schets met olieverf op een paneel. Heel vaak werkte Rubens in opdracht van de adel, vorsten, rijke burgers, kerkelijke opdrachtgevers, handelslieden. Zij wilden voor hun vele geld wel eens weten hoe het schilderij er zou uitzien. De olieverfschetsen van Rubens tonen dus hoe uiteindelijk het onderwerp op het schildersdoek werd geschilderd. Dat gebeurde zoals we dat van hem gewoon zijn: met zin voor emotie, expressiviteit, gretigheid. De schetsen liet hij veelal gebruiken door zijn leerlingen en medewerkers die vaak het grote werk van een schilderij op zich namen. Rubens zelf hanteerde dan in de eindfase opnieuw het penseel.

Unieke verzamelstukken

Na zijn dood bleken er honderden van die olieverfschetsen te bestaan. Ze werden een gegeerd object voor kunstverzamelaars. Wie het over Rubens heeft, denkt altijd aan de afgewerkte schilderijen die wereldwijd in gerenommeerde musea te bewonderen zijn.Het Museum Boijmans Van Beuningen beschikt in het collectief al over een uitgebreide verzameling. Oók het  Museo Nacional del Prado in Madrid  mag zich de fiere eigenaar noemen van een groot aantal van de olieverfschetsen. De idee bestond al even om met deze schetsen een tentoonstelling op het getouw te zetten. Andere musea van over de ganse wereld (New York, Los Angeles, Londen, Parijs, e.a.) toonden zich bereid om hun schetsen uit te lenen. Zodoende kan men vandaag in Rotterdam liefst 68 olieverfschetsen van Rubens aan het publiek tonen. Dat zijn ze zeker niet allemaal uit zijn oeuvre want hij creëerde er vele honderden. Het zijn wel de mooiste, de beste die worden getoond.

Behalve de olieverfschetsen heeft het Museum Boijmans Van Beuningen nog een unieke reeks tekeningen en prenten van Rubens of van zijn leerlingen. Tevens is het eigenaar van    één uniek Achilles wandtapijt uit de serie van acht. Achilles is één van de hoofdfiguren uit de Griekse mythologie. Rubens ontwierp immers ook tapijten, een viertal series. Ook voor die wandtapijten werd een olieverfschets gemaakt. Er is slechts eentje van de acht die het Museum Boijmans Van Beuningen niet in zijn bezit heeft.

Nog méér Rubens

In de weekends tijdens de duur van de expo én tijdens de ganse herfstvakantie brengen   artiesten en kunstenaars uit de dans-, theater- en muziekwereld performances die steeds een link hebben met Rubens. Voor details neem een kijkje op hun website.

De Barokke Binnenweg

Wie het museum verlaat, hoeft niet meteen afscheid te nemen van Rubens. De Nieuwe Binnenweg, op een boogscheut van het museum, is normaal een druk bewandelde winkelstraat hartje Rotterdam maar tot 13 januari 2019 wordt de straat omgedoopt tot de Barokke Binnenweg. Verschillende etalages tonen foto’s van Rubens werken. Er is voor de gelegenheid een Rubensbiertje gebrouwen. Lekkernijen als chocolade, kaas, brood, zelfs kledij en schoenen krijgen een Rubens-jasje aangemeten.
Nóg meer over ‘Pure Rubens’ lees je op de website.

Praktisch

‘Pure Rubens’, 68 olieverfschetsen van Rubens. Museum Boijmans Van Beuningen,  Museumpark 18-20, 3015 Rotterdam. Op maandag gesloten. Van dinsdag tot en met zondag, van 11.00 - 17.00 u. De expo loopt nog tot en met 13 januari 2019.

Wat nog in Rotterdam in de herfst?

Zin in een parkwandeling? Best te combineren met de expo ‘Pure Rubens’. Wist je dat Rotterdam de groenste stad van Nederland is? Meer dan één vijfde van het oppervlak is bedekt met groen. Niet moeilijk als je bekijkt hoeveel parken er wel zijn. Het Park bij de Euromast, het Museumpark, het Grotekerkplein, het Vroesenpark, het Zuiderpark(430 voetbalvelden groot) e.a. Heel speciaal zijn de twee parken op hoogte: het luchtpark Hofbogen en het Dakpark. Het Eiland van Brienenoord is zelfs een echt natuurgebiedje binnen de stadsgrenzen. Aan de rand van de stad vind je het dan het Kralingse Bos.

Het reuzenrad Dinner Wheel laat je Rotterdam vanuit de hoogte zien. In een afgesloten gondel is het genieten van het uitzicht en wie dat wil kan dat doen mét een hapje en drankje erbij. Maak kennis met de skyline van Rotterdam. Behalve op zaterdag elke dag geopend vanaf 11.00 u tot 20.00 u, op zondag tot 21.00 u. Je vindt het Dinner Wheel in de Dominee Jan Scharpstraat, tussen de iconische Markthal en de Laurenskerk.

Je lust graag een biertje? Rotterdam heeft meer dan 10 biercafés (bruine kroegen, hippe pubs, ... ). Bijna 20 kleinschalige brouwerijen zorgen voor een rijk aanbod artisanale bieren. Er bestaat zelfs een echt Belgisch Biercafé Boudewijn te vinden in de Nieuwe Binnenweg 53.

Kinetische kunst is te bekijken in de expo Actie Reactie in de Kunsthal Rotterdam. Om het eenvoudig uit te leggen, kinetische kunst staat voor een abstracte kunstvorm waarin beweging en licht een dominante rol spelen. Deze kunstvorm bestaat al … honderd jaar. Kunstenaars uit alle windstreken stellen er een 80-tal werken voor, zowel de pioniers als de jongere generatie van ‘kinetische kunstenaars’. Er komen 12 thema’s aan bod: ritme, vibratie, radiatie, draaiing, beweging, licht, ruimte enz.  Je kijkt, voelt, hoort, ruikt, … Voor één keer mag je dus de kunstwerken wél aanraken. Actie en reactie. Nog tot 20 januari 2019. Lees er meer over op deze website.

Bekijk onze reisaanbiedingen ...

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info