VOSSEN, Expeditie in het land van Reynaert

VOSSEN, Expeditie in het land van Reynaert

De figuur van Reynaert de Vos is geen onbekende en al zeker niet in het Waasland. Al vanaf de 13de eeuw, toen hij in de middelnederlandse literatuur zijn opwachting maakte in het dierenepos ‘van den vos Reynaarde’, houdt hij de Wase polders in de ban. Dat zal hij straks vanaf 5 mei tot en met 30 september 2018 nog méér doen. Dan kan je immers Reynaert nog beter leren kennen door middel van een fietstocht uitgezet over 40 kilometer door de polders van het Waasland tot in Hulst. Onderweg kan je vier thematentoonstellingen bezoeken op 4 locaties.

Erfgoed, cultuur, natuur en Reynaert

Bedenker van dit ‘vossenverhaal’ op twee wielen is Fernand Huts, zakenman maar vooral ook cultuurliefhebber en kunstverzamelaar in samenwerking met Rik van Daele, Reynaert kenner pur sang, Katharina Van Cauteren en vele medewerkers.Tegelijk krijg je dus als fietser én cultuur, én erfgoed én natuur uit het Waasland met zijn weidse landschappen, rietlanden, kreken, ... op een schaaltje aangeboden. Leuk, inspirerend, voor iedereen toegankelijk op twee wielen.

Reynaert de Vos keert terug ...

Reynaert de Vos is het fictieve hoofdpersonage van een dierenepos, van ergens uit de 13de eeuw, die niet bang was om andere dieren en personen (Bruun de Beer, Canteclaer, Grimbeert, Tibeert, koning Nobel, …) een loer te draaien. Tegelijk nam hij een loopje met de normen en waarden uit die tijd. Gaandeweg ontstonden steeds meer versies van het epos. Maar stond Reynaert in het begin nog bekend als de sluwe schurk die met allerlei listen iedereen te grazen nam, werd hij steeds braver voorgesteld. Ook de toespelingen naar de mensenwereld (religie, onkuisheid, bedrog, …) werden immer ‘gekuister’. Niet zo tijdens dit fietstraject. Reynaert wordt daarin opnieuw voorgesteld als de trouweloze, listige, kluchtige figuur.

Kennis opdoen en kunst op 4 locaties

Je hoeft niet onvoorbereid op pad. Trek er gerust een ganse dag voor uit. Het is tenslotte 40 km fietsen. En het is de bedoeling dat je onderweg halt houdt op de locaties om over Reynaert méér te vernemen.

Het Hof van Nobel is tijdelijk opgebouwd in een loods van Katoen Natie in Kallo-Beveren. Je kan er in twee nagebouwde bioscoopzaaltjes een film bekijken. Eén met een wetenschappelijke benadering van het dierenepos, een andere met een humoristische inslag. Ook wordt op deze locatie de geschiedenis áchter het dierenepos van Reynaert de Vos belicht. Want elke eeuw klonk dat verhaal wel een beetje anders. Je kan de expo gaan bekijken in ‘t Scriptorium.

Huis van Zonde in de Pastorij in Kieldrecht. Hier loopt een expo over de 7 hoofdzonden. Reynaert was zeker niet zonder zonden. Multimediale applicaties maken het boeiend voor jong en oud. Eveneens is een selectie van historische waardevolle schilderijen te bekijken.

Het Mercatorhuis in Melsele laat je ontdekken waar Reynaert zoal vertoefde tijdens zijn tochten in het Waasland. Kaarten, atlassen uit de 16de en 17de eeuw tonen die plekken. Ook werken van Mercator, de cartograaf uit het Waasland en verder Hondius, Kaerius en Ortelius.

Het Cachot in het ‘s Landshuis in Hulst laat oude marteltuigen zien maar je ontmoet er ook Reynaert, althans digitaal. Gelukkig zit die veilig opgeborgen achter tralies in een 18de eeuwse cel.

Kunst tref je overal langs het traject met onder meer werken van de Britse kunstenares Sophie Ryder, van Roel d’Haese, Wim Delvoy, Panamarenko, Georges Grard, e.a.  Het Sculpturenpark rond de burcht Singelberg in Kallo werd onlangs uitgebreid met  kunstwerken die verworven werden uit de verzameling van de luchthaven van Zaventem. In Hulst staan een aantal Reynaert beelden. In het natuurgebied Saleghem kan je kijken naar de winnende inzendingen van een wedstrijd omtrent Reynaert.

Praktisch

‘Vossen’, expeditie in het land van Reynaert. Themafietsroute (betalend). Vanaf 5 mei t.e.m. 30 september 2018 tussen 9.00 en 13.30 u. Start aan de Burcht Singelberg, Katoen Natie, Loods 5, Ketenislaan 1, Haven 1548 Kallo-Beveren. Die laatste start is vrij vroeg omdat de route toch minimum 5 uur vraagt om ze te ronden.

Inclusief koffie of thee bij ontvangst. Vooraf krijg je bij de balie waar je je aanmeldt een gratis exemplaar (1 ex. per koppel/gezin) van het boek 'Reynaert de Vos', het epos herschreven in een 21ste eeuwse versie. Ook nog kaarten en routeplannetjes, 'De Gazet van Malpertus', een krant met een spelzoektocht, een exemplaar van 'Phoebus Focus Reynaert de vos'. Onderweg toegang tot de 4 thematentoonstellingen en de filmvoorstellingen in het Hof van Nobel.     

Deze route kan je niet gratis rijden. Standaard tarief is 15 euro, gratis voor jongeren tot en met 18 jaar. Je kan een fiets huren aan 10 euro. Tickets kan je online bestellen via https://www.vossen.vlaanderen/nl/bestel-je-tickets

Vergeten we niet dat Reynaert ook in het Meetjesland danig actief was. Dus ook in die regio is de figuur van Reynaert alom aanwezig. In elk dorp van het Meetjeslands krekengebied tref je wel een monument met Reynaert als centrale figuur aan.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info