Waar officiële informatie vinden over maatregelen en beperkingen?

Waar officiële informatie vinden over maatregelen en beperkingen?

Het is niet eenvoudig om nu nog goede informatie te vinden over waar je heen kan reizen en welke maatregelen en beperkingen er van toepassing zijn. We geven je hierbij een overzicht van officiële websites en wat je er kan vinden.

Het 'formulier'

Het 'Public Health Passenger Locator Form' is het formulier dat je moet online invullen, 48 uur voor je de grens oversteekt met België, dus bij het terugkeren naar huis.
Wanneer moet je dit invullen? Steeds als je met de auto of fiets reist en 48 uur of meer in het buitenland hebt verbleven. Steeds als je met het vliegtuig of de boot reist, ook wanneer dit minder dan 48 uur is.
Wat is het doel en hoe verloopt de controle? Het doel is om je te informeren als het gebied waar je gereisd hebt van kleur zou wijzigen (bv. naar oranje of rood). Dat formulier blijft 30 dagen in hun databank. Na het invullen van het formulier krijg je een QR-code op je smartphone als bewijs. Bij grenscontrole en in de luchthaven heb je die QR-code nodig om te bewijzen dat je het formulier hebt ingevuld.

Reisadvies buitenland en hun kleurcodes

De Federale Overheid werkt met drie kleurcodes om het reisadvies duidelijk te maken: groen, oranje en rood. Elke bestemming in Europa krijgt een bepaalde kleurcode en aan elke code zijn er voorwaarden verbonden. Elke dag actualiseren ze de reisbestemmingen, die je op de pagina van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken kan raadplegen. Ook de EU geeft kleurcodes aan landen maar als Belgische burger ben je alleen en uitsluitend onderhevig aan het advies van de Belgische overheid. Niet-officieel maar wel praktischer om te lezen is de pagina kleurcodes op de VRT-NWS website.

Reizen en verplaatsingen in België

Alle informatie kan je hierover lezen op de website van de Federale Overheid: Coronavirus - Covid 19.
Handig zijn ook de druktebarometers. Voor de kust kan je die nalezen op hun website: dekust.be. Bij warm weer en grote drukte durft die pagina al eens offline te gaan, krijg je een foutmelding probeer dan later eens opnieuw maar dan moet je zeker op F5 drukken ofwel het scherm verversen of je krijgt steeds opnieuw die foutmelding.
Wil je liever bezienswaardigheden in het Vlaamse binnenland bezoeken? Dan moet je hiervoor de officiële app 'YouFlanders' installeren op je smartphone. De rating is zeer laag voor deze app en terecht. Navigatie laat te wensen over, zelden is de 'drukte informatie' beschikbaar en als je op 'Covid-19 maatregelen' klikt dan zijn die niet actueel voor de regio of stad van deze bezienswaardigheid. Bijvoorbeeld bij Mudel (museum in Deinze) staat dat je een mondmasker op zak moet hebben niettegenstaande dat in Deinze binnen de bebouwde kom je steeds een mondmasker moet dragen of een boete krijgt van 250 euro. Je zal maar eens de informatie van die app gebruiken ...

Regels verschillen van stad tot stad, van regio tot regio

Het is een echte Vlaamse koterij geworden waar een kat haar jongen niet meer in terugvindt. Er zijn federale maatregelen, sommige provincies vaardigen extra maatregelen uit en steden/gemeenten gaan die nog eens uitbreiden. Waar je kan die informatie vinden? Alleen op de lokale websites. 
Concreet: je maakt een daguitstap naar de Antwerpse Kempen. In de veronderstelling dat je de federale regels kent moet je naar de website van de provincie Antwerpen surfen om de bijkomende regels van de provincie te kennen maar die verwijzen je door naar de website van de gouverneur, vervolgens moet je naar alle websites van de gemeenten surfen zoals Turnhout om te weten wat je nog extra opgelegd krijgt. Trek zelf maar je conclusies ...

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info