Expo DA VINCI

Expo DA VINCI

Nog tot 30 juni 2024 loopt de boeiende Expo DA VINCI in de evenementenhal van het treinstation in Luik (Liège-Guillemins). Deze tentoonstelling toont drie aspecten van het genie dat Leonardo Da Vinci (°1452) was: kunst, techniek en gastronomie.

Expo DA VINCI in het Nederlands

In je entreeprijs is een audiogids inbegrepen. Op een boeiende en leerrijke manier kom je veel te weten over de realisaties van Da Vinci. Je stapt de tentoonstelling binnen en de kunstenaar en uitvinder stelt zichzelf kort voor via een video.

Da Vinci als kunstenaar

Bij de start van de expo krijg je een geanimeerde wall te zien over twee van zijn topwerken: de Mona Lisa en de Salvator Mundi (in 2017 verkocht voor 450 miljoen dollar). Er zouden maar 22 werken met zekerheid voor 100% van zijn hand zijn, het zijn dan wel allemaal topstukken zoals Het Laatste Avondmaal.


Da Vinci als ingenieur

Op deze expo is er heel veel aandacht voor alle codexen van hem. Hij zou zijn hersenspinsels geschreven en getekend hebben op meer dan 13.000 pagina’s. Daarvan is de helft teruggevonden en bewaard.

Die tekeningen, uitvindingen, zijn toen niet in de praktijk omgezet , maar vormden later de basis voor toepassingen in de militaire en burgerlijke wereld. Zo maakte hij een correcte analyse van hoe een vogel vloog en die vogel in de lucht bleef.

Een aantal tekeningen kan je op de expo zien als maquette. Alhoewel alle infoborden ook in het Nederlands zijn, is dat niet het geval voor de uitleg bij de maquettes. De audiogids en het logisch inzicht maken het je wel duidelijk.


Da Vinci als fijnproever

Leonardo da Vinci werd geboren in 1452 in Vinci (Italië, Toscane) als buitenechtelijk kind van een notaris uit Firenze. Buitenechtelijke kinderen kregen als achternaam de plaats waar ze geboren zijn en dus niet de naam van de moeder of de vader. Hij stierf in Clos Lucé in Amboise (Frankrijk, Loire). Hij leefde in de renaissance, een periode waarin er heel veel veranderde en het culinaire aspect gewaardeerd werd.

En dat boeide ook Da Vinci. Hij tekende niet enkel keukentoestellen maar liet ook voedingswaren op een optimale manier combineren. Zoals duivenborst met bramen en risotto. Voor het eerst waren smaken belangrijk en die moesten in harmonie zijn.

Dit is het laatste deel van de expo waarbij men je de keukens en geuren van toen wil doen beleven. Als laatste zie je een 3D-animatie met een bankettafel uit die periode. Zo zie je wat de gasten toen op hun bord kregen. Er zijn restaurants in de stad waar je terecht kan voor een Da Vinci menu, meer info op de website van de expo.


Praktisch

Gesloten op maandag (behalve tijdens schoolvakanties), andere dagen open van 10 tot 19u00 (laatste toegang om 17u30). Dit tot 30/06/24. Tickets en info op hun website.

Combineer de expo met een wandeling

Maak er een daguitstap van. Je kan de expo combineren met onze stadswandeling in Luik. Begin en einde aan het treinstation van Liège-Guillemins waar ook de expo is. In het weekend reis je voordelig met de trein.

Leonardo Da Vinci in de Loire

Da Vinci bracht zijn drie laatste levensjaren door in het Clos Lucé in Amboise. Dat is een plaatsje tussen de beroemde kastelen van de Loire en pal naast dat van Amboise. Clos Lucé is een kasteeltje met mooi park. Daar kan je de woonruimtes zien van Da Vinci en ook de slaapkamer met zijn originele bed waarin hij stierf. In de kelders staan heel veel maquettes van zijn uitvindingen. De grote maquettes zie je in het park. Het is een onvergetelijk bezoek als deze figuur je boeit. Alle info op onze website.


Da Vinci zijn kunstwerken

De originele schilderijen van de kunstenaar zijn niet te zien op de expo. Zijn schilderijen worden immers nooit uitgeleend aan andere musea. De Mona Lisa kan je zien in het Louvre in Parijs. Het Laatste Avondmaal is een muurschildering en is te zien in de kloosterrefter van Santa Maria delle Grazie in Milaan. Salvator Mundi zou gekocht zijn in 2017 door een Saoedische prins die het zou tentoonstellen in het nieuwe Louvre Abu Dhabi, maar daar hangt het niet. Slechts een paar enkelingen weten waar dit werk is.


Alle afbeeldingen (behalve Clos Lucé): © Da Vinci tentoonstelling - Europa Expo

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info