Tenerife rondreis noord en zuid 8 dagen in fly & drive va. € 1259 pp

Verblijf in een twee charmehotels, afwisseling troef

Deze rondreis op Tenerife brengt je op twee locaties waardoor je zowel noord als zuid kan verkennen. Je verblijft een charmehotel in het noordelijk binnenland (4 nachten) om vervolgens tussen de kust en de Teide te logeren in een charmehotel met uitgebreide wellness. De locatie van de hotels laat je toe om grote of kleine wandelingen te maken, een stadje of natuurfenomenen te ontdekken of gewoon even van het strand te genieten. Bezienswaardigheden die je niet mag missen op Tenerife, zoals de Teide, Puerto de la Cruz, Playa de las Americas en zelfs Santa Cruz de Tenerife liggen niet ver van je verblijfplaats.  Lees meer

Deze rondreis op Tenerife laat je genieten van de natuur, de stranden en steden vanuit twee totaal verschillende hotels.
  • 4 nachten in Hotel Emblematico San Marcos Casa Rural in het bekende wijndorp Icod de los Viños met zijn 'drakenbloedboom', de mooiste van Tenerife
  • 3 nachten in Vilaflor in het Hotel Spa Villalba ****
  • Verblijf in kamer en ontbijtbuffet
  • Inclusief huurwagen categorie YB (Citroën C1 of gelijkwaardig) (7x24u, all-in verzekering)
  • Inclusief vlucht Brussel-Tenerife h/t met Brussels Airlines
  • Gratis de complete pdf-gids van Tenerife met wandeltips, strandtips, uitstappen en stadsbezoeken
1259Euroreizen.beBestel nu!

Meer info over deze rondreis

Voorstel van programma rondreis Tenerife 8 dagen

Dag 1: aankomst in Icod de los Vinos

Je verblijft 4 nachten in Hotel Emblematico San Marcos Casa Rural in dit wijndorp. De afstand van de luchthaven Tenerife-Zuid tot het hotel bedraagt 66 km of 1u15 rijden.

Het deel ‘de los Vinos’ in de naam van het stadje laat al vermoeden dat het iets met wijngaarden heeft. Rondom liggen vruchtbare wijngebieden. Icod de los Vinos wordt alzo omschreven als hét wijndorp van Tenerife. Er zijn verschillende gelegenheden om wijn te proeven en te kopen. Het centrumpje bevat enkele oude landhuizen. Soms kan je er naar tentoonstellingen van lokale kunstenaars en de patio’s bewonderen. Het Plaza de la Constitución leent er zich toe om een rustpauze te nemen.

Dé attractie is de 'drakenbloedboom', de mooiste ‘drago’van het eiland. De drankenbloedboom (Drago Milenario) staat er al een tijdje, iets langer dan 1000 jaar wordt beweerd. Exact kan men het niet bepalen om dit soort boom geen ringen draagt. De boom is 15 meter hoog. Waarom ‘drakenbloedboom’? De verklaring wordt gezocht in de sappen van de boom. Komen deze in aanraking met de lucht, dan kleuren ze rood. Deze sappen worden als kleurstof gebruikt maar zijn ook al voor medische doeleinden aangewend. De drago staat in een park (Parque del Drago) waarvoor je toegangsgeld moet betalen. 

In datzelfde park kan je ook in een botanische tuin rondwandelen. Naast het park bevindt zich een vlindertuin (Mariposario del Drago) met bijna duizend exotische vlinders van over gans de exotische gebieden ter wereld. Je kan ook een kijkje achter de schermen nemen in de laboratoria waar je de geboorte van een vlinder ‘life’ kan meevolgen. Infoborden, multimediale schermen, gidsen laten je nader kennis maken met de wondere wereld van rups en vlinder.

Dag 2: Santiago del Teide en/of Masca

Santiago del Teide ligt op ongeveer 40 minuten rijden van het hotel, zo'n 25 km. Van daaruit kan je een wandeling maken van zo'n 3 uur naar Masca, terugkeren moet je dan met het openbaar vervoer doen, een luswandeling maken is niet  mogelijk. Hoewel de wandeltocht eindigt in Masca, een bergdorpje 600 meter boven de zeespiegel, zal je op dit traject méér meters dalen dan stijgen (700 tegenover 400 meter). Je vertrekt in het centrum bij de kerk op 960 meter. Degollada de la Mesa (1247m) is het hoogste punt langs de goedlopende wandelweg. Wie nog hoger wil naar 1318 m kan een ommetje erbij nemen naar de Pico Verde. De weg er naartoe is behoorlijk steil, het laatste stukje vraagt wat klauterwerk maar het uitzicht op de top op de Masca-kloof en Gomera is fabuleus!

Mooie uitzichtspunten krijg je aangeboden in Cumbre de Bolica (1176), Cumbre del Carrizal en Cruz de Hilda waar een terras met cafetaria is. Dan ben je ook al een flink eind gedaald (780 m) en is je eindbestemming Masca al ’n tijdje in zicht. Eerst nog een passage in het dorpje La Vica (bar-restaurant) en finaal dus Masca waar je de cafeetjes en restaurants maar voor het uitkiezen hebt

In Masca op het dorpsplein bij de kapel kan je een pittige tocht maken tot aan de zee. Waar de eerste wandeling vrij gemakkelijk was is deze echt wel zwaar en je moet rekenen op meer dan 6 uur wandeltijd. Dus reis je best met de wagen tot Masca. Er lopen slechts twee wegen naar het dorp. Vanuit het noordelijk gelegen Las Portelas en één vanuit het oostelijk gelegen Santiago del Teide (50 min. rijden vanuit het hotel via Santiago del Teide). Beide wegen zijn smal, bijzonder steil, kronkelig en bezaaid met heel wat haarspeldbochten. Vanuit het noorden rijd je eerst langs akkers om dan het landschap ruwer te zien worden. Hou af en toe halt bij de uitzichtspunten. Vertrek je vanuit je verblijfplaats Santiago del Teide, dan begint onmiddellijk de klim, moet je de wagen zien te loodsen voorbij spectaculaire bochten en laat je liefst enkel je passagiers genieten van de fabuleuze uitzichten op de Barranco de Masca en diepliggende oceaan, de palmbomen en uiteraard de overheersende rotsen. Daarbij komt dat de weg er niet overal als een biljartlaken bijligt. En ook hier vind je ronde punten.

We willen waarschuwen dat dit niet zomaar een zondags wandelingetje wordt. Je beschikt best over een redelijke conditie, stevige wandelschoenen, mondvoorraad en ruim voldoende water om de wandeling zonder problemen tot een goed einde te brengen. Reken op minstens 3 uur afdalen om een klein rotsstrandje te bereiken. Je moet ook dan natuurlijk nog eens helemaal naar boven terug zodat je in totaal dik 6 à 7 uur moet stappen. Beneden bij het water moet je geen strandfaciliteiten verwachten. Je moet het stellen met een klein stukje rotsstrand. Bij het pootje baden let je best op de stekelige rotspunten onder water. Voldoende drinkwater en proviand meenemen is dus de boodschap. Wees verstandig. Uiteindelijk hoef je natuurlijk niet de volledige tocht tot beneden doen. Je kiest zelf tot welk punt je gaat rekening houdend dat je nog hetzelfde stuk terug moet maar dan klimmend.

Wandel nooit op Tenerife zonder een degelijke wandelkaart.

Dag 3: een dagje strand met excursie in Puerto de la Cruz

Puerto de la Cruz ligt op een half uurtje rijden van het hotel (30 min.). Het is de regio van de groene Orotavavallei. Om er te zwemmen, klotst de zee net iets te wild. Daarom heeft men er kunstmatige stranden aangelegd. De Playa Jardin bijvoorbeeld zal je kunnen bekoren: breed strand met vulkanisch zand, enkele watervalletjes. Zoek je het nog iets meer afgeborsteld, dan moet je naar het Lago Martiánez, een door een kunstenaar ontworpen complex met zwembaden gevuld met oceaanwater.

Voordeel is dat je in het centrum nog wat beetje cultuur opsnuiven kan. Een barokke kerk, een kapel, een museump(je), en rust vind je zeker in de Jardin Botánico, inderdaad een botanische tuin met vele tropische plantensoorten. Ontspanning ook op de terrasjes op de pleinen. Het is er gezellig flaneren in de charmante wijk nabij de oude haven.

Net buiten Puerto de la Cruz (1,5km) kan je het Loro Parque bezoeken, één van de populairste attracties op Tenerife. Het is een dierenpark vlak aan zee. Naast dieren kijken waaronder de grootste kolonie pinguïns, meer dan 200 (je zou dat híer niet echt verwachten) is er een show met dolfijnen, zeeleeuwen, papegaaien.

Interessant is om vanuit Puerto de la Cruz een uitstap te maken landinwaarts naar La Orotava, één van de best bewaarde oudere stadjes van het eiland. Het dorp ligt op een helling. Alle interessante bezienswaardigheden liggen dicht bij elkaar. Je kan best de huurauto aan de buitenrand parkeren. Het Convento San Agustin bevat een kloosterkerk met daarin enkele mooie retabels. Het Plaza de la Constitución ligt vlakbij en nodigt uit om je neer te vlijen op een bankje en te genieten.

Een ander religieus gebouw dat weet te bekoren is Nuestra Señora de la Concepción. Deze barokke kerk werd gebouwd op de plek waar een andere kerk de aardbeving in 1705 niet overleefde. De tuinen van Jardines Marquescado de la Quinta vormen een groene long in het stadje. Vooral omdat ze in terrasvorm zijn aangelegd, komen heel wat toeristen en lokale inwoners hier wat rust en ontspanning zoeken. Je vindt er een marmeren witte graftombe waarin normaal het lichaam van een vrijmetselaar had moeten liggen maar zijn moeder en weduwe raakten het er niet over eens waar hij zou begraven worden. In de botanische tuin La Hijuela del Botánico zijn meer dan 3000 verschillende plantensoorten verzameld. Het Museo de Cerámica (Calle León) toont honderden voorwerpen van keramiek.

Dag 4: ter plaatse en excursie naar Garachio

Garachico is één van de meest authentieke plaatsen op Tenerife aan de noordkust. Het straatbeeld is er mede bepaald door enkele historische gebouwen: de kerk, een fort, enkele kloosters en traditionele huisjes. En toch heeft het geen haar gescheeld of er zou niets overgebleven zijn van dit alles. In 1706 kreeg het stadje een grote lavastroom over zich heen. Vooral de buurt van de haven werd bedolven waardoor Garachico zijn status als belangrijkste haven van Tenerife verloor.

De Iglesia Santa Ana met de opvallende witte toren en zes verdiepingen bevindt zich aan een aangenaam pleintje. De voorganger werd in 1706 grotendeels vernield door de lavastroom. Wat je vandaag ziet is dus grotendeels heropgebouwd. Het in een vierkant gebouwde fort San Miguel dateert uit de 16de eeuw en bevat nu een verzameling met o.a. fossielen en schelpen. Het klooster Convento de San Francisco huisvest tegenwoordig het Casa de la Cultura (cultuurcentrum). Je kan er een expositie gaan bekijken met kunst van lokale kunstenaars, religieuze voorwerpen en met foto’s wordt een stukje geschiedenis van Garachico getoond.

Vóór de kust valt een 100 meter uitstekende rotsblok op, nog een overblijfsel van de uitbarsting waarover we het al hadden.

Maak een korte uitstap naar El Caletán
Ook de kleine natuurlijk gevormde ‘bassins’, ‘piscinas naturales’ kleine meertjes als het ware, vormen de aantrekkingskracht van deze kustplaats. Ze zijn het enige positieve gevolg van de verschrikkelijke vulkaanuitbarsting in 1706. Door de inwerking van de lava werden inhammen gevormd, El Caletán, nu dus gebruikt als natuurlijke zwembaden.    
Een echt strand is er niet in Garachico, vandaar dat je niet als enige toerist in de bassins zal ronddobberen. Bovendien wil de lokale bevolking tijdens de weekends ook wel op zoek naar ontspanning.

Dag 5: transfer naar Vilaflor via Los Gigantes (Puerto de Santiago)

In Los Gigantes zal je kennismaken met een … gigantisch natuurfenomeen, de Acantilado de los Gigantes. Eeuwen activiteit van een vulkaan en erosie hebben ervoor gezorgd dat reusachtige kliffen bijna loodrecht uit het water lijken te komen. Zij vormen het eindpunt van het Teno-massief. Sommige daarvan reiken wel tot 800 meter hoog. Je kan deze het best zien via een boottocht. Dolfijnen en walvissen spotten kan ook met de boten die vertrekken vanaf Los Gigantes. Deze kustplaats hoort bij Puerto de Santiago. Beide kustplaatsjes worden dan ook in één adem genoemd.

Het dichtstbijzijnde strand(je) heet Playa Los Guios en situeert zich tussen de jachthaven en de reuzen van rotsen. Toegegeven, hier op het strand liggen biedt een iets andere beleving dan op eender ander strand op Tenerife. Het zand is zwart (lava), dat heb je weliswaar nog wel op meerdere plaatsen op Tenerife, maar nergens anders heb je het uitzicht op zo’n indrukwekkend geboetseerde rots als in Los Gigantes.

Met zijn 1400 meter boven de zeespiegel is Vilaflor het hoogstgelegen dorp op Tenerife, van alle Canarische eilanden en dus ook van Spanje. Het dorpje is een ijkpunt op weg naar de Teide. Je kan duidelijk de ‘grens’ zien tussen de landbouwterrassen die naar de kust aflopen en de amandel- en pijnbomen in de andere richting naar de Teide. Is er veel te zien in Vilaflor zelf? Eigenlijk niet. Je vindt er wel het 16de-eeuwse kerkje Iglesia San Pedro.
Je verblijft 3 nachten in Hotel Spa Villalba **** in Vilaflor.

Dag 6: Nationaal park van de Teide

Vulkaan El Teide en het omringende gebied is een nationaal park, Parque Nacional del Teide, (ca. 19 km²) met een grote variatie aan landschappen. In het westen tref je gitzwart vulkaangesteente aan, net onder de Pico del Teide heb je een prachtig uitzichtpunt (‘mirador’) over fraai gevormde vulkanische rotsen, tufsteenvelden en meteen ten oosten van de piek zie je landschappen die door zwavel op zo’n manier groen gekleurd zijn dat je je op een andere planeet waant. Het Nationaal Park behoort tot de tien meest bezochte natuurparken ter wereld.

De Teide is de belangrijkste bezienswaardigheid van Tenerife. Een oude en rustende vulkaan met zijn hoogste top op 3718 meter. Hiermee is het meteen de hoogste berg van Spanje. Hoewel deze vulkaan officieel slapend is sluiten experts niet uit dat het tot nieuwe uitbarstingen kan komen. Om wat voorbereid de Teide aan te pakken, is het aan te raden om het bezoekerscentrum El Portillo Centro de Visitantes binnen te gaan. Het bezoekerscentrum ligt aan de noordzijde van de Teide. Je krijgt er een korte maar leerrijke video over vulkanen te zien. Er is een tentoonstelling over de fauna en flora op en rond dit vulkanisch landschap.
Er zijn een kleine tiental bewegwijzerde wandelroutes uitgetekend in het park.

Tussen alle vreemde rotsformaties is er ééntje die iedereen wil zien, de Roque Chinchado. Het is een opstaande blok rots die onderin door erosie flink is uitgesleten waardoor die lijkt om te vallen.

Naar Pico del Teide
Een hele belevenis is om op de Teide helemaal tot boven te gaan. Met de kabellift kun je tot naar een hoogte komen van 3550 meter, Rambleta (als de lift vanwege harde wind niet gesloten is). Het duurt minder dan tien minuten. Als het boven op Rambleta ‘vol’ zit, zal je wat geduld moeten oefenen en wachten tot wanneer er mensen opnieuw ‘plaats’ maken boven.

Hou er rekening mee dat je op een grote hoogte zal vertoeven. Niet evident temeer omdat je plots van zeeniveau in korte tijd naar heel hoog gaat.  Wie tot bij de krater zelf wil komen (3718 meter) heeft daarvoor een speciale vergunning nodig die je vooraf dient te regelen in het kantoor van het nationale park in Santa Cruz, de hoofdstad op Tenerife. Beetje omslachtig toch.

Dag 7: een rustdag, een dagje strand of even naar La Gomera

Dé badplaats van Tenerife is Playa de las Americas. Wie graag het strandtoerisme opzoekt met de gekende ingrediënten van veel zonnebaders, fun in en naast het water, grote hotelblokken, het wilde uitgaansleven, enz dan moet je naar de overbekende badplaatsen Playa de las Americas en Los Cristianos. Massatoerisme gegarandeerd en zekerheid op actief en passief plezier.

Zoek je het aan de overkant, ga dan mee op een boottocht naar een ander eiland La Gomera of ga walvissen spotten nabij Masca. Nog een beetje ongerepte kust vind je vooral aan Costa Adeje, ten noorden van Playa de las Americas.

Los Cristianos vormt eigenlijk één geheel met Playa de las Americas. Je kan je het moeilijk voorstellen dat dit ooit alleen maar een dorre woestijn was met achtergelaten vulkanisch gesteente. Vanuit Los Cristianos vertrekken de ferries naar La Gomera. Met kleinere boten vaar je uit om dolfijnen en walvissen te spotten of kan je mee voor een excursie naar de kust bij Masca. Wat je veel ziet in deze plek is mannen en vrouwen in duikpak. Het is door de aanwezigheid van koraalbanken en diepe kloven uiterst geschikt terrein om te duiken.

Playa Paraiso is een klein maar mooi zandstrand ten noorden van de druk bevolkte Playa de las Americas en Los Cristianos. Ten noorden van Playa de las Americas ligt Costa Adeje. De stranden bieden er nog eerder een onaangetast uitzicht. De logies zijn hier net iets chiquer en geven de hotelgasten wat meer privé-groen. Vooral de Playa del Duque en La Caleta doen aardig hun best om de toerist wat meer luxe aan te bieden dan in de andere kustplaatsen. Een naaktstrand vind je in Playa de Diego Hernández.

Blikvanger aan de Costa Adeje is het waterrecreatiepark Siam Park, het grootste waterpark in Europa. Attracties om wild van te worden. Krijg je er niet genoeg van, maak dan een wandeling op de promenade vanaf Playa de los Cristianos langs Playa de las Américas tot in Costa Adeje. Stranden, winkels en veel horeca zal je overal aantreffen. 

Dag 8: terugreis

De luchthaven Tenerife-Zuid ligt op 24 km van het hotel Spa Villalba.

Deze rondreis Tenerife op kaart

Vraag een prijsofferte aan

Reviews en beoordelingen

Heb je zelf tips of opmerkingen over Tenerife rondreis 8 dagen in fly & drive? Plaats je beoordeling

Paul 1 maart 2021

zal goed van pas komen voor de planning van de reis als we mogen

JOSEANE 3 september 2019

Een goed overzicht van wat Tenerife te bieden heeft, alhoewel de oostkust heel wat troeven heeft voor wandelaars !

Anne-Marie 13 augustus 2019

Toestemming voor beklimming van de top van de Teide kun je ook online aanvragen via https://www.reservasparquesnacionales.es Je moet het wel enkele maanden vooraf doen, vanwege de grote belangstelling en beperkt aantal plaatsen per dag. Bij slechte weersomstandigheden wordt de toegang (alsnog) verboden.

Roland Vanhulle 10 augustus 2019

Zeer waardevolle en gebruiksklare informatie

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info