Abonneren op deze Promoties RSS feed

Citytrip Milaan: Bezienswaardigheden

Citytrip Milaan: Bezienswaardigheden

Kerken

De Duomo of Domkerk
De Dom van Milaan is een begrip. De reusachtige kathedraal Santa Maria Nascente domineert het centrum. Hoog boven op de toren (108 meter) prijkt het vergulde O.L.Vrouwbeeld van 4 meter hoog. Je moet een eind op het plein staan om het te kunnen zien. Het is een van de grootste gotische kerken ter wereld, 157 m lang en 92 m breed. De bouw ervan begon in de 14de eeuw, de afwerking was pas 6 eeuwen later, halfweg de 20ste eeuw om precies te zijn.  De oorzaken van deze vertraging zijn velerlei: pest, politiek en geldgebrek zijn zowat de voornaamste. Als je goed kijkt naar de gevel zal je merken dat het gebouw niet in steen is opgetrokken maar wel in marmer. Deze marmer komt van een groeve zo'n 100 km van de stad. De blokken werden naar Milaan gebracht via kanalen. De groeve is nog steeds open en regelmatig worden er nog beelden vervangen met de originele marmer. Er staan binnen en buiten trouwens zo'n 3000 beelden. Kijk ook even naar de centrale toegangsdeur daar is het leven van O.L.Vrouw afgebeeld met centraal o.a. de ten hemelopneming en dat ze haar dode zoon in haar armen heeft.

Net zoals de buitenkant zal ook het interieur van deze kathedraal je imponeren, alhoewel het nu veel donkerder is. Hoog boven op de palen prijken weeral beelden en de glasramen vertellen opnieuw vele verhalen. De vele praalgraven, de bronzen kandelaar van 5 meter hoog en het prachtige koor zijn maar een paar items die je aandacht verdienen. Bezoek zeker de crypte waar ook de schatkamer is ondergebracht. Opgepast een half uur voor sluitingstijd gaan zowel de kathedraal als de crypte dicht. Bij mooi weer moet je zeker ook nog de toren beklimmen (trap of lift) voor een mooi panorama over de stad Milaan en zelfs de Alpen.

De immense Piazza del Duomo is het beroemdste plein van de stad. Centraal op dit plein staat een ruiterstandbeeld van Vittoria Emanuele II. Dit is de eerste koning van het eengemaakte Italië (1861). In de buurt hangt de jeugd graag rond. In de wandelgangen langs het plein flaneren duur geklede dames, giechelende schoolmeisjes en verliefde koppeltjes. Er wordt gepraat, gelachen en vooral gekeken. Voor de Milanezen is 'la bella figura' heel belangrijk. Opvallend is ook de toegang tot de Galleria Vittorio Emanuele II (zie verder voor meer info).

Santa Maria delle Grazie
In tegenstelling tot de Dom werd deze kerk in een kwarteeuw gebouwd, met name in de 15de eeuw. Aangrenzend werd er een klooster bijgebouwd. De kloostergang, de kapel van de Madonna delle Grazie, de koepel en de terracotta versieringen op de buitengevel zijn maar een paar redenen die een bezoek aan deze kerk motiveren. Vooral 'Het Laatste Avondmaal' van Leonardo da Vinci is de grote publiekstrekker van deze kerk, doch na een jarenlange restauratie is het werk in de kloosterrefter slechts te bezoeken na afspraak. Reserveren is verplicht, minimum 2 dagen op voorhand op het telefoonnummer: +39 289 421146.

Sant' Ambrogio
De voormalige bisschop van Milaan, Ambrogio (4de eeuw) is de patroonheilige van Milaan. Het aan hem gewijd heiligdom is de oudste kerk van de stad en volgens sommigen de mooiste, door zijn eenvoud. Bezienswaardig zijn o.m. de sarcofaag, het altaar met baldakijn en de crypte.

Musea

Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste musea en wat ze tentoonstellen. Voor meer informatie vind je de website onderaan deze pagina.

Pinacoteca di Brera
Dit is het topmuseum van Milaan. Ze bevat de grootste collectie Italiaanse schilderijen. De meeste werken zijn afkomstig uit kerken en kloosters die door Napoleon werden aangeslagen. Eén van de allermooiste werken is “Het huwelijk van de maagd” van Rafaël, maar er hangen ook werken van andere grootmeesters zoals Caravaggio, Rembrandt, Van Dyck, Goya en El Greco.

Castello Sforzesco
In dit grootse kasteel, dat je trouwens gratis kan bezoeken, zijn vele stadsmusea ondergebracht. Schilderijen, meubilair, beeldhouwwerken, fresco's, Egyptische mummies, oude muziekinstrumenten en uiteraard het monumentale bouwwerk kan je er bewonderen. Rond het kasteel ligt een grote tuin die vrij is opengesteld voor het publiek.

Museo Poldi-Pezzoli
Een schatrijke Milanees verzamelde een rijke collectie kunstwerken en dit is nu te zien in zijn gerestaureerde villa. Hoogtepunt is ongetwijfeld Boticelli’s “Madonna met kind”. Aan het interieur werd niets gewijzigd zodat je zich ook kan inleven in de periode van 19de eeuw.

Museo del Duomo
Het Dommuseum werd ondergebracht in een vleugel van het Palazzo Reale en daardoor krijg je meteen twee belangrijke bezienswaardigheden in één bezoek. Dit museum is specifiek gewijd aan de eeuwenoude geschiedenis van de Dom. Er is ook nog een kerk in dit paleis en er gaan tijdelijke tentoonstellingen door van moderne kunst.

Galleria d'Arte Moderna
Het Museum voor Moderne Kunst is ondergebracht in een prachtige villa (Villa Reale). Het bevat vooral werken van Italiaanse en Franse kunstenaars (onder meer van de impressionisten) uit de laatste twee eeuwen.

Andere

Galleria Vittorio Emanuele II
Via deze galerij in kruisvorm kun je van de Piazza del Duomo naar 'La Scala' wandelen. Exclusieve boetieks, min of meer dure restaurants (ook een Mc Donalds) en gespecialiseerde winkels maken het tot de pronkplaats bij uitstek. Hier moet je gezien zijn als je wat wil betekenen in Milaan. Het is een 19de eeuwse galerij met een glazen dak en een mooie koepel op het centrale plein. Dit is een van de mooiste overdekte pleinen ter wereld. Soms is er hier een gratis pianoconcert 's avonds. Bovenaan op de vier hoeken zie je fresco's die de vier continenten voorstellen. Maar op de grond is er ook iets te zien. Net iets uit het middelpunt zal je een wapenschild zien met een stier erop. Dit is het wapenschild van Torino. Je zal merken dat ter hoogte van het 'klokkenspel' van de stier er een gat is in de vloer (herstellen ze wel om de 3 maanden). Dat komt omdat de mensen er met de hiel van hun rechterschoen 3x rond draaien in de wijzers van het uurwerk. Als je dat doet zal je geluk kennen. Moet je echt eens proberen en nadat je 3x rondgedraaid bent kijk je dan pal naar het centraal punt van de koepel, veel geluk ...

Piazza Mercanti
Dit plein had vroeger geen toegang tot het Piazza del Duemo. Het plein voor de Dom was vroeger heilige grond want de Romeinen hadden er reeds een nederzetting. Dit plein was vroeger om handel te drijven en moest dus duidelijk gescheiden zijn. Eén van de poorten die toegang gaf tot de Piazza Mercanti is nog steeds aanwezig. De gebouwen zijn allemaal uit steen opgetrokken, behalve eentje waar nu een bank is in gevestigd. De gevel van dit gebouw (Loggia degli Orsi) heeft twee kleuren en is opgetrokken uit marmer van Toscane. Het werd gebouwd door een rijke familie want alleen al het vervoer van marmer uit Toscane kostte handenvol geld. Op de balkon zie je een wapenschild waar een slang een mens opeet. Dat is het symbool van Milaan. Op dat balkon deed de burgemeester vroeger ook aankondigingen aan de bevolking. De afgedekte waterput was vroeger ook een schandplaats. Een handelaar die failliet ging moest al straf op die plaats gaan staan zodat iedereen kon zien wat die man zijn zaak niet goed had gerund.

Centraal op dit plein zie je de markthal (13de eeuw) waarvan de bovenste verdieping veel later werd bijgebouwd. Onderaan staan er verkopers van tweedehandsboeken en op het verdiep worden er tijdelijke tentoonstellingen gehouden. Op de plaats waar nu een Mc. Donald's ligt werden vroeger de rijke terdood veroordeelden gevangen gehouden want zij hadden de eer op dit plein terecht gesteld te worden. Het mooie Palazzo della Regione was de rechtbank van de stad. Het met rode bakstenen opgetrokken gebouw heeft ronde bogen en de 'loggia' op het gelijkvloers werd gebruikt als marktplaats.

Cimitero Monumentale
Je moet er je een stukje voor verplaatsen naar het noorden van Milaan maar het loont echt de moeite. Dit is een monumentaal kerkhof waar bekende Milanezen en zelfs andere Italianen zijn begraven. Het spreekt voor zich dat zij niet tevreden zijn met een gewone zerk, vandaar dat je daar monumentale en kunstzinnige gedenkstenen bewonderen. Het kerkhof kan je het best te voet bereiken via het park van het Castello Sforzesco, uitgang aan de Arena en via de Via Montello.

Teatro alla Scala
'La Scala' zoals het theater in de volksmond heet is wellicht een van de bekendste theaters van Italië, hier als zanger mogen optreden is een hele eer. Zonder onderbreking kan je hier, na een grondige restauratie en modernisering, wekelijks muziekvoorstellingen bijwonen. Aan het theater is ook een museum verbonden. Zo kan je bij een geleid bezoek ook de theaterzaal bezichtigen zonder dat je een voorstelling hoeft bij te wonen. 'La Scala' is voor de Milanezen heel belangrijk. Na de bombordementen in de Tweede Wereldoorlog was het immers het eerste openbare gebouw dat terug geopend werd, het was toen 1946.

Vanop het plein ziet 'La Scala' er niet echt impressionant uit in tegenstelling tot zijn interieur. Het podium is immers het grootste van de wereld. Dat kan je merken als je zich naar de andere kant van het plein begeeft want dan merk je achter de voorgevel van de opera twee nieuwe gebouwen op. Deze zijn opgetrokken in deze eeuw om de mogelijkheden uit te breiden en ook voor de brandveiligheid.

Op het plein staat het standbeeld van Lenoarda da Vinci op een hoge sokkel. Onderaan de sokkel staan de beelden van schilders van zijn periode. Merk op dat het genie veel groter is afgebeeld dan de kunstenaars onderaan. Er is ook nog een mooi paleis aan de andere kant van het plein te zien. Dit is het Palazzo Marino. De gevel die je hier ziet is pas 19de eeuws maar aan de andere kant van het paleis zie je de originele gevel van de 16de eeuw. Het is nu in gebruik voor de burgemeester van Milaan voor onderhandelingen en bijzondere evenementen.

Copyright foto: Archivio Fotografico I.A.T. Ufficio Informazioni e Accoglienza Turistica della Provincia di Milano

Reviews - beoordelingen

Reacties citytrip Milaan: Bezienswaardigheden

Het Laatste Avondmaal reserveren

In uw dossier heeft u het terecht over het verplicht reserveren van een bezoek aan het beroemde schilderij ‘Het Laatste Avondmaal’. Maar mijn ervaring als reisleider leert me dat 2 dagen in het hoogseizoen echt niet voldoende is. Je kan best een weekje vooraf reserveren. Goedkoop is het ook niet, maar wel uniek: 6.50 euro inkom en 1.50 euro reservatiekost voor één schilderij in minder goede staat en ongeveer 15 minuten bezoektijd. Vele bezoekers knakken af op dat laatste zinnetje en terecht.

1

Promotie Milaan

4 dagen Milaan incl. vlucht en ticket Expo: vanaf 375€ pp
4 dagen Milaan incl. vlucht en ticket Expo: vanaf 375€ pp
Verblijf in Hotel Ariston ***: 3 overnachtingen met ontbijtbuffet en dagticket voor de Expo 2015. Ook inbegrepen vlucht Brussel-Milaan h/t met Brussels Airlines. Kamer met gratis WiFi, airconditioning en kluisje. Hoge klantenbeoordeling: 8.3/10.

Toon hotelpromotie 


  • Euroreizen.be als homepage instellen
  • Stuur ons je opmerkingen