Hull, culturele hoofdstad 2017 Groot-Brittannië

Hull, culturele hoofdstad 2017 Groot-Brittannië

Hull is verkozen tot Britse culturele hoofdstad 2017 waarin de stad, voluit Kingston-upon-Hull, haar culturele rijkdom extra in de verf zal zetten. Misschien ken je Hull als aanleghaven van de dagelijkse ferryverbinding met P&O vanuit Zeebrugge en Rotterdam.  Als je van die ferry stapt en nog maar enkele minuten zal rondstappen in Hull,  zal  je danig verrast worden door de historische gebouwen, de monumenten en het uitgebreide cultuuraanbod.

Fish Trail pad

Hull of dus officieel Kingston-upon-Hull ligt zowat centraal aan de oostkust van het Verenigd Koninkrijk in Yorkshire. Daar waar de rivier de Humber uitmondt in de Noordzee. Een andere rivier de Hull vloeit dwars door de stad. Om het gezellige historische centrum beter te leren kennen, hoef je  gewoon maar de Fish Trail emblemen te volgen, dit zijn koperen ‘vissen’ die in de stoep zijn verwerkt, 41 in totaal. Je ontdekt dan naast de mooiste historische panden zeker ook het kleinste venstertje van Engeland, de unieke Scale Lane Bridge (terwijl het schip onder je door vaart, draai je mee op de voetgangersbrug) en het beruchte achtersteegje Prince Street. Over vissen gesproken, Hull is tot vandaag nog altijd één van de belangrijkste vissershavens van Groot-Brittannië.

Museums Quarter

Bijzonder in Hull is dat bijna alle musea (Hull bezit er negen !) geconcentreerd in één en dezelfde wijk liggen in het oude stadsdeel met de toepasselijke naam Museums Quarter. Het aanbod is heel divers: kunst, archeologie, maritiem verleden en heden, transport, … En wat meer is: de toegang is gratis (behalve voor het zeemuseum The Deep).

Je hoeft je zeker niet ver te verplaatsen van het ene naar het andere museum. Het Museums Quarter in de High Street bevat het Wilberforce House, Hull and East Riding Museum en Streetlife Museum. In het water ligt de Arctic Corsair, de laatste trawler die op visvangst voer naar IJsland, nu omgebouwd tot een drijvend museum. In het Streetlife Museum ontdek je op een leuke manier met licht-, geluids en zelfs geureffecten wat er als rollend transportmateriaal 200 jaar geleden over de straten denderde.

Het Hull and East Riding Museum, waar je plots oog in oog staat met een mammoet, brengt archeologische vondsten in een modern originele opstelling, interactief en met soundeffecten. William Wilberforce, geboren in Hull, schopte het tot lid van het Lagerhuis in 1784 en vergaarde populariteit omdat hij zich inzette om met sociale hervormingen het leven van de gewone man te verbeteren. In het Wilberforce Museum verneem je er veel meer over.

Vlak bij het Queen’s Gardens park bevinden zich de Ferens Art Gallery en het Hull Maritime Museum. Ferens Art Gallery toont in de permanente collectie werken van Europese kunstenaars (Frans Hals, Henry Moore, Stanley Spencer, …) en je kan er ook naar tijdelijke tentoonstellingen.  Het Hull Maritime Museum brengt het verhaal van de grote vaart, dat klinkt logisch. Als buffer tussen deze twee concentraties van musea staat de Hull Minster te pronken, die pas sinds 13 mei dit jaar deze titel werd verleend. Voorheen noemde de 14de eeuwse kerk de Holy Trinity Church. Welke naam ook, dit is de qua vloeroppervlakte grootste parochiekerk van Groot-Brittannië. Naast de Hull Minster kan je ook nog naar het Hands On History Museum, waar de geschiedenis van Hull in woord en beeld wordt gebracht. 

Een uitgebreide website over alle musea is deze: www.hullcc.gov.uk

Ale Trail, pad vol pubs 

Wat is een Britse stad zonder pubs? Precies, ook in Hull hoef je dus niet lang te zoeken naar een originele pub waar historie en heden hand in hand gaan. De ‘Ale Trail’ is trouwens een uitgestippeld traject dat je naar 15 nostalgische pubs leidt, een kroegentocht dus. Maar pik er misschien maar enkele uit of je vindt de ferry waarschijnlijk niet meer terug. 

Nog meer bezienswaardigheden

Humber Bridge is dan weer samen met The Deep een staaltje van gedurfd modern design. De Humber Bridge (2200 meter) is de op twee na langste wat heet ‘single-span bridge’, een hangbrug waarvan de grootste overspanning tussen twee pilonen 1410 meter bedraagt.

The Deep, in een hypermodern gebouw,  is een museum over de zeeën en oceanen over de ganse wereld met een immens groot zeeaquarium  Kijk er naar haaien, zeeschildpadden, tropische vissen, … meer dan 3500! Hier wonen zelfs pinguïns …  Dit is wel een betalend museum. www.thedeep.co.uk 

Hull op de meest romantische manier bekijken bij avondlicht doe je vanop de Victoria pier. 

Shoppingparadijs

We mogen absoluut niet vergeten vermelden dat Hull erg geliefd is als shoppingparadijs. Je vindt moderne winkels tussen de historische panden maar ook aan de rand van de stad liggen nieuwe shoppingcentra. Hou je het liever wat nostalgisch, dan is de Trinity Market iets voor jou, een stijlrijke indoor winkelgalerij uit vervlogen chique tijden. 

Minicruise met P&O

P&O vaart dagelijks vanuit Zeebrugge en Rotterdam naar Hull. Wel zijn er prijsverschillen: vanuit Zeebrugge boek je een minicruise (3 dagen met 2 overnachtingen op het schip) vanaf 66 euro, vanuit Rotterdam betaal je 89 euro. Er is bustransfer tussen de ferryterminal en het centrum van Hull voorzien. Meer informatie.

Nog meer informatie

Tip voor diner: Tapasysa@marina, Indisch restaurant aan de Hull Marina
Overnachtingstip: Prijsvoordelig is: “Holiday Inn Hull Marina”, ideaal gelegen voor het verkennen van het historisch centrum. 
Info over Hull: www.visithullandeastyorkshire.com

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info