Bosch Grand Tour zoekt inspiratie bij Jheronimus Bosch

Bosch Grand Tour zoekt inspiratie bij Jheronimus Bosch

Naar aanleiding van het 500ste sterfjaar wordt Jheronimus Bosch (1450-1516), Nederlands belangrijkste kunstschilder uit de middeleeuwen, onder de noemer van Bosch Grand Tour in het daglicht gesteld. In vier Brabantse steden kan je tussen december 2015 en februari 2017 gaan kijken naar 13 tentoonstellingen, ondergebracht in zeven Brabantse musea. Er worden werken getoond van hedendaagse kunstenaars en designers die zich lieten inspireren door het oeuvre van Bosch.

Tegelijk gaat in het Noordbrabants Museum, één van de zeven musea, de tentoonstelling ‘Jheronimus Bosch, visioenen van een genie’ door van 13 februari tot 8 mei 2016 met werk van de kunstenaar in een overzichtstentoonstelling.

Unieke combinatie in Bosch jaar 2016: 13 tentoonstellingen in 7 musea én tegelijk 4 Brabantse steden ontdekken.

Door de krachten te bundelen krijgen de cultuurliefhebbers uit Nederland en Vlaanderen een uniek aanbod en een uitgelezen kans om kunst en design van kunstenaars, geïnspireerd door de Brabantse grootmeester Jheronimus Bosch, beter te leren kennen. Jeroen Kooijmans, Jan Fabre, Joep van Lieshout, Pipilotti Rist, Gurt Swanenberg, Nacho Carbonell en het duo Jake & Dinos Chapman zijn maar enkele van de vele namen. Met hun interpretatie willen ze aantonen dat de thema’s en de beeldtaal die Bosch hanteerde nog steeds brandend actueel zijn. Behalve schilderijen worden ook gravures, wandtapijten, designmeubelen, sculpturen, enz … getoond en komt ook videokunst aan bod.

De 7 deelnemende musea zijn: het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch, het Noordbrabants Museum ‘s- Hertogenbosch, het Van Abbemuseum Eindhoven, De Pont Museum Tilburg, het Natuurmuseum Brabant Tilburg, het TextielMuseum Tilburg en MOTI Museum of the Image Breda.

Tegelijk betekent de Bosch Grand Tour voor de cultuurliefhebber een gelegenheid om de Brabantse steden ’s-Hertogenbosch, Eindhoven, Tilburg en Breda van naderbij te ontdekken.

Bosch Grand Tour maakt deel uit van Jheronimus Bosch 500, een meerjarig cultureel event dat behalve de tentoonstellingen ook feestelijke evenementen, wetenschappelijk onderzoek en restauratie op het programma heeft staan en in 2016, de 500ste sterfdatum van Bosch, zijn hoogtepunt kent in ’s-Hertogenbosch en de provincie Brabant.

Méér volk lokken naar de musea is de achterliggende gedachte van dit initiatief. Niet dat de provincie Brabant echt te klagen heeft met een jaarlijks aantal museumbezoekers dat de 1 miljoen ruim overtreft. Met dit cijfer bezet het de vierde plaats van alle provincies in het lijstje van het aantal bezoekers dat een museum binnenstapt.

Praktisch:

Bosch Grand Tour: 13 tentoonstellingen, ontdekkingstocht langs 7 musea in de Brabantse steden Breda, Tilburg, ’s-Hertogenbosch en Eindhoven. Tussen december 2015 en februari 2017. Werk van hedendaagse kunstenaars en designers, geïnspireerd op het werk van Jheronimus Bosch. Meer info: www.bosch500.nl

‘Jheronimus Bosch, visioenen van een genie’, overzichtstentoonstelling in Noordbrabants Museum van 13 februari tot 8 mei 2016. Meer info: www.hetnoordbrabantsmuseum.nl

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info