Wat doen tussen kerst en nieuwjaar?

Wat doen tussen kerst en nieuwjaar?

Wat doe je in de week tussen kerst en nieuw. En met de kerstvakantie voor de schoolgaande jeugd, wat doe je dan in die eerste week van het nieuwe jaar? Misschien toch nog wat kerstshoppen? Behoefte  aan 'n beetje inspiratie? We bundelden enkele ideeën. Niet per thema maar we pikten er enkele steden uit waar wij dachten dat je op een aangename manier de tijd tussen kerst en nieuw kan invullen. Kies maar uit … 

Antwerpen: China Light ZOO en après kerst

De tuin van de ZOO in Antwerpen ondergaat een metamorfose. Dan zorgt China Light ZOO voor een betoverend lichtspektakel met sculpturen in de vorm van dieren, bloemen, goden e.a. Magie en symboliek uit China ten top. Nog tot 14 januari 2018, dagelijks tussen 18.00 en 21u30. Uitgezonderd op 24 en 31 december. Tickets kunnen online besteld worden. Met de auto? Parking Station ZOO (op 200 m in de Van Schoonhovenstraat) biedt tussen 17.00 en 24.00 u een verlaagd tarief aan.  Met de trein kan je een voordelige B-dagtrip nemen. Meer info over China Light ZOO.

Vanaf het Centraal Station via de Keyserlei, de Meir, de Groenplaats, de Grote Markt, de Suikerrui tot op het Steenplein. Het is één langgerekt feeëriek verlicht parcours dat het kerstgebeuren van Antwerpen omvat. Animatie op de kermisattracties, de spiegeltent, het reuzenrad, de tubing baan, de ijspiste, ... en uiteraard het shoppen niet vergeten. Voor een gezellig après kerstgevoel moet je in Antwerpen zijn. Nog tot 7 januari 2018. Niet te missen voor elke Sinjoor en ook niet-Antwerpenaren: het eindejaarsvuurwerk vanop de Schelde op 31 december. Meer info over kerst in Antwerpen.

Brugge: Disneyland op IJssculpturenfestival

Het IJssculpturenfestival vindt deze winter plaats in Brugge op het Stationsplein. Disneyland in Parijs bestaat 25 jaar. Reden genoeg om dit als thema uit te kiezen voor het IJssculpturenfestival van Brugge editie 2017-2018. Je ontmoet er de bekendste figuren uit Disneyland, Marvel, Pixar en Star Wars. Ruim 1000 m² is gevuld met ijssculpturen tot 6 meter hoog. Vergeet niet om je warme jas aan te trekken, want het vriest binnenin continu -6°C. Meer info over uren en tickets vind je op www.ijs.be  Nog tot 7 januari 2018. Meer info over kerst in Brugge.

Borgerhout: Wintervuur

Borgerhout is the place to be voor Wintervuur, een meerdaags festival van theatervoorstellingen, circusacts, muziekconcerten en vuurspektakel. Met nationale en internationale artiesten. Van 28 december tot 6 januari op Spoor Oost in Borgerhout. Meer info op www.wintervuur.be    

Geel Wintert! Zo presenteert Geel het winterprogramma op de Geelse markt. Tot 7 januari 2018 is de Markt omgetoverd in een winters kerstdorp. Schaatsen, een winterbar, de kerstkraampjes met kerstartikelen voor volgende kerst, kermisattracties, de kerststal bij de kerk, enz. Meer info op www.geelwintert.be  

Brussel: Pompeï, schaatsen en lopen

In Brussel loopt in het Beursgebouw de expo 'Pompeï the immortal city'. Je hoeft niet te wachten om tijdens een vakantie naar de Baai van Napels Pompeï te zien. Een pseudo-ervaring beleef je tijdens deze unieke tentoonstelling over wat er zich in Pompeï afspeelde voor, tijdens en na de uitbarsting van de Vesuvius. Tijdens schoolvakantie en op feestdagen van 10u - 19u00, gesloten op 25 december en 1 januari. Op 24 december en 31 december, uitzonderlijk sluiting om 16u30. Op woensdag 27 december, nocturne met laatste toegang om 19u30. Meer info op www.expo-pompeii.be

IJsschaatsen op het Muntplein kan nog tot en met zondag 7 januari 2018. Je kan eveneens de loopschoenen aanbinden. Op tweede kerst 26 december vindt de Manneken-Pis Corrida plaats. Start en finish op het Spanjeplein (op 5 min. stappen van het station Brussel-Centraal. Je loopt 4 of 8 km door het centrum van Brussel. Startschot om 20u30. Gelegenheid voor douchen in een mobiele 'douchevrachtwagen'. Inschrijven gebeurt online via www.zatopekmagazine.com

Gent: Gentse (Winter)feesten en musea

Het is winter en tóch is het feesten geblazen in Gent. Niet dé Gentse feesten maar wel de Gentse Winterfeesten houden de stad in de ban en dit nog tot en met zondag 7 januari 2018. Speciaal voor de kinderen is er ook dit jaar tijd en ruimte vrijgemaakt in de Sint-Niklaaskerk. Het Land van W'ijs laat er de kinderen genieten van een doe-, leer- en speelparadijs. Er is een kerstdoolhof met onderweg leuke doe-opdrachten en andere spelletjes, magische lichtjes. De kerstman beloont ze met een cadeautje. Voor openingsuren klik hier.

Nog meer kinderplezier is er te beleven in het Winterwonderkasteel. Nog tot 7 januari ondergaat het Gravensteen een metamorfose in een Winterwonderkasteel. Een Verhalen- en Spekkenfestival (verhalen en kindertheater), doet de kinderen ongetwijfeld glunderen. Gesloten op 24, 25 en 31 december. Voor de ouders zijn de Aperitiefconcerten een ideetje misschien om de vrije momenten tussen kerst en nieuw in te vullen. Meer info via hun website.   

Waarom niet de vrije tijd tussen kerst en nieuw gebruiken voor een mooie tentoonstelling? ‘In de ban van de Tijd’ gaat door in de Gentse Sint-Pietersabdij. Open op 26 december. Gesloten op 24, 25, 31 december en 1 januari. Niets is meer vertrouwd als de tijd en toch is tijd soms zo moeilijk te vatten. Benadering van het fenomeen 'tijd' aan de hand van objecten, geschriften. Tegelijk een ode aan avonturiers, ingenieurs, wetenschappers, tijdinstrumentenbouwers die een antwoord zochten naar de wetenschappelijke vraag: 'hoe laat is het?'  Meer info via hun website.

Nog dit, noteer het alvast in je nieuwe agenda 2018. Dan is er in de binnenstad andermaal het Gentse Lichtfestival, van 31 januari tot 4 februari 2018.   

Het Gentse Designmuseum brengt tot en met zondag 15 april 2018 de expo 'Hello, Robot' maar tijdens de kerstvakantie kan je de tentoonstelling ook bezoeken, met name op 26, 27, 28, 29 en 30 december van 10.00-18.00u. Op 24 en 31 december tot 16.00 u. Gesloten op 25 december en 1 januari. Hello Robot, design tussen mens en machine laat je nadenken over actuele 'levensvragen' zoals: 'gaan robots de wereld redden?', creëren robots nieuwe jobs?', 'hoe gaan we om met een wereld die steeds digitaler wordt, slimmer en autonomer mede door robots?, enz. Antwoorden op deze en veel meer vragen kan je vinden in 'Hello, Robot'. Meer info op hun website.  

Hasselt: Winterland tot 7 januari 

Een dagje lekker shoppen in Hasselt combineren met Winterland, klinkt niet slecht, toch? Tot 7 januari 2018 is Hasselt het decor voor een der mooiste kerststeden van België. Geniet op het Dusartplein van Winterland Hasselt: de overdekte ijspiste, de kraampjes, de Spiegeltent, het Huis van de kerstman voor de kinderen, de kermisattracties, ...

Met onze stadswandelroute Hasselt kom je in de belangrijkste winkelstraten, en in deze periode zijn die feestelijk versierd met feeërieke lampjes, verlichte bomen, ...

Bokrijk: Winteravonden

Wat dacht je van een herbeleving van hoe de ouderen onder ons de kerst en nieuwjaarsperiode doorkwamen. Tijdens Winteravonden in het Openluchtmuseum van Bokrijk kan het. Winterkermis met kermisattracties uit de oude doos, vuurdansers zorgen voor spektakel tijdens een vuurparade, 's avonds een spetterend vuurwerk. Van 26 t.e.m. 30 december 2017 en omdat ze daar van geen ophouden weten, gaan de feesten door in het nieuwe jaar van 5 t.e.m. 7 januari 2018, telkens van 16.00 - 21.00 u. Voor een gezellige winterse Limburgse sfeer, allen dus naar Bokrijk.    

Luik: 'Ik zal 20 jaar oud zijn in 2030'

In Luik loopt de expo 'Ik zal 20 jaar oud zijn in 2030'. Nog tot 3 juni 2018, maar waarom niet tijdens de laatste dagen van het jaar naar Luik afreizen. Met de trein, want de expo zie je in de tentoonstellingshallen van het TGV-treinstation Liège-Guillemins. Rode draad door het parcours is 'de mens van de toekomst'. Tevens wordt de universiteit van Luik onder de spotlights gehouden. En word je geconfronteerd met vragen van de toekomst.  Elke dag van 10.00 tot 18.30 u (laatste toegang om 17.00u). Op 24 en 31 december laatste toegang tot 14.00 u. Gesloten op 25 december en 1 januari. En wil je Luik in kerstsfeer ook nog even zien, dan moet je op de Place Saint-Lambert en Place du Marché zijn. De kerstmarkt van Luik loopt door tot 30 december. Zo kan je in hartje Luik een binnen – en buitenactiviteit mooi combineren. 

Bredene: Winter Duinen

Ook in Bredene houdt men de kerstsfeer liever nog wat langer aan. Nog tot zondag 7 januari 2018 kan je tussen de kerstchalets lopen en voor of na de schaatsen aanbinden en rondjes draaien op de overdekte ijspiste. 

Andere locaties in West-Vlaanderen

In De Haan kan je nog de schaatsen onder de voeten binden, nog tot en met dinsdag 2 januari 2018. De Panne is méér dan Plopsaland tijdens de kerstvakantie. Op de Markt is de kerstmarkt nog open tot zondag 7 januari, zijn er optredens en kan je je kunsten tonen op de ijspiste. Koksijde laat de schaatsers ook nog even dolle pret beleven met de ijzers aan de voeten op de ijspiste die er blijft liggen tot en met zondag 7 januari.   

Aarschot: Winterfeest tot 31 december

Na twee edities met overdonderend succes houdt men in Aarschot een 3de keer een Winterfeest. Plaats van gebeuren: de Grote Markt. Er is een gezellig winterdorp in elkaar getimmerd. Je kan er terecht voor een hapje, drankje, workshops, optredens, voorstellingen. Klik hier voor het volledige programma.

Lees ook deze blogitems

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info