Abdij Villers-la-Ville, vernieuwde infrastructuur

Abdij Villers-la-Ville, vernieuwde infrastructuur

In Villers-la-Ville kon je al jaren op ontdekkingstocht op de site van een voormalige cisterciënzerabdij uit de 13de eeuw. Sedert juni van dit jaar loont het absoluut de moeite om de Abdij van Villers te komen herontdekken. Er is een nieuw onthaal, een bezoekerscentrum, een vernieuwd wandelparcours en wat goed was, is gebleven. Dus ook nu kan je nog genieten van de lekkere abdijbieren.

De site van de abdij van Villers, gelegen in een vallei, is als uitzonderlijk erfgoed erkend. Op zijn hoogtepunt verbleven hier meer dan 100 monniken en ca. 300 lekenbroeders. Ten gevolge van de Franse Revolutie werden de monniken verdreven eind 18de eeuw en werd de abdij verkocht aan een handelaar in bouwmaterialen. De abdijgebouwen werden helaas wat verwaarloosd en veranderden stilaan in ruïnes. Restauraties hebben de site een deel van de ‘grandeur’ terugbezorgd. Het behoort nu tot de belangrijkste historische plaatsen van Waals-Brabant.

Gewijzigd wandelparcours

Bij je bezoek kom je op het gewijzigde wandelparcours eerst in de Abdijmolen, een watermolen uit de 13de eeuw. Daarna krijg je in de vernieuwde onthaalruimte een plattegrond mee en alle nodige informatie om van je bezoek optimaal te kunnen genieten.

Een half donker, half verlichte zaal neemt je mee naar het verleden en op interactieve wijze krijg je antwoorden op al je vragen i.v.m. het leven in een abdij. Een maquette van liefst vijf op vijf meter geeft een goed beeld hoe het er vroeger uitzag.

Een mooi panoramisch uitzichtpunt en een passage over een loopbrug brengen je te midden van de eeuwenoude monastieke gebouwen. 
Wandelen in de vier tuinen zal je een aangenaam rustig gevoel bezorgen. Meer dan 250 soorten planten kan je er vinden. Struin er rond en ontdek de Tuinen van de Abt, de Farmacie, de Monniken en de Tuin met geneeskrachtige planten.

Honger en dorst gekregen? Dan kan je een plaatsje zoeken in de taverne Le Moulin de l’Abbaye. Daar schenken ze zeker de 4 abdijbieren die de micro-brouwerij van Villers produceert. Santé!
De kinderen zullen zeker in hun nopjes zijn als ze de twee Skyros paardjes zien, Jason en Norman. Zij verbleven tijdens hun eerste levensjaren op het eiland Skyros (Egeïsche Zee) maar worden sinds kort vertroeteld door een verzorgingsteam van de abdij. 

Praktisch

Abdij van Villers, Rue de l’Abbaye 55, 1495 Villers-la-Ville. Ruime parkings, ook fietsrekken. Openingsuren: van 1 april tot 31 oktober, van 10.00 – 18.00 u, alle dagen. Vanaf 1 november tot 31 maart, van 10.00 – 17.00 u, alle dagen behalve op dinsdag. 
Wie te nieuwsgierig is kan al een kijkje nemen op de website en speuren naar meer info: www.villers.be

Foto: copyright OPT / G. Van De Bergh

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info