Wat doen tussen kerst en nieuwjaar?

Wat doen tussen kerst en nieuwjaar?

Wat te doen tussen kerst en nieuw? Naar buiten komen! Goed, maar wat is er te doen? Misschien toch nog wat kerstshoppen op de kerstmarkten? Behoefte  aan inspiratie? We bundelden enkele ideeën. Evenementen die ons leuk leken om op een aangename manier de tijd tussen kerst en nieuw in te vullen. 

Antwerpen: China Light ZOO en Sprookje in Voetgangerstunnel

De tuin van de ZOO Antwerpen is ook dit jaar het decor voor een feeëriek lichtspektakel dankzij China Light ZOO. Een liefdesverhaal van een prinses en een soldaat, meer dan 70 lichtcreaties, sculpturen in de vorm van mythische dieren, goden, een drakenboot, bloemen e.a. Magie en symboliek uit China ten top. Een wandelparcours vol magie en kunstige lichtobjecten. Nog tot en met zondag 13 januari 2019 (uitgezonderd 24 en 31 december). Dagelijks tussen 18.00 en 21u30, maar om praktische redenen zijn tijdssloten ingesteld waarop je je bezoek aan China Light ZOO kan starten. Tickets online bestellen kan hier.  

Met de auto? Parking Station ZOO (op 200 m in de Van Schoonhovenstraat) biedt tussen 17.00 en 24.00 u een verlaagd tarief aan.  Met de trein kan je een voordelige B-dagtrip nemen. Meer info over China Light ZOO.

Vanaf het Centraal Station via de Keyserlei, de Meir, de Groenplaats, de Grote Markt, de Suikerrui tot op het Steenplein. Het is één langgerekt feeëriek verlicht parcours tijdens de kerstmarkt Antwerpen. Animatie met het reuzenrad, tubing, de ijspiste, ... Het grootst aantal kerstchalets vind je op het Steenplein. Nog tot 6 januari 2019. Niet te missen voor elke Sinjoor en ook niet-Antwerpenaren: het eindejaarsvuurwerk vanop de Schelde op 31 december. Meer info over kerst in Antwerpen.

'Brieven aan Bijou' is een speciaal voor deze kerstperiode geschreven Luisterverhaal in een productie van Het Geluidshuis. Een sprookje op en top Antwerps want de hoofdrollen zijn er voor de Schelde en de stad, die niet zonder elkaar kunnen. De Voetgangerstunnel tussen de Linker- en Rechteroever vormt het epicentrum. Je komt er niet alleen het dichtst bij de Schelde maar ook in de mysterieuze onderwaterwereld waarin het sprookje zich afspeelt. Met een audioguide (gratis ontlenen) krijg je het luisterverhaal verteld door bekende stemmen bekend van theater en televisie. 

Portico is een palingachtig wezen met gevoelens en verlangens die verliefd wordt op Bijou, een beeldschoon meisje uit Antwerpen. Meteen is de link van de Schelde en de stad verklaard. Is hun liefde überhaupt mogelijk en zoja, blijft die altijd duren? Je komt het te weten tijdens het Luisterverhaal. Bovendien is de Voetgangerstunnel voor deze gelegenheid opgesmukt met een soort patrijspoorten die een blik gunnen op de onderwaterwereld. Scènes die extra geaccentueerd worden met een sfeervolle belichting. 

Praktisch:

  • Op linker- en rechteroever zijn audioguides gratis te ontlenen (beperkt aantal). Wandel met de audioguide door de voetgangerstunnel en beleef het sprookje. Tijdens de kerstvakantie (22/12 t.e.m. 6/01/2019) elke dag, van 12.00 tot 18.00 u.
  • In de spiegeltent op het Steenplein kan je een audioguide ontlenen en luister je naar het verhaal in de tent. Elke dag van zaterdag 8 december t.e.m. zondag 6 januari 2019, van 12.00 tot 17.00 u.
  • Wie niet in de voetgangerstunnel of spiegeltent geraakt, kan via de gratis app van Het Geluidshuis het verhaal streamen of downloaden. Via deze link https://www.visitantwerpen.be/nl/events-expos/winter-in-antwerpen-nl/luisterverhaal

Brugge: IJssculpturenfestival

Het IJssculpturenfestival in Brugge vindt plaats op het Stationsplein. Een ijspaleis van 1000 m³ met een LED wall van meer dan 500 m². Liefst 3000 ijsblokken, 80 ijssculpturen, een ijsglijbaan, een ijsbar, ... Een ijsproject samengesteld door 40 ijsartiesten en video-ingenieurs van uit de hele wereld. Een ijskoud adembenemend magisch ijsspektakel ondersteund door betoverende muziek. Dat is samengevat wat het Digitaal IJsmuseum in Brugge brengt tijdens de kerstperiode.

Vergeet niet om je warme jas aan te trekken, want het vriest binnenin continu -6°C. Het IJspaleis is rolstoeltoegankelijk. Meer info over uren en tickets vind je op www.ijs.be  Nog tot en met zondag 6 januari 2019.

Combineer het IJssculpturenfestival met een bezoek aan de Wintermarkt van Brugge. Dan kom je sowieso wel op de Grote Markt. Duik dan misschien Historium Winter in. Elke dag van de kerstvakantie (vanaf zaterdag 22 december tot en met zondag 6 januari 2019) beleef je de Winter Nocturnes. De attracties van het Historium over Brugge tijdens de middeleeuwen zijn dan tot 20.00 u te bezoeken.   
Meer info over kerst in Brugge.

Brussel: Van Gogh

In Brussel loopt in het Beursgebouw de expo 'Van Gogh - the immersiver experience'. De schilder Vincent Van Gogh leer je op een andere manier kennen als kunstenaar en als persoon. Via een parcours ingevuld met de nieuwste virtuele projectietechnologie beland je in het klooster van Arles. Een uniek klank- en lichtspektakel dat na Napels nu in Brussel te zien is.  
Nog tot zondag 6 januari 2019. Alle dagen behalve dinsdag, van 11.00 - 22.00 u. Op 25 december en 1 januari open van 13.00 - 18.00 u. Meer op www.expovangogh.be 
Wil je nog meer over Van Gogh? Lees meer over de uitzonderlijke schilder op Reisroutes.be

Na de tentoonstelling nog even rondwandelen in Brussel op de kerstmarkt? Of ga rondjes schaatsen op het Muntplein (nog tot en met zondag 6 januari 2019).

Gent: Gentse Winterfeesten en musea

In Gent is het altijd feest of toch bijna. Na de Gentse feesten houden de Gentse Winterfeesten de stad nu in de ban. Een lange (kerst)slinger langs 150 kerstchalets vanaf de Sint-Baafskathedraal via Gouden Leeuwplein, over de Botermarkt, Klein Turkije, de Korenmarkt tot aan het Veerleplein. Een reuzenrad, een schaatspiste, een kinderdorp 'Land van Wijs', een kerstboombar, ... Ruim 200 000 lichtjes, meer dan 500 kerstbomen. Meer op www.winteringent.be

Plezier voor jong én oud in het Winterwonderkasteel. Nog tot 6 januari ondergaat het Gravensteen een metamorfose in een Winterwonderkasteel. Beleef een superspannend avontuur en flits terug naar december 880. Vikingen proberen de stad Gent in te palmen, Graaf Boudewijn de Kale weet niet van welk hout pijlen maken. Biedt koning Alfred van Engeland en zijn raadgever Uhtred de oplossing om de Vikingen te verdrijven? Na het spektakel kan je je opwarmen in de Winterbar van het Gravensteen.

Waarom niet de vrije tijd tussen kerst en nieuw gebruiken voor een mooie tentoonstelling?

  • Rook: over de geschiedenis van het roken. In Het Huis van Alijn, Kraanlei 65, Gent. Meer info.
  • De Dames van de barok: over vrouwelijke schilders in Italië van de 16de en 17de eeuw. In het MSK (Museum voor Schone Kunsten, Citadelpark, Fernand Scribedreef 1. Meer info.
  • Lang leve de muziek!: over 60 jaar Nederlandstalige liedjes uit België en Nederland, een eerbetoon aan meer dan 200 artiesten en groepen. In de Sint-Pietersabdij, Sint-Pietersplein 9. Meer info.
  • Het Museum van de misdaad: over de gerechtelijke politie van Gent, bekende en minder bekende moordzaken, diefstallen, ... In het STAM (Stadsmuseum Gent, Bijlokesite, Godshuizenlaan 2). Meer info

Hasselt Winterland

Een dagje lekker shoppen combineren met winter- en kerstsfeer? Dat kan tijdens Winterland Hasselt. Tot en met 6 januari 2019 baadt de binnenstad Hasselt in een winters decor, gezellig en warm. Geniet op het Dusartplein van Winterland Hasselt, hét winterfestival van Limburg.   : Vorig jaar meer dan 700 000 bezoekers. Kom naar de overdekte ijspiste, het Grand Café, de Spiegeltent. Geniet van een ritje op het reuzenrad (35 m hoog) en de andere kermisattracties, ...

Met onze stadswandelroute Hasselt kom je in de belangrijkste winkelstraten, en in deze periode zijn die feestelijk versierd met feeërieke lampjes, verlichte bomen, ...

Bokrijk: Winteravonden als weleer

Tijdens Winteravonden in het Openluchtmuseum van Bokrijk herbeleef je hoe kerst werd gevierd in de tijd van onze ouders en voorouders. Winteravonden zorgt voor flink wat activiteiten in een winterse sfeer. Nostalgisch amusement verzekerd met de kermisattracties van toen voor de jeugd en ouderen van nu. Muziek met draaiorgels, een winterdorp op het marktplein (van 26 tot 30 december). Vuur- en lichtpararde 'Sacred Places'. Op vrijdagen en zaterdagen een spetterend vuurwerk om 19.00 u. 

Praktisch: Bokrijk, openluchtmuseum Domein Bokrijk, Bokrijklaan 1, Genk. van 26 december tot en met 30 december en na nieuwjaar van 4 januari tot en met 6 januari 2019. Telkens van 16.00 - 21.00 u. Tickets aan de kassa. Let wel, tijdens Winteravonden Bokrijk zijn de historische huizen gesloten en museumdeel Oost- en West-Vlaanderen zijn niet toegankelijk. 

Luik: kerstmarkt en twee tentoonstellingen'Generation 80 Experience'

'Generation 80 Experience

In Luik loopt in de expozalen van het TGV-station Luik-Guillemins de tentoonstelling 'Generation 80 Experience'. De expo laat de jaren '80 van de vorige eeuw in volle glorie laat herbeleven. Wie waren toen de helden? Welke films moest je gezien hebben? Het was het begin van de doorbraak om kennis te vergaren via computers. De wereld van muziek en amusement werd hertekend. Wat gebeurde op politiek vlak in binnen- en buitenland? Maar vooral ook, wie was die generatie eigenlijk van de jaren '80? Antwoorden zal je vinden tijdens 'Generation 80 Experience'. Je hebt nog wel wat tijd om de expo te bezoeken want die loopt door tot 2 juni 2019. Meer info op www.europaexpo.be

Chefs d'oeuvre  Meesterwerken

Sinds 21 december loopt in het museum La Boverie de expositie 'Liège. Chefs d'oeuvre.Meesterwerken'. De tentoonstelling toont een unicum aan kunstwerken, de titel liegt zeker niet. Kunst vanaf de renaissance tot de avant-garde met werken van Belgische kunstenaars (Pierre Alechinsky, Emile Claus, James Ensor, Paul Delvaux, René Magritte, Constant Permeke, ... en van de Luikenaars Lambert Lombard, Gérard de Lairesse, Léonard Defrance, Jean Rets e.a. Maar ook bekende internationale namen zoals Chagall, Debré, Ingres, Monet, Pissarro, Picasso, ... Het merendeel komt uit de collectie van het museum van Schone Kunsten in Luik. Méér dan 200 schilderijen en beeldhouwwerken. Lukt het niet om te gaan kijken tussen kerst en nieuw, geen probleem. De expo loopt nog lang in 2019 door tot 18 augustus. Gratis voor -26 jarigen. Meer info

Wil je Luik in kerstsfeer ook nog even zien, dan moet je op de Place Saint-Lambert en Place du Marché zijn. De kerstmarkt van Luik loopt door tot 30 december. Zo kan je in hartje Luik een binnen – en buitenactiviteit mooi combineren. 

Eindejaar aan zee

Kerst en nieuw aan onze kust? Als je hier kijkt, dan krijg je het netjes gerangschikt te lezen. Of het nu om de gezelligheid van de kraampjes, muziek en kerstverlichting gaat. Of wil je actief zijn op de kerstmarkt en de schaatsen aanbinden? Wil je weten waar er optredens, animatie, lichtspektakels, vuurwerken en nog zoveel meer te vinden is aan zee. Klik dan hier. Alle details klaar en duidelijk geserveerd. Van De Panne tot Knokke-Heist. 

In Knokke-Heist vindt voor het eerst een lichtfestival plaats. Nog tot en met 6 januari 2019 is een parcours van 3 km uitgezet met vertrekpunt bij het Toerisme kantoor op de Zeedijk (nr. 660). Langs het parcours vol sterren en planeten beland je in de fantasiewereld van 'le petit prince' naar het sprookje van Antoine de Saint-Exupéry. Belgische en internationale lichtkunstenaars stellen in elke lichtinstallatie een thematisch element uit het sprookje voor.     

Leuven: Wintertijd, eindejaarscorrida

Leuven houdt van de winter. Wintertijd houdt van Leuven. Tussen kerst en nieuw kan je genieten van een reeks voorstellingen tijdens een Lichtparcours op diverse plaatsen. Een klimmende aap tijdens King Sprong in de tuin van M-Museum Leuven. Skeleton Dance laat skeletten dansen in de Eikstraat (zijde Grote Markt) afwisselend met de voorstelling over Fiere Margriet. In de schatkamer van het Stadhuis kan je kijken naar een Peepshow. Op dezelfde locatie zwemt er ook een orca in My Orca. In de Naamsestraat 88 komen schilderijen tot leven in een kunstgalerij. Meer info

Wie graag de loopschoenen aanbindt om de calorieën van de kerstmaaltijd te verbranden, die kan zich inschrijven voor de Leuvense Eindejaarscorrida op zondag 30 december 2018. Vertrek op de Bondgenotenlaan, t.h.v. het Ladeuzeplein. Keuze uit 1 (kinderloop), 4, 8 of 12 kilometer. Ondersteund door ambiance, muziek. Voor meer details, klik hier.      

Aarschot: Winterfeest tot 31 december

Ook in Aarschot zit men niet stil in de week tussen kerst en nieuw. Ga gerust na wat je aanspreekt. Het gaat van een buurderij tot een winterwandeling. Vind hier het volledige programma.

Lees ook deze blogitems

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info