Villers-la-Ville: Folon stelt tentoon in de abdij

Villers-la-Ville: Folon stelt tentoon in de abdij

Nog tot 21 februari 2021 loopt een openluchttentoonstelling van de beeldhouwer Jean-Michel Folon in de abdijruïnes van Villers-la-Ville. De herfst en de winter brengen een extra dimensie aan de twintig beelden die zijn tentoongesteld. Deze expositie loopt ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van de Stichting Folon.

Wie is Jean-Michel Folon?

Hij is geboren in Ukkel in 1934 en verhuisde na zijn studies architectuur van Brussel naar Parijs. Daar was hij gedurende tien jaar actief als tekenaar maar had weinig succes. Zijn doorbraak zou er komen doordat Amerikaanse tijdschriften zijn tekeningen publiceerden, zelfs als cover. Na een paar tentoonstellingen in de jaren ‘60 waren de jaren ‘70 voor hem een doorbraak en evolueerde hij naar een veelzijdig kunstenaar.

Naast zijn tekeningen maakte hij ook muurschilderingen, ontwierp theaterdecors en affiches, maakte tekenfilms en was zelfs actief in de filmindustrie. Ook etsen, schilderijen en gravures voegde hij toe aan zijn collectie. Vanaf eind de jaren ‘80 werden beeldhouwwerken belangrijker voor hem. In 2000 richtte hij de Fondation Folon op waar hij heel wat werken onderbracht. Folon stierf in 2005.

Abdij van Villers als decor

Enerzijds ligt Villers-la-Ville niet ver van de zetel van zijn Stichting, anderzijds vormen de ruïnes van de abdij wel een bijzonder decor. Van een openluchttentoonstelling zou je verwachten dat deze doorgaat tijdens de zomermaanden, niet dus. De herfst en de winter geven met zijn kleuren en lichtinval een extra dimensie aan zijn beelden. Daarom werd deze periode uitgekozen.

De abdij van Villers-la-Ville werd op het einde van de 18de eeuw verlaten door de Franse Revolutie. Ze werd voor een deel gesloopt en de stenen werden gerecycleerd. In 1893 kocht de Belgische Staat de ruïnes en consolideerde wat er nog van overbleef. De kerk, de refter en de kloostergangen geven nog duidelijk een beeld van de omvang van deze abdij.

De tentoonstelling loopt tot 21 februari 2021 (10-18 u tot 1 november; 10-17 u na 1 november). Het is een openluchttentoonstelling en daardoor blijft deze toegankelijk. Kijk even na of de coronamaatregelen dit nog toelaten op hun website: https://villers.be/fr/expo-folon 
Foto bovenaan: Le Voyageur, © Fondation Folon/ADAGP Paris 2020, Anneleen Van Houts

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info