Sail Leiden 2018

Sail Leiden 2018

In Leiden vindt deze zomer Sail Leiden plaats van vrijdag 27 juli tot en met zondag 29 juli 2018. Het wordt een fantastisch evenement waarbij de grootste vloot aan varend erfgoed wereldwijd in de Zuid-Hollandse komt aanmeren. Sail Leiden kadert in het themajaar ‘2018 jaar van het water’, waarin veel aandacht wordt geschonken aan de relatie van water met Nederland. Leiden als ‘waterstad’ mocht hierin uiteraard niet ontbreken.

Leiden, Stad van water

Leiden heeft zo’n 28 km aan grachten en singels. Tussen de Morspoort en de Zijlpoort zal de waterstad Leiden tijdens het weekend van 27, 28 en 29 juli het mooiste nog bewaarde ‘drijvende’ erfgoed ontvangen. Zeker 200 historische schepen (vrachtschepen, sleepboten, plezierboten, …) zullen Leiden in één groot drijvend openluchtmuseum transformeren. Met dit erfgoedevenement willen de initiatiefnemers van ‘de Historische Haven’ wat nog bestaat aan uniek varend erfgoed onder de aandacht brengen. Elk schip heeft immers zijn eigen verhaal en een aandeel gehad in het maritiem verleden. 

Ook  langs de Herengracht zullen tal van schepen aangemeerd liggen. Dat kan nu sinds de twee draaibruggen in Leiden in ere zijn hersteld. Ga er gerust aan boord en maak een praatje met de schipper. 

Wandelroute

Langs de wandelroute ‘de Blauwe Meander’, speciaal ontwikkeld voor Sail Leiden, hoef je geen schrik te hebben iets te missen. Langs het parcours krijg je verhalen te lezen over hoe Leiden mede dankzij de scheepvaart en de daaruit vloeiende handel wist uit te groeien tot een b(l)oeiende stad in Zuid-Holland. 

Je hoeft echter niet álles te voet te doen. Tussen de drijvende ‘museumboten’ varen taxi-boten waarmee je meekan. Zo zie je het allemaal nóg anders, nog intenser dan vanop de kades.

Randanimatie

Het wordt tijdens Sail Leiden niet alléén maar kijken naar de stuk voor stuk unieke boten. Met tal van allerlei activiteiten wordt de geschiedenis zichtbaar opnieuw tot leven gewekt. In het Ankerpark (tegenover de Zijlpoort) kan je werklui bezig zien zoals touwmakers, houtbewerkers en uiteraard ook scheepsbouwers. Voor vele ouderen een gevoel van nostalgie allicht, voor de jongeren een tot dusver onbekende wereld die opengaat.

Eveneens is er een expositie Leidsche Mondialen te zien met kunst van kunstenaars uit Leiden en omgeving. Een ambachtelijke visrokerij laat je smullen van heerlijk bereide vis. Er zijn verschillende podia met optredens van groepen uit binnen- en buitenland (zang, folk, blues, pop, jazz). En ben je ‘s avonds nog niet te moe, dan kan je vanop het water of vanaf de kade genieten van een filmpje in de openluchtbioscoop.

Praktisch

Sail Leiden: vrijdag 27, zaterdag 28 en zondag 29 juli. Op diverse locaties in de binnenstad Leiden. Op enkele honderden meters van het station Leiden Centraal. Nog veel meer details over het programma, een plattegrond, overzicht activiteiten enz  vind je op www.sail-leiden.nl 

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info