Gladiatoren,helden van het Colosseum

Gladiatoren,helden van het Colosseum

In het Gallo-Romeins Museum in Tongeren loopt sinds 24 oktober en dit tot 3 april 2016 de tentoonstelling ‘Gladiatoren, helden van het Colosseum’. Op deze rondreizende tentoonstelling wordt het complete verhaal van de gladiatoren uit de doeken gedaan.

Dat speciaal Tongeren werd uitgekozen om deze unieke rondreizende tentoonstelling te ontvangen heeft het mede te danken aan haar internationale bekendheid als stad die het Romeinse verleden koestert.

Liefst 46 musea uit 9 Europese landen leveren topstukken uit hun collecties. Meer dan voldoende om een goed beeld te verkrijgen over het leven van een gladiator. Je zal er de wapens zien, de helmen en beenstukken  die ze droegen, allerhande attributen, de grafstenen van de helden, … Met interactieve voorstellingen, levensgrote gladiatoren en dieren lijkt het alsof je zelf in de arena zit. Dat wordt wel héél erg realistisch benaderd in een aparte ruimte temidden een joelende menigte tijdens een gevecht. Beklijvend!

Het Colosseum was de thuisbasis voor de gladiatoren. Het bekende amfitheater in Rome krijgt jaarlijks een 6 miljoen bezoekers over de vloer. Wie waren deze koene sterke vechtersbazen? En waarom mocht je je een gladiator noemen? Een van de vele vragen waarop je in deze tentoonstelling een antwoord krijgt.

Wie denkt dat de gladiatorengevechten hun oorsprong vonden in het Romeinse Colosseum, heeft het mis. De bakermat lag immers in Griekenland. Homerus schreef reeds over vermaak tijdens sportwedstrijden met dierengevechten en openbare executies. Als ‘toetje’ waren er dan steevast duels op leven en dood. Deze ‘vermakelijkheden’ waaiden over naar Zuid-Italië wat ertoe leidde dat er een ganse dag voor het volk ‘brood en spelen’ was. Het is één van de thema’s die aan bod komen in het Gallo-Romeinse Museum van Tongeren.

Ook aan de kinderen is gedacht om een bezoek voor hen zo attractief mogelijk te maken. Er is immers speciaal voor hen een aangepaste audioguide beschikbaar, zijn er workshops waar ze zelf een gladiatorenhelm kunnen ineen knutselen.

Er is écht aan alles gedacht. Zo kan je bijvoorbeeld aanzitten in het museumcafé voor een Romeinse maaltijd en proeven van het gladiatorenbier.  Zolang de tentoonstelling loopt, kan je in Tongeren deelnemen aan een hindernisparcours als gladiator, zijn er lezingen, is er een stadszoektocht. Uiteraard alIes in het teken van de vechtersbazen. 

Wist je dat er sporen gevonden werden van minstens één gladiator die afkomstig was uit de omgeving van Tongeren? Marcus Ulpius Felix was zijn naam. Ook hij kreeg vanzelfsprekend een plaatsje tussen de andere gladiatoren van deze unieke tentoonstelling.

Praktisch:
‘Gladiatoren,helden van het Colosseum’. Gallo-Romeins Museum, Kielenstraat 15, 3700 Tongeren. Nog tot 3 april 2016. Van dinsdag tot vrijdag (9.00 – 17.00 u) en op zaterdag, zon- en feestdagen (10.00 – 18.00 u) Ook tijdens schoolvakanties. Gesloten op 25 december en 1 januari. Meer info: www.galloromeinsmuseum.be

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info