Ath, Ducasse volksfeest van de reuzen

Ath, Ducasse volksfeest van de reuzen

Elke vierde zondag van augustus vindt in Ath, een best genietbaar stadje in Henegouwen, het feest van Ducasse plaats. Ducasse is een volksfeest dat bol staat van folklore en traditie want het wordt al vijf eeuwen lang gevierd. Sinds 2005 is het als Unesco immaterieel Werelderfgoed van de mensheid erkend. Dansende reuzen spelen de hoofdrol in een feestgebeuren dat jaarlijks duizenden toeschouwers laat meegenieten in de straten van Ath.

Ducasse, volksfeest al 5 eeuwen lang

Ruim 50 000 mensen zijn elk jaar in het vierde weekend van augustus in de ban van Ducasse. Het is één langgerekt volksfeest van vrijdag tot maandag met dansende en kussende reuzen. Dé blikvangers zijn Goliath en zijn verloofde,  mejuffrouw Victoria, de tweekoppige adelaar, Samson, Ambiorix en het Ros Beiaard en de 4 heemskinderen met maar liefst 16 dragers. Drager mogen zijn van een reus gaat over in steeds dezelfde families. Per reus lopen er tien dragers mee, allen in kraakwitte uitrusting. Een reus weegt tussen de 110 en 130 kilo en dan kan je zo’n gewicht maximum tussen de 2 à 3 minuten blijven torsen, vandaar dat groot aantal dragers per reus.

Op vrijdag vormt de broekverbranding van Goliath het hoogtepunt. Op zaterdag vindt het huwelijk plaats tussen Goliath en zijn dame, is er het tweegevecht tussen Goliath en David. Hoogtepunt hier is wanneer de kleine David een balletje met één poging slechts door een klein gaatje moet werpen in de buik van de reus. Zo alleen kan hij de reus Goliath doden. Een traditie die teruggaat tot de 15de eeuw en die telkens gepaard gaat met heel wat emotie zowel bij de kleine David als de duizenden omstaanders. Op zondag gaat de paradestoet uit met vele reuzen, praalwagens, fanfares, honderden figuranten. Maandag is het voor de meesten vooral wat bekomen van de festiviteiten en is er nog een luchtballonevenement.

Maison des Géants

Reuzen vertoeven graag in Ath. Eén keer per jaar mogen ze naar buiten om deel te nemen aan de Ducasse. De andere dagen rusten ze in het Reuzenhuis, een museum gehuisvest in een prachtig 18de -eeuws gebouw vlakbij de kerk Saint-Julien. In het Reuzenhuis word je ingeleid in het volksfeest Ducasse met multimediale voorstellingen. Je wordt er verwelkomd door reuzen en draken, je ziet de kostuums die de reuzen dragen, enz.  Maison des Géants, Rue de Pintamont 18, 7800 Ath. Meer info op de website www.maisondesgeants.be

Praktisch 2017:

Ducasse van Ath, op vrijdag 25, zaterdag 26, zondag 27 en maandag 28 augustus 2017. In de straten van Ath. Gratis. Voor meer info www.ath.be
Copyright foto: Pro'Photo Legrand-Giminne, OPT

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info